ΔΙΑΤΡΟΦΗ

7 νόστιμοι και υγιεινοί συνδυασμοί τροφών για το τέλειο, κυριακάτικο σνακ

Pexels

Εκείνη η ώρα λίγο μετά το μεσημεριανό φαγητό ή μόλις έχεις σηκωθεί από τον απογευματινό ύπνο, είναι κάπως λες και το στομάχι σου συντονίζεται με το ρολόι και ζητάει ένα κάποιο (γλυκό;) σνακ. Δεν πεινάς, αλλά θες κάτι να τσιμπήσεις. Όχι, ας μην είναι πατατάκια και ιδανικά, μην παραγγείλεις λουκουμάδες.

Τι θα έλεγες, αν μπορούσες ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές λιγούρας, να φροντίζεις την υγεία σου και να τρως γευστικά; Σου βρήκαμε υγιεινούς συνδυασμούς τροφίμων που αποτελούν βόμβες βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων και σε γεμίζουν ενέργεια. Δοκίμασε λοιπόν την επόμενη φορά να «παντρέψεις» δυο ειδών τροφές.

Μήλα και μαύρη σοκολάτα

Αν σου αρέσουν αυτά τα δυο ξεχωριστά, φαντάσου πόσο εκρηκτικός θα είναι ο συνδυασμός τους. Θα έπρεπε να τα τρώμε μαζί, επειδή και τα μήλα και η σοκολάτα υγείας είναι πολύ ευεργετικά για το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Τα μήλα περιέχουν κουερσετίνη, ενώ η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε κατεχίνες. Αυτά τα δύο βοηθούν στην πρόληψη της σκλήρυνσης των αρτηριών. Όταν τα μήλα τρώγονται με μαύρη σοκολάτα, διεγείρει το ένα το άλλο, ώστε να διαλύσουν τους θρόμβους του αίματος. Κάτι που (δυστυχώς) δε συμβαίνει αν αντικαταστήσεις τη μαύρη, με σοκολάτα γάλακτος.

Προϊόντα ολικής αλέσεως με κρεμμύδι ή σκόρδο

Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πλούσια σε σίδηρο και άλλα θρεπτικά συστατικά. Εκτός από σίδηρο, περιέχουν και ψευδάργυρο, τα οποία μεταβολίζονται τόσο γρήγορα που ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα απορροφήσει. Για να επιβραδύνεις τη διαδικασία, θα πρέπει να τρως τροφές πλούσιες σε θείο, όπως το κρεμμύδι και το σκόρδο κι έτσι θα έχεις ένα γεύμα και πιο θρεπτικό, αλλά και πιο χρήσιμο. Μπορείς να ψήσεις το δικό σου ψωμί μαζί με σκόρδο και κρεμμύδι ή απλά να τα ψιλοκόψεις και να τα πασπαλίσεις πάνω από το αγαπημένο σου σάντουιτς.

Ντομάτες και ελαιόλαδο

Η HDL είναι η καλή χοληστερόλη, ενώ η LDL, η κακή. Χρησιμοποίησε ελαιόλαδο, αντί άλλων λιπαρών ουσιών για να μειώσεις το επίπεδο της κακής χοληστερόλης. Θα κάνει τις αρτηρίες σου πιο υγιείς και ισχυρές. Το λάδι από μόνο του είναι πολύ καλό, αλλά σε συνδυασμό με τις ντομάτες θα έχεις ένα θαύμα. Κανένα άλλο λίπος δεν είναι τόσο καλό όσο αυτό που περιέχεται στο ελαιόλαδο, ειδικά αν το καταναλώσεις με τις ντομάτες. Αυτό το υπέροχο λαχανικό έχει λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που αυξάνει τη δραστηριότητά του, εφόσον αναμειχθεί με το ελαιόλαδο. Μπορείς να τα φας σε μια ωραία ντοματοσαλάτα, θρεπτική και πολύχρωμη.

Σολομός και λάχανο

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για να έχουμε γερά κόκαλα. Εάν καταναλώνεις αρκετή βιταμίνη D, τότε μην σε νοιάζει τίποτα. Αυτή η βιταμίνη βοηθά το σώμα μας να απορροφήσει το ασβέστιο από τα τρόφιμα. Αν και το μαύρισμα δεν είναι υγιές, μην αποφεύγεις τον ήλιο, γιατί όταν εκθέτεις τον εαυτό σου στις ακτίνες του, ο οργανισμός σου αρχίζει να παράγει βιταμίνη D. Τις μέρες όμως που δεν έχει ήλιο, ψήσε σολομό που είναι πλούσιος σε αυτή τη βιταμίνη.

Μπρόκολο και ντομάτες

Υπάρχουν πολλές τροφές που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου. Ένας τέτοιος συνδυασμός είναι το μπρόκολο με τις ντομάτες. Έρευνες και πειράματα έχουν δείξει πως οι ασθενείς των οποίων η διατροφή αποτελούνταν κατά 10% από μπρόκολο και 10% από ντομάτα, πέτυχαν μείωση των όγκων τους έως και 53%. Εκείνοι που έτρωγαν μόνο ντομάτες είχαν μείωση 35%, ενώ όσοι έτρωγαν μόνο μπρόκολο άγγιξαν το 40%. Συνεπώς; Φάε το μπρόκολο μαζί με ωμές (ή και λιαστές) ντομάτες.

Λαχανάκια Βρυξελλών με ελαιόλαδο

Τα λαχανάκια Βρυξελλών μπορεί να έχουν ένα πολύ αστείο όνομα, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ θρεπτικά και γεμάτα μέταλλα και βιταμίνες. Συγκεκριμένα έχουν πολλή βιταμίνη Κ, η οποία κάνει καλό στην υγεία του αίματος και των οστών. Αυτή η βιταμίνη πρέπει να καταναλώνεται με λίπη όπως το ελαιόλαδο, το οποίο ενδυναμώνει την καρδιά και προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις. Τώρα ξέρεις τι να φας για να χτυπάει για περισσότερο καιρό η καρδιά σου.

Μαύρα φασόλια και κόκκινη πιπεριά

Τα φασόλια είναι πλούσια σε σίδηρο, όμως παίρνει επιπλέον χρώμα στον οργανισμό μας να τον απορροφήσει επειδή προέρχεται από φυτό. Αυτός που περιέχεται για παράδειγμα στο κρέας είναι πιο εύκολο να απορροφηθεί. Για τον λόγο αυτό χρειάζεσαι λίγη βιταμίνη C, όπως αυτή που μπορείς να βρεις στις κόκκινες πιπεριές.