SEX

7 συμβουλές του Harvard για καλύτερο σεξ ενώ μεγαλώνεις

iStock

Οι σωματικές αλλαγές που υφίσταται το σώμα μας καθώς μεγαλώνουμε, συχνά σημαίνουν ότι η ένταση του νεανικού σεξ, μπορεί να δώσει τη θέση του σε πιο συγκρατημένες σεξουαλικές αντιδράσεις στη μετέπειτα ζωή.

Αλλά αυτές δεν είναι οι μόνες αλλαγές που έρχονται με την ηλικία. Μεγαλώνοντας αναπτύσσεις επίσης αυξημένη αυτοπεποίθηση, καλύτερες επικοινωνιακές δεξιότητες και λιγότερες αναστολές. Αυτή η συναισθηματική ωριμότητα, μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη δημιουργία μιας πιο πλούσιας και τελικά ικανοποιητικής σεξουαλικής εμπειρίας. Μπορείς να συνειδητοποιήσεις πλήρως τις δυνατότητες του σεξ μεγαλώνοντας, κατανοώντας τα κρίσιμα, φυσικά και συναισθηματικά στοιχεία, που αποτελούν τη βάση του πραγματικά ικανοποιητικού σεξ.

Αν και τα φάρμακα και οι επαγγελματίες σεξοθεραπευτές είναι εκεί, εάν και όποτε τα χρειαστείς, μπορεί να επιλύσεις δευτερεύοντα σεξουαλικά ζητήματα κάνοντας μερικές προσαρμογές στη σεξουαλική σου ζωή, καθώς μεγαλώνεις. Παρακάτω βρήκαμε και σου παρουσιάζουμε 7 συμβουλές σεξουαλικής υγείας, τις οποίες η ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Harvard επιμένει ότι αξίζει να δοκιμάσεις.

Σεξουαλική εκπαίδευση

Υπάρχουν πολλά (και καλά) υλικά αυτοβοήθειας για κάθε είδους σεξουαλικό ζήτημα. Περιηγήσου στο Διαδίκτυο ή στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σου, επιλέγοντας το υλικό που χρειάζεσαι και αξιοποίησέ το στο έπακρο, για να βοηθήσεις τόσο εσένα, όσο και τ@ σύντροφ@ σου, προκειμένου να ενημερωθείτε καλύτερα για το όποιο ζήτημα. Εάν η απευθείας συζήτηση είναι πολύ δύσκολη, μπορείτε να υπογραμμίσετε αποσπάσματα που σας αρέσουν ιδιαίτερα και να τα δείξετε ο ένας στον άλλο.

Δώσε χρόνο στον εαυτό σου

Καθώς μεγαλώνεις, οι σεξουαλικές σου αποκρίσεις επιβραδύνονται. Εσύ και ο/η σύντροφός σου μπορείτε να βελτιώσετε τις πιθανότητες επιτυχίας βρίσκοντας ένα ήσυχο, άνετο περιβάλλον για σεξ, χωρίς περισπασμούς. Επίσης, καλό είναι να κατανοήσεις ότι οι φυσικές αλλαγές στο σώμα σου σημαίνουν ότι θα χρειαστείς περισσότερο χρόνο για να διεγερθείς και να φτάσεις σε οργασμό.

Χρησιμοποίησε λίπανση στο σεξ

Συχνά, η κολπική ξηρότητα που ξεκινά στην περιεμμηνόπαυση, μπορεί εύκολα να διορθωθεί με λιπαντικά υγρά και τζελ. Χρησιμοποίησε τα ελεύθερα για να αποφύγεις το επώδυνο σεξ. Ένα πρόβλημα που μπορεί να ρίξει τη λίμπιντο και να προκαλέσει αυξανόμενες εντάσεις στις σχέσεις. Όταν τα λιπαντικά δεν λειτουργούν πλέον, συζήτησε άλλες επιλογές με το γιατρό σου.

Συναισθηματική και σωματική επαφή, πέρα από το σεξ

Ακόμα κι αν υπάρχει κούραση, ένταση ή αναστάτωση γύρω από ένα σεξουαλικό ζήτημα, τα φιλιά και οι αγκαλιές, είναι απαραίτητα συστατικά για τη διατήρηση ενός συναισθηματικού και σωματικού δεσμού.

Η τέχνη του αγγίγματος

Οι τεχνικές αισθητικής εστίασης, που χρησιμοποιούν οι σεξοθεραπευτές, μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της σωματικής οικειότητας. Πολλά βιβλία αυτοβοήθειας και εκπαιδευτικά βίντεο προσφέρουν παραλλαγές σε αυτές τις ασκήσεις. Μπορείς επίσης να ζητήσεις από τ@ σύντροφ@ σου να σε αγγίξει με τρόπο που θα ήθελε να τ@ αγγίζουν.

Δοκιμάστε διαφορετικές στάσεις

Η ανάπτυξη ενός ρεπερτορίου διαφορετικών σεξουαλικών στάσεων, όχι μόνο προσθέτει ενδιαφέρον στη σεξουαλική ζωή, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Για παράδειγμα, η αυξημένη διέγερση στην κλειτορίδα, μπορεί να βοηθήσει τη γυναίκα να φτάσει στον οργασμό.