ΥΓΕΙΑ

7 ασυνήθιστα σημάδια που μαρτυρούν έλλειψη σιδήρου 

Pexels

Ο σίδηρος είναι είναι ένα σημαντικό μέρος της αιμοσφαιρίνης, η οποία βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτά τα ερυθρά αιμοσφαίρια με τη σειρά τους, διασφαλίζουν ότι το οξυγόνο μεταφέρεται από τους πνεύμονες στο υπόλοιπο σώμα. Το να έχεις αρκετό σίδηρο στο σώμα, είναι επομένως απαραίτητο για να αισθάνεσαι υγιής.

Πώς αναγνωρίζεις την έλλειψη σιδήρου;

Ο σίδηρος εμφανίζεται στο ανθρώπινο σώμα με δύο μορφές, ως αιμικός ή μη αιμικός σίδηρος. Ο αιμικός σίδηρος βρίσκεται μόνο σε ζωικά προϊόντα, ενώ ο μη αιμικός σίδηρος βρίσκεται τόσο σε ζωικά, όσο και σε φυτικά προϊόντα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

7 ασυνήθιστα σημάδια που μαρτυρούν έλλειψη σιδήρου  Pexels

Τα σημάδια και τα συμπτώματα που μπορεί να μαρτυρούν έλλειψη σιδήρου ποικίλλουν ανάλογα με:

  • τη σοβαρότητα της αναιμίας
  • πόσο γρήγορα αναπτύσσεται
  • την ηλικία
  • την τρέχουσα κατάσταση της υγείας

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα με έλλειψη σιδήρου δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Ωστόσο, παρακάτω θα βρεις 7 από τα πιο ασυνήθιστα σημάδια που μαρτυρούν έλλειψη σιδήρου.

1. Υπερβολική κούραση και εύκολη εξάντληση

Η κόπωση είναι ένα από τα πιο κοινά σημάδια έλλειψης σιδήρου, καθώς το σώμα δυσκολεύεται να μεταφέρει το οξυγόνο στα κύτταρα. Επομένως επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειας. Αν και η κόπωση μπορεί να είναι σημάδι πολλών άλλων ιατρικών καταστάσεων, εάν δεν υποχωρήσει με επαρκή ξεκούραση, ίσως θα πρέπει να ελέγξεις τα επίπεδα σιδήρου σου.

2. Συχνές λοιμώξεις

Ο σίδηρος παίζει βασικό ρόλο σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, επομένως τα χαμηλότερα επίπεδα του μετάλλου μπορεί να κάνουν κάποιον πιο ευαίσθητο σε λοιμώξεις. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια βοηθούν στη μεταφορά οξυγόνου στην σπλήνα, που είναι ένα μέρος όπου μπορούν να καταπολεμηθούν οι λοιμώξεις. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν επίσης οξυγόνο στους λεμφαδένες, οι οποίοι φιλοξενούν λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Όταν υπάρχει έλλειψη σιδήρου επίσης, τα λευκά αιμοσφαίρια δεν είναι τόσο ισχυρά,επειδή δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο, καθιστώντας αυτό το άτομο πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις.

3. Χλωμό δέρμα

Η αιμοσφαιρίνη δίνει στο δέρμα το ρόδινο χρώμα του, έτσι τα χαμηλά επίπεδα κάνουν το δέρμα πιο χλωμό. Όταν τα ερυθρά αιμοσφαίρια δεν έχουν επαρκή ποσότητα σιδήρου, γίνονται μικρότερα και πιο χλωμά στο κέντρο, οπότε το δέρμα γίνεται επίσης πιο χλωμό. Αυτό μπορεί να είναι πιο εύκολο να εντοπιστεί σε άτομα με πιο ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, αλλά ανεξάρτητα από τον τόνο της επιδερμίδας σου, εάν η περιοχή στο εσωτερικό του κάτω βλεφάρου σου είναι πιο ανοιχτόχρωμη από το κανονικό, αυτό μπορεί να είναι σημάδι έλλειψης σιδήρου.

4. Πρησμένη γλώσσα

Οι αλλαγές στη γλώσσα, συμπεριλαμβανομένου του πόνου ή του πρηξίματος, μπορεί να είναι σημάδι έλλειψης σιδήρου. Οι ρωγμές στο πλάι του στόματος είναι επίσης συχνές σε άτομα με έλλειψη σιδήρου.

5. Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Η ανεπάρκεια σιδήρου έχει επίσης συνδεθεί με το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών. Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών είναι μια κοινή ιατρική κατάσταση του νευρικού συστήματος. Προκαλεί ένα άτομο να βιώσει μια συντριπτική και ακαταμάχητη ώθηση να κινήσει τα πόδια του. Τείνει να επηρεάζει ένα άτομο κυρίως τη νύχτα και μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τον ύπνο του. Μπορεί επίσης να προκαλέσει κνησμό και αίσθημα καύσου στα πόδια. Οι αιτίες του πρωτογενούς συνδρόμου ανήσυχων ποδιών δεν είναι πλήρως κατανοητές. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι εμφανίζεται δευτεροπαθώς σε διάφορες ιατρικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της σιδηροπενικής αναιμίας. Πράγματι, τα άτομα με σιδηροπενική αναιμία έχουν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν σύνδρομο ανήσυχων ποδιών από τον γενικό πληθυσμό.

6. Σύνδρομο pica

Τα άτομα με έλλειψη σιδήρου μπορεί να εμφανίσουν το σύνδρομο pica ή αλλιώς αλλοτριοφαγία. Πρόκειται για μια διατροφική διαταραχή στην οποία καταναλώνεις καταναγκαστικά και ακατάσχετα μη βρώσιμες ουσίες, χωρίς θρεπτική αξία. Ωστόσο, η κατανάλωση αυτών των ουσιών θα μπορούσε να είναι επιβλαβής, καθώς μπορεί να οδηγήσει στην κατάποση επιβλαβών τοξινών και ουσιών. Η κατανάλωση αργίλου, κιμωλίας και βρωμιάς μπορεί πραγματικά να επηρεάσει την απορρόφηση του σιδήρου.

7. Τριχόπτωση

Η έλλειψη σιδήρου, ειδικά όταν εξελίσσεται σε αναιμία, μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών. Όταν οι θύλακες της τρίχας δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο, περνούν σε στάδιο ηρεμίας και τα μαλλιά πέφτουν και δεν μεγαλώνουν ξανά μέχρι να βελτιωθεί η αναιμία. Είναι φυσιολογικό να χάνονται περίπου 100 τρίχες την ημέρα. Ωστόσο, εάν παρατηρήσεις ότι η τριχόπτωση σου είναι υπερβολική, αυτό μπορεί να είναι σημάδι έλλειψης σιδήρου.