ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

7 μύθοι για τον καρκίνο του μαστού που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις

Ο Οκτώβρης, ως μήνας ευαισθητοποιήσης για τον καρκίνο του μαστού, είναι ο μήνας κατά τον οποίο υπάρχει μια υπερπληροφόρηση γύρω από το περί ου ο λόγος αντικείμενος. Πολλές φορές λοιπόν, θα ακούσεις/διαβάσεις μερικά πράγματα τα οποία είναι λάθος.

Μερικά από αυτά είναι και ευρέως διαδεδομένες φήμες, οι οποίες όμως απλά δεν ευσταθούν. Aπό το πόσο επικίνδυνος είναι ένας όγκος που θα νιώσεις με το χέρι σου, μέχρι τη σημασία του γενεαλογικού σου δέντρου, αυτά είναι τα πράγματα στα οποία πρέπει να κλείνεις τα αυτιά σου όταν τ’ ακούς.

1. Το ιστορικό της οικογένειάς σου είναι ο σημαντικότερος δείκτης επικινδυνότητας για καρκίνο του μαστού

Είναι ένα πολύ κοινό λάθος ότι μπορείς να πάθεις καρκίνο του μαστού μόνο αν κάποιος από την οικογένειά σου έχει νοσήσει. Κι όμως, το 70% του καρκίνου του μαστού πιστεύεται πως είναι εντελώς τυχαίο και δεν υπάρχει κάποιο κληρονομικό στοιχείο που να συντελεί στην εμφάνισή του. Παρ’ όλ’ αυτά, αν υπάρχει πολύ δυνατό ιστορικό στην οικογένειά σου, απλά πρέπει να ξεκινήσεις νωρίτερα τις μαστογραφίες. Αυτό που συνιστάται είναι να αρχίσεις δέκα χρόνια πριν από την ηλικία διάγνωσης του συγγενή σου – κυρίως αν αυτός είναι πρώτου βαθμού.

2. Αν βρεις έναν όγκο, μάλλον είναι καρκίνος

Η πλειονότητα των γυναικών που ψηλαφίζουν κάποιο ογκίδιο στο στήθος τους δεν έχουν τελικά καρκίνο. Το 75% αυτών, είναι συνήθως κάποια κύστη ή καλοήθεις όγκοι. Αν λοιπόν εντοπίσεις κάτι που μοιάζει με όγκο, μην πανικοβληθείς, απλά κανόνισε ένα ραντεβού με τον γιατρό σου.

3. Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται μόνο στις μεγάλες γυναίκες

Οι γυναίκες γύρω στα εξήντα, έχουν όντως μεγαλύτερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού. Αυτό φυσικά δεν είναι απόλυτο. Επειδή στις νεότερες γυναίκες ο ιστός είναι πιο πυκνός, είναι καμια φορά και πιο δύσκολο να εντοπιστούν τα ογκίδια. Γι’ αυτό συνιστάται να μην παραβλέπεις την εξέταση ρουτίνας στον γυναικολόγο σου.

4. Ο καρκίνος του μαστού αφορά μόνο τις γυναίκες

Παρόλο που για τους άντρες είναι 100 φορές λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, δεν είναι απίθανο. Η ασθένεια συνήθως γίνεται αντιληπτή σε προχωρημένο στάδιο σε αυτούς, άρα και σε μεγαλύτερη ηλικία. Έχει αποδειχθεί όμως ότι έχουν καλύτερο δείκτη επιβίωσης σε σχέση με τις γυναίκες.

5. Ο όγκος είναι το μόνο πράγμα που ψάχνεις κατά την αυτοεξέταση

Κι όμως πρέπει να παρατηρείς συχνά το στήθος σου, αφού οποιαδήποτε αλλαγή στο μέγεθος, το σχήμα, την εμφάνιση ή την υφή του είναι σημαντική και πρέπει να σε κάνει να πάρεις τηλέφωνο τον γυναικολόγο σου.

6. Τα αντισυλληπτικά αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού

Οι έρευνες που υποστήριζαν κάτι τέτοιο πραγματοποιήθηκαν πριν μια εικοσαετία. Τα χάπια που κυκλοφορούσαν τότε περιείχαν αυξημένη ποσότητα οιστρογόνων και προγεστερόνης από αυτά που βρίσκει κανείς σήμερα. Όπως και να χει μίλα με τον γιατρό σου πριν αποφασίσεις να “χαπακωθείς”.

7. Αν εμφανίσεις καρκίνο στο ένα στήθος, τότε μάλλον θα εμφανίσεις και στο άλλο

Αυτή η πιθανότητα δεν είναι τόσο μεγάλη όσο νομίζουν οι περισσότερες γυναίκες. Αν δεν υπάρχει στον οργανισμό το γονίδιο του καρκίνου του μαστού, οι πιθανότητες να εμφανίσουν την ασθένεια και στο άλλο στήθος είναι μόνο 5%. Αν υπάρχει βέβαια το γονίδιο, οι έρευνες λένε πως η πιθανότητα να εμφανιστεί και στο δεύτερο στήθος είναι όντως αυξημένη, οπότε θα ήταν καλύτερο για προληπτικούς λόγους να γίνει διμερής μαστεκτομή.