TIPS

7 σημάδια που δείχνουν ότι δουλεύεις πολύ (και πρέπει να προσέξεις)

Όσο και να αγαπάς τη δουλειά σου, δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ λόγος να σκοτώνεσαι για αυτή. Ναι, προφανώς και θα δώσεις το 100 και το 1000% όταν χρειάζεται, και θα βάλεις τα δυνατά σου για να γίνεις ακόμα καλύτερη και να εξελιχθείς επαγγελματικά, ωστόσο πώς ακριβώς θα απολαύσεις τις επιτυχίες σου αν είσαι τέζα στο κρεβάτι από την υπερκόπωση; Ε;

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι καθόμαστε πάνω από 8 ώρες στη δουλειά και ξεχνάμε το βασικότερο πράγμα- να προσέχουμε τον εαυτό μας και να βάζουμε όρια, τόσο σε εμάς όσο και στους εργοδότες μας, με αποτέλεσμα να έχουμε προβλήματα που επηρεάζουν τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Παρακάτω θα βρεις 7 σημάδια που δείχνουν ότι δουλεύεις πολύ, αν ταυτίζεσαι και με τα 7 τότε μάλλον ήρθε η ώρα να κάνεις κάποιες αλλαγές στην καθημερινότητά σου ώστε να μην πάθεις κάτι.

1. Η δουλειά επηρεάζει άλλους τομείς της ζωής σου

Ακυρώνεις συχνά ραντεβού με γονείς/ φίλους γιατί μένεις μέχρι αργά στη δουλειά και δεν έχεις κουράγιο να κάνεις τίποτα. Όταν σχολάς το μόνο που θέλεις να κάνεις είναι κοιμηθείς και να μην δεις κανένα.

2. Δεν έχεις χρόνο να κάνεις τίποτα, ούτε τα βασικά

Όταν δουλεύεις, ξεχνάς να πιεις νερό, δεν τρως ποτέ στην ώρα σου (συνήθως μασουλάς βλακείες ενώ δουλεύεις), πηγαίνεις τουαλέτα μόνο όταν φτάνεις στο όριο να σκάσει η κύστη σου και δεν χαλαρώνεις ποτέ- ούτε όταν γυρνάς σπίτι. Χμ.

3. Η πρώτη σου σκέψη το πρωί είναι η δουλειά

Μόλις σηκωθείς από το κρεβάτι τσεκάρεις mail, κάνεις νοητές σημειώσεις στο κεφάλι σου για το meeting και γενικότερα μιλάς ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ.

4. Δεν κοιμάσαι καλά

Η έλλειψη ύπνου και γενικότερα η κακή ποιότητα ύπνου είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά στη ζωή σου και πως το άγχος σε έχει κυριεύσει, κάτι που προφανώς έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην απόδοσή σου στη δουλειά όσο και στην υγεία σου.

5. Δεν προσέχεις τον εαυτό σου

Είσαι προσηλωμένη ΜΟΝΟ στη δουλειά σου και έχεις το άγχος να ακολουθήσεις κανόνες, να ολοκληρώσεις projects και να στείλεις το mail πριν λήξει το deadline, οπότε όταν γυρνάς σπίτι θέλεις απλά να λιώσεις στον καναπέ. Αυτό το λιώσιμο συχνά συνοδεύεται από κακή διατροφή, κακή ποιότητα ύπνου, βρώμικο σπίτι και καμία- ΚΑΜΙΑ διάθεση να κάνεις οτιδήποτε ευεργετικό για σένα. Αυτή η λαγουδότρυπα όμως δεν σου κάνει καλό και πρέπει να βγεις από εκεί ASAP.

6. Ξεχνάς

Πάσχεις από προσωρινή απώλεια μνήμης σαν την Dory; Το να ξεχάσεις μια φορά πού έχεις βάλεις τα κλειδιά σου δεν είναι ένδειξη ότι ο εγκέφαλός σου έχει πάθει υπερφόρτωση. Αν ξεχνάς καθημερινά μικροπράγματα όπως γιατί έπιασες το κινητό στα χέρια και τι ήταν αυτό που ήθελες να πεις τότε χρειάζεσαι επειγόντως ξεκούραση γιατί η δουλειά σου ”καίει” τον εγκέφαλο.

7. Νιώθεις ότι δεν μπορείς άλλο να είσαι ενήλικας

Πιάνεις τον εαυτό σου να αναπολεί τις δύσκολες εξεταστικές στη σχολή και τις μέρες που (γκρίνιαζες γιατί) δεν είχες να κάνεις τίποτα και βαριόσουν ενώ συχνά- πυκνά νιώθεις την ανάγκη να ζήσεις ΜΙΑ μέρα χωρίς ευθύνες και άγχος. Αυτό που λέμε ”i can’t adult today” βρε παιδί μου, είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα ότι ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΑΛΕΥΕΙΣ ΑΛΛΟ. Σε καταλαβαίνουμε. Ήρθε, μάλλον, η ώρα να ζητήσεις μια άδεια και να βάλεις όρια στη δουλειά σου ώστε να μην πέσεις κάτω από την κούραση.