ΣΤΗΘΟΣ

7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τις θηλές σου

Ερωτογενής ζώνη, η προεξοχή από την οποία εκκρίνεται το μητρικό γάλα, το πιο ευερέθιστο μέρος του στήθους. Οι θηλές ή ρώγες διαφέρουν σε χρώμα και μέγεθος από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αλλά υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που όλες μας ενώνουν και πρέπει να γνωρίζεις. Και τι καλύτερη αφορμή από το ότι ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως Μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού.

#1 Δεν έχουν όλες το ίδιο χρώμα: Καφέ, ροζ ανοιχτό ή πιο έντονο, το χρώμα των θηλών εξαρτάται από εκείνο του δέρματος και την εθνικότητα της κάθε γυναίκας.

#2 Στην εγκυμοσύνη αλλάζει το χρώμα και το μέγεθος: Η αύξηση βάρους και η κύηση είναι παράγοντες που κάνουν τις θηλές να μεγαλώνουν.

#3 Το αθλητικό σουτιέν δεν είναι “φίλος”: Η τριβή με το αθλητικό σουτιέν την ώρα της γυμναστικής δεν τις κάνουν να περνάνε καλά. Ερεθίζονται και ξεραίνονται. Η λύση είναι λίγη κρέμα ή βαζελίνη.

#4 Είναι σημαντική ερωτογενής ζώνη η θηλή: Το teasing με τις ρώγες επιφέρει στον εγκέφαλο αντίστοιχη διέγερση μ’ εκείνη που νιώθει μια γυναίκα ο ερεθισμός του κόλπου ή την κλειτορίδα, σύμφωνα με την Αμερικανική Επιθεώρηση Σεξουαλικής Ιατρικής.

#5 Δεν είναι τόσο σπάνιες οι 3 θηλές όσο νομίζεις: Υπολογίζεται πως 27,2 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν τρίτη ρώγα σε κάποιο μέρος του σώματός τους. Όχι, δεν είναι απαραίτητο να στέκει η μία δίπλα στις άλλες δύο.

#6 Η έκκριση βλέννας ίσως είναι προειδοποιητικό σημάδι: Αν, πιέζοντας τη θηλή εκκρίνεται κάποιο υγρό, καλό είναι να κλείσεις ένα ραντεβού με τον γυναικολόγο σου, σε κάθε περίπτωση.

#7 Ένα ασυνήθιστο εξόγκωμα στη θηλή δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο: Εάν επιμένει για μέρες, ομοίως, κλείνουμε ραντεβού.