7 ψύχραιμοι τρόποι να αντιδράσεις όταν σε προσβάλλουν
- 24 ΙΟΥΛ 2025

Πώς επιλέγεις να απαντήσεις όταν κάποιος/α σε προσβάλλει; Απαντάς στο ίδιο ύφος ή δείχνεις ψυχραιμία; Η αλήθεια είναι ότι η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη με μικρές και μεγάλες συγκρούσεις. Μια λέξη που ειπώθηκε απερίσκεπτα. Μια συμπεριφορά που σε πείραξε. Ίσως και μια παρεξήγηση που ξέφυγε από τον έλεγχο. Πριν το καταλάβεις, έχεις ήδη προσβληθεί.
Το θέμα δεν είναι να μην πληγώνεσαι ποτέ. Το θέμα είναι πώς επιλέγεις να διαχειριστείς την προσβολή: ώριμα ή εκρηκτικά; Με σύνεση ή με ένταση; Εκεί κρύβεται όλη η διαφορά ή όλο το δράμα. Ακολουθούν 7 ψύχραιμοι και πρακτικοί τρόποι να απαντάς χωρίς να σε καταπίνει η ένταση:
1. Να θυμάσαι πως δεν μπορείς να ελέγχεις τα πάντα
Δεν μπορείς να ελέγξεις τι θα πουν ή θα σκεφτούν οι άλλοι. Μπορείς όμως να ελέγξεις την αντίδρασή σου. Το να απαντήσεις με συναισθηματική ένταση, να αποσυρθείς ή να κρατάς μούτρα δεν οδηγεί πουθενά. Αντίθετα, μια ώριμη απάντηση δείχνει πως ξέρεις ποια/ος είσαι και δεν κλονίζεσαι από κάθε μικρό χτύπημα στον εγωισμό σου.
2. Θυμήσου ότι υπάρχει πάντα και άλλη πλευρά
Πολύ συχνά πληγωνόμαστε χωρίς να έχουμε όλη την εικόνα. Υπάρχει πάντα ένα «γιατί» πίσω από την προσβολή: ένα υπόβαθρο, μια δύσκολη μέρα, μια κακή συνθήκη που εσύ απλώς δεν γνωρίζεις. Αντί να αντιδράς αυτόματα, αναρωτήσου: αξίζει να το κουβαλάς μέσα σου ή μήπως να το αφήσεις να περάσει;
3. Απόφυγε τις παρορμητικές κινήσεις
Όταν απαντάς αμέσως, συνήθως το μετανιώνεις. Πάρε τον χρόνο σου. Άκου πρώτα, σκέψου μετά, μίλα τελευταίος. Οι βιαστικές λέξεις, οι αμήχανες εξηγήσεις και οι εκρήξεις σπάνια φέρνουν λύσεις, συνήθως φέρνουν πιο πολύ δράμα.
4. Ψάξε αν σε μία προσβολή υπάρχει έστω μια δόση αλήθειας
Reframing: Ακόμα και μέσα στην υπερβολή ή την άδικη κριτική, μπορεί να υπάρχει ένα μικρό ψήγμα αλήθειας. Αντί να αμύνεσαι, ρώτα τον εαυτό σου: «Υπάρχει κάτι που όντως χρειάζεται να δω διαφορετικά; Κάτι που μπορώ να μάθω για μένα;». Αυτή η διαδικασία όσο κι αν σε δυσκολεύει, μπορεί να οδηγήσει σε προσωπική εξέλιξη.
5. Αντιστάσου στην ανάγκη να απολογηθείς ή να εξηγήσεις τα πάντα
Όλοι το έχουμε ζήσει: να νιώθουμε την ανάγκη να εξηγήσουμε ποιοι είμαστε, τι εννοούσαμε, γιατί δεν φταίμε. Μερικές φορές, η σιωπή είναι η πιο δυνατή δήλωση εμπιστοσύνης στον εαυτό σου. Δεν χρειάζεται να εξηγείς τα πάντα. Ο χρόνος και οι πράξεις σου, θα μιλήσουν καλύτερα.
6. Μην πέφτεις στην παγίδα της εξωτερικής επιβεβαίωσης
Αν ξέρεις ότι έχεις καθαρή συνείδηση, τότε δεν χρειάζεσαι εξωτερική επιβεβαίωση. Η ανάγκη να «καθαρίσεις» το όνομά σου μπορεί να είναι ψυχολογικά εξουθενωτική.
7. Μια προσβολή δεν έχει να κάνει πάντα με εσένα
Όσο δύσκολο κι αν ακούγεται, δεν είσαι πάντα το επίκεντρο της ιστορίας. Μπορεί η προσβολή που δέχτηκες να έχει πιο πολύ να κάνει με την κατάσταση, τον χαρακτήρα ή το άγχος του άλλου. Αν καταφέρεις να το δεις αυτό, θα δεις και τον εαυτό σου πιο καθαρά και με λιγότερη ευαισθησία.
Αποφόρτιση τώρα
Το να προσβάλλεσαι είναι ανθρώπινο. Το να κρατάς το βάρος της προσβολής, όμως, είναι επιλογή. Αν μάθεις να απαντάς με καθαρότητα και όχι με αντίδραση, θα αποκτήσεις μια εσωτερική ελευθερία που δύσκολα κλονίζεται. Δεν είναι θέμα αδιαφορίας, αλλά προτεραιοτήτων.
Την επόμενη φορά που θα νιώσεις προσβεβλημένη/α, μην αντιδράσεις με θυμό. Απάντησε με επίγνωση. Γιατί αυτό είναι το πραγματικό “ώριμο comeback”.