ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

7 σημάδια που δείχνουν ότι μεγάλωσες με συναισθηματικά ανώριμους γονείς

iStock

Προσπάθησε να θυμηθείς τον εαυτό σου στην παιδική σου ηλικία. Μόλις γύρισες από το σχολείο, κρατώντας περήφανα μια ζωγραφιά από το μάθημα καλλιτεχνικών. Τη δείχνεις με ενθουσιασμό, αλλά αντί για ένα χαμόγελο, λαμβάνεις ένα ψυχρό σχόλιο και ένα αποδοκιμαστικό βλέμμα.

Κάπου εκεί, κάτι μέσα σου σιωπά. Δεν καταλαβαίνεις γιατί η χαρά σου είναι πρόβλημα. Δεν είσαι μόνη/ος. Πολλοί από εμάς μεγαλώσαμε με γονείς που δεν ήξεραν πώς να διαχειριστούν τα δικά τους συναισθήματα, πόσο μάλλον τα δικά μας. Και όσο δύσκολο κι αν είναι να το παραδεχτούμε, μερικά από τα πιο «αθώα» σχόλιά τους ήταν ενδείξεις συναισθηματικής ανωριμότητας. Ας δούμε 7 σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να μεγάλωσες με συναισθηματικά ανώριμους γονείς.

1. Σε επέκριναν όταν έκλαιγες

Το κλάμα δεν είναι αδυναμία, είναι ανθρώπινη έκφραση. Όταν ένας γονιός σε κοροϊδεύει ή σου λέει «μην κάνεις σαν μωρό», μαθαίνεις να καταπιέζεις τα συναισθήματά σου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άγχος ή δυσκολία στο να συνδεθείς συναισθηματικά ως ενήλικας.

2. Οι συναισθηματικά ανώριμοι γονείς μπορεί να σε μάλωναν επειδή ρωτούσες πολλά

Η περιέργεια είναι υγιής ένδειξη ανάπτυξης. Αν όμως άκουγες συχνά «σταμάτα να ρωτάς» ή «πολύ ανακατεύεσαι», πιθανότατα άρχισες να αμφιβάλλεις για τη διανοητική σου αξία. Η ανάγκη για διευκρινίσεις, είτε σε μια δουλειά είτε σε μια σχέση, μπορεί να σε κάνει σήμερα να διστάζεις να μιλήσεις.

3. Σου έλεγαν πως το στιλ σου ήταν «παράξενο»

Θυμάσαι εκείνη την εποχή που ήθελες να ντυθείς διαφορετικά ή να διακοσμήσεις το δωμάτιό σου με τον δικό σου τρόπο; Αν οι γονείς σου σε αποκαλούσαν «περίεργο» ή σε ανάγκασαν να προσαρμοστείς, ίσως έμαθες να κρύβεις την προσωπικότητά σου για να μην τραβήξεις αρνητική προσοχή.

4. Δεν σε άφηναν να βάζεις όρια

Τα προσωπικά όρια είναι υγιή. Αλλά αν κάθε «όχι» σου εκλαμβανόταν ως ασέβεια ή αγνωμοσύνη, πιθανόν να μεγάλωσες με ενοχές κάθε φορά που προσπαθείς να προστατεύσεις τον εαυτό σου. Η αυτοεκτίμηση συχνά χτίζεται ακριβώς μέσα από τη δυνατότητα να οριοθετούμε.

5. Οι συναισθηματικά ανώριμοι γονείς μπορεί να υποβάθμιζαν τον ενθουσιασμό σου

Αν κάθε φορά που ενθουσιαζόσουν με κάτι άκουγες φράσεις όπως «είναι χαμένος χρόνος» ή «μην ενθουσιάζεσαι τόσο», τότε ίσως έμαθες να κρύβεις τη χαρά σου. Η αποδοχή των ενδιαφερόντων σου είναι θεμέλιο για το ποιος είσαι.

6. Δεν σου επέτρεπαν να κάνεις λάθη

Ένα περιβάλλον όπου τα λάθη ισοδυναμούσαν με ντροπή ή επίπληξη, καλλιεργεί τον φόβο της αποτυχίας. Αυτό μπορεί να σε ακινητοποιεί σήμερα όταν θέλεις να δοκιμάσεις κάτι νέο, να κυνηγήσεις ένα όνειρο ή ακόμα και να πεις τη γνώμη σου.

7. Οι συναισθηματικά ανώριμοι γονείς μπορεί να σε κατέκριναν όταν προσπαθούσες να είσαι ανεξάρτητος

Αν κάθε προσπάθεια να πάρεις πρωτοβουλία να μαγειρέψεις, να μείνεις μόνος, να πάρεις αποφάσεις, αντιμετωπιζόταν με καχυποψία ή θυμό, τότε ίσως έμαθες να αμφιβάλλεις για την ικανότητά σου να σταθείς στα πόδια σου.

Δεν είναι αργά να επουλώσεις τις πληγές

Όχι, δεν είναι απαραίτητο οι γονείς σου να ήταν «κακοί». Πιθανότατα δεν είχαν οι ίδιοι την υποστήριξη ή τα εργαλεία για να γίνουν συναισθηματικά υγιείς γονείς. Αλλά αυτό δεν ακυρώνει τις πληγές σου, ούτε τη σημασία τους.

Το να αναγνωρίσεις ότι κάποια πράγματα που θεωρούσες «φυσιολογικά» ήταν στην ουσία συναισθηματική ανωριμότητα, μπορεί να σε βοηθήσει να ξαναχτίσεις την αίσθηση του εαυτού σου. Δεν μπορείς να αλλάξεις το παρελθόν, αλλά μπορείς να αναλάβεις δράση για το παρόν και το μέλλον σου.

Exit mobile version