ΣΧΕΣΕΙΣ

7 (επιστημονικές) συμβουλές για να έχεις την τέλεια σχέση

Δεν νομίζω πως υπάρχει μυστική συνταγή που θα σε οδηγήσει στην τέλεια σχέση. Η ιστορία έχει δείξει πως ακόμα κι όταν εμείς κάνουμε όλ' αυτά που θεωρούμε "ιδανικά", σπάνια βρίσκουν σύμφωνο το σύντροφό μας ότι δεν έχουμε κάνει κανένα λάθος και όλα είναι τέλεια.

Το πιο κοντά που μπορεί να βρεθεί ένα ζευγάρι στο να έχει την ιδανική συντροφική σχέση, είναι κάτι υποκειμενικό. Δύσκολο μεν, αλλά όχι ουτοπικό. Εντάξει υπάρχουν κάποιες συνιστώσες κοινής λογικής, όπως ας πούμε το να σου προσφέρει ένα λουλούδι που – λογικά μιλώντας – θεωρείται απ’ όλες μας μια ρομαντική κίνηση και άρα συντελεί στο να καλλιεργηθεί ένα αίσθημα τρυφερότητας μεταξύ σας.

Επειδή λοιπόν οι συμβουλές από προσωπική εμπειρία δε βοήθησαν ποτέ σχεδόν καμία από εμάς, θα σου δώσω μερικά tips που μπορούν να κάνουν τη σχέση σου βαθύτερη, πιο ουσιαστική και δυνατότερη. Δυσκολίες θα προκύψουν σίγουρα στο δρόμο, το θέμα είναι να μάθεις να τις προσπερνάς με ευκολία και με την ελάχιστη ζημιά.

1. Συνεχίζετε να έχετε ο καθένας την προσωπική του ζωή

Όταν ζητήσαμε από τους άντρες να μας πουν τι θα ήθελαν να ξέρουμε γι’ αυτούς, ένας είπε το αμφιλεγόμενο “Όταν κάνεις σχέση, παντρεύεσαι κτλ, συνεχίζεις να έχεις προσωπική ζωή. Ναι, πρέπει να ελαττώσεις κάποια πράγματα προφανώς, αλλά συνεχίζεις να έχεις προσωπική ζωή.” Σύμφωνα με την ψυχολόγο Randi Gunther, είναι εξαιρετικά σημαντικό να σέβεσαι απόλυτα την ιδιωτική ζωή του συντρόφου σου, ειδικά όταν συζητάς με φίλους και συγγενείς σου. Αυτό σημαίνει πως όσο δελεαστικό κι αν είναι να μοιραστείς με τις κολλητές σου κάτι που σου εκμυστηρεύτηκε το αγόρι σου, δεν πρέπει να το κάνεις. Θέσε όρια και μην μοιράζεσαι πράγματα που δε θα ήθελες να μαθευτούν κι από σένα.

2. Να επαναλαμβάνεις τα αυτονόητα

Το να θεωρήσεις κάποιον δεδομένο, μπορεί να συμβεί τρομερά εύκολα, ειδικά σε μια σχέση που όλα πηγαίνουν φαινομενικά καλά. Άπαξ και συμβεί αυτό, το για πότε θα χαθεί η μαγεία και η χρυσόσκονη του ενθουσιασμού της αρχής είναι απλά ένα αναποδογύρισμα κλεψύδρας επιτραπέζιου μακριά. Είναι λοιπόν σημαντικό να υπενθυμίζεις συχνά στο αγόρι σου/σύντροφό σου τα πιο βασικά πράγματα που σας κρατούν μαζί, όπως ότι νοιάζεσαι, ότι τον αγαπάς κι ότι τον θες. Τα ξέρει, τα βλέπει, αλλά φρόντισε και να τα ακούει. Σε μια σχέση καλό είναι να λειτουργούν όλες οι αισθήσεις.

3. Μίλα – ακόμα κι όταν ντρέπεσαι

Η Gunther επίσης είπε πως είναι πάρα πολύ εύκολο να κρατήσεις μέσα σου σκέψεις και συναισθήματα όταν σε απασχολεί κάτι ή όταν πιστεύεις πως αν τα εξομολογηθείς θα στεναχωρηθεί ο σύντροφός σου. Παρόλ’ αυτά, είναι πολύ πιο υγιές να προσπαθήσεις να είσαι ανοιχτή και ειλικρινής στην επικοινωνίας σας. Έτσι θα εκλείψουν οι παρεξηγήσεις, η μυστικοπάθεια και τα παράλογα σενάρια.

4. Όταν τσακώνεστε, να λες “νιώθω”

Ο επικοινωνιολόγος Preston Ni μας υπενθυμίζει την αξία του ρήματος “νιώθω”: Στους περισσότερους από εμάς δεν αρέσει να μας λένε τι να κάνουμε. Όταν λοιπόν χρησιμοποιούμε το “εσύ” μαζί με προστακτική, είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσουμε στον σύντροφό μας αισθήματα δυσαρέσκειας και άμυνας. Αντί λοιπόν να ξεκινήσεις το δριμύ κατηγορώ, δοκίμασε να εξηγήσεις πώς σε κάνουν να νιώθεις οι πράξεις του αγοριού σου που σε ενοχλούν.

5. Δείτε μαζί ρομαντικές ταινίες

Ξέρω, θα πει όχι, ΑΛΛΑ πες του πως “είναι για το καλό της σχέσης σας”. Δεν κάνω πλάκα. Σύμφωνα με μια έρευνα του πανεπιστημίου του Rochester, τα ζευγάρια που βλέπουν μια φορά την εβδομάδα μια ταινία που έχει να κάνει με τις σχέσεις και μετά συζητούν γι’ αυτή, έχουν αποκομίσει εξίσου θετικά αποτελέσματα όπως τα ζευγάρια που πάνε σε κανονικό σύμβουλο σχέσεων. Επίσης για τα ζευγάρια που εφάρμοσαν αυτή την τακτική και ήταν παντρεμένα, μειώθηκε σχεδόν στο μισό, το ποσοστό όσων παίρνουν διαζύγιο στα τρία χρόνια γάμου. Οι ερευνητές εικάζουν πως αυτό συμβαίνει επειδή το να συζητάς τις άλλες σχέσεις σε κάνει πιο συνειδητοποιημένη στο πώς συμπεριφέρεσαι εσύ η ίδια – και πώς θες να συμπεριφέρεσαι – στη δική σου σχέση.

6. Διευρύνετε τους ορίζοντές σας μαζί

Σύμφωνα με τις έρευνες, τα ζευγάρια τα οποία επιχειρούν να ασχοληθούν με δραστηριότητες που τα βοηθούν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, όπως τα ταξίδια, ή η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας, ή το να ξεκινήσουν ένα νέο χόμπι μαζί, χτίζουν συνολικά πολύ πιο σταθερές σχέσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή ουσιαστικά ωριμάζεις μαζί με τον άλλον και μοιράζεσαι εμπειρίες, αντί να παίρνετε διαφορετικούς δρόμους που θα σας απομακρύνουν.

7. Περάστε μαζί έξι ώρες επιπλέον

Θα μιλήσω και εδώ επιστημονικά – για να μη λες ότι τα βγάζω από το μυαλό μου, για να σου πω ότι σύμφωνα με τις έρευνες, τα ζευγάρια που περνούν μαζί έξι ώρες παραπάνω από τον μέσο όρο, χτίζουν καλύτερες σχέσεις συνολικά. Εκτός λοιπόν από το σινεμά ή το ποτό που θα βγείτε το βράδυ, κανονίστε να έχετε ελεύθερο το επόμενο πρωί, ώστε να φάτε μαζί ένα brunch, να πάτε μια βόλτα, ή ακόμα και να καθίσετε αγκαλιά να δείτε τηλεόραση. Μπορεί να μη σου φαίνεται πολύ σπουδαίο, αλλά είναι κομβικό για να χτίσεις μια υγιή σχέση.