ΥΓΕΙΑ

7 οφέλη που δεν ήξερες ότι χαρίζει η νηστεία στην υγεία σου

iStock

Η Σαρακοστή είναι μία από τις καλύτερες ευκαιρίες για νηστεία, ανεξάρτητα με το αν ακολουθείται για θρησκευτικούς λόγους ή όχι. Ξεκινάει από την Καθαρά Δευτέρα και διαρκεί μέχρι το ξημέρωμα της Κυριακής του Πάσχα.

Η νηστεία είναι ένας εύκολος τρόπος για τη φροντίδα της σωματικής και ψυχικής μας υγείας, χάρη στα αντιοξειδωτικά και τις βιταμίνες που διαθέτουν τα νηστίσιμα τρόφιμα.

Παρά την πρόσφατη αύξηση της δημοτικότητάς της, η νηστεία είναι μια πρακτική που χρονολογείται αιώνες πίσω και παίζει κεντρικό ρόλο σε πολλούς πολιτισμούς και θρησκείες.

Ορίζεται ως η αποχή από όλα ή ορισμένα τρόφιμα ή/και ποτά για ένα καθορισμένο, χρονικό διάστημα. Αν και υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι νηστείας, οι περισσότεροι τύποι εκτελούνται σε διάστημα 24-72 ωρών.

Η διαλείπουσα νηστεία ή διαλειμματική νηστεία (intermittent fasting  ή IF) σημαίνει περιορισμός πρόσληψης θερμίδων για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Βασίζεται στο πότε πρέπει να τρώμε και όχι στο τι δεν πρέπει να τρώμε.

Τα οφέλη της νηστείας για την υγεία

Η νηστεία έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, από αυξημένη απώλεια βάρους, έως την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.

Ακολουθούν 7 οφέλη που εξασφαλίζει η νηστεία στην υγεία που υποστηρίζονται και από την επιστήμη.

Νηστεία Pexels

1. Προωθεί τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα μειώνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η νηστεία μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, κάτι που θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους διατρέχουν κίνδυνο διαβήτη.

Σε συνδυασμό με τις πιθανές επιδράσεις της νηστείας στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει το σάκχαρο να παραμείνει σταθερό στο αίμα.

2. Προάγει την καλύτερη υγεία καταπολεμώντας τις φλεγμονές

Ενώ η οξεία φλεγμονή είναι μια φυσιολογική διαδικασία του ανοσοποιητικού που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των λοιμώξεων, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Η έρευνα δείχνει ότι η φλεγμονή μπορεί να εμπλέκεται στην ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Μερικές μελέτες έχουν βρει ότι η νηστεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της φλεγμονής και στην προώθηση της καλύτερης υγείας.

3. Μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς βελτιώνοντας την αρτηριακή πίεση

Οι καρδιακές παθήσεις θεωρούνται η κύρια αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο, καθώς υπολογίζεται ότι ευθύνονται για το 31,5% των θανάτων παγκοσμίως.

Η αλλαγή της διατροφής και του τρόπου ζωής, είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων.

Κάποιες έρευνες έχουν βρει ότι η ενσωμάτωση της νηστείας στη ρουτίνα μας, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη όταν μιλάμε για την υγεία της καρδιάς.

4. Μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και να αποτρέψει νευροεκφυλιστικές διαταραχές

Αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι η νηστεία θα μπορούσε να έχει ισχυρή επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου.

Μια μελέτη του 2013, έδειξε ότι η πρακτική της διαλείπουσας νηστείας για 11 μήνες βελτίωσε τόσο τη λειτουργία του εγκεφάλου όσο και τη δομή του εγκεφάλου.

5. Η νηστεία βοηθά στην απώλεια βάρους περιορίζοντας την πρόσληψη θερμίδων και ενισχύοντας τον μεταβολισμό

Πολλοί που κάνουν δίαιτα πειραματίζονται με τη νηστεία για να προσπαθήσουν να χάσουν βάρος.

Θεωρητικά, η αποχή από ορισμένα τρόφιμα και ποτά θα πρέπει να μειώσει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη απώλεια βάρους με την πάροδο του χρόνου.

Σχετική έρευνα έχει βρει ότι η νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες μειώσεις του σωματικού λίπους και του κοιλιακού λίπους σε σύγκριση με τον συνεχή περιορισμό των θερμίδων.

6. Αυξάνει την έκκριση της αυξητικής ορμόνης

Η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη, είναι ένας τύπος πρωτεϊνικής ορμόνης που παίζει βασικό ρόλο σε πολλές πτυχές της υγείας.

Είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη, τον μεταβολισμό, την απώλεια βάρους και τη μυϊκή δύναμη.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι αυτή η βασική ορμόνη εμπλέκεται στον μεταβολισμό, την απώλεια βάρους και την ανάπτυξη των μυών.

Αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι η νηστεία, αυξάνει με φυσικό τρόπο τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης.

7.  Η νηστεία αυξάνει το προσδόκιμο της ζωής

Αρκετές μελέτες έχουν βρει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σχετικά με τις επιπτώσεις της νηστείας στη διάρκεια ζωής.

Έτσι αρκετές έρευνες αναφέρουν ότι η νηστεία θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική στην επίτευξη της μακροζωίας.