ΣΧΕΣΕΙΣ

6 τρόποι για να στηρίξεις τους φίλους σου, χωρίς να γίνεσαι ξερόλας

Το έχουμε κάνει όλοι. Έρχεται ένας φίλος με ένα πρόβλημα και η πρώτη αντίδραση είναι να του πούμε τι να κάνει και πώς, και συμβουλεύουμε και με νεύρα του τύπου «πώς έφτασες μέχρι εδώ και τώρα πρέπει να σου βρω λύση»; Σήμερα λοιπόν θα μάθεις πώς θα κόψεις την κακή συνήθεια του να γίνεσαι διδακτική και παρεμβατική στις φιλικές σχέσεις, ειδικά όταν δε σου έχει ζητηθεί. Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο, Δρ. Carla Marie Manly, είναι πολύ πιο σημαντικό να είσαι υποστηρικτική από το να προσπαθείς να διορθώνεις τα προβλήματα των άλλων. Πίστευες ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος; Οι παρακάτω 6 τρόποι σου μαθαίνουν πώς να είσαι εκεί για ένα φίλο, βοηθώντας πιο αποτελεσματικά.

 

Άκου ενεργά

Πρώτα από όλα, άκου. Εγώ θα έλεγα ότι είναι μία εξαιρετική συμβουλή σε όλα τα επίπεδα. Πριν μιλήσεις, άκου τι έχει να σου πει ο άλλος. Ειδικά στην περίπτωση των προβλημάτων, μπορεί αυτό να αρκεί για να φανείς βοηθητική. Εκτός από το να ακούς, είναι σημαντικό να δείχνεις ότι είσαι παρούσα. Η γλώσσα του σώματος, το κούνημα του κεφαλιού και ο τρόπος που κοιτάς, δείχνει ότι είσαι εκεί 100%.

Σεβάσου το πώς νιώθει

Αν ο θυμός είναι το πρώτο συναίσθημα που περιγράφει την κατάσταση, μη βιαστείς να πεις «άντε καλέ που είσαι θυμωμένη. Μην υπερβάλλεις». Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις σε κάποιον είναι να υποτιμήσεις ή να αμφισβητήσεις το πώς νιώθει. Όταν ο φίλος σου σε στηρίζει σε αυτό, νιώθεις λιγότερο μπερδεμένος (ή τρελός). Και μην ξεχνάς τις αγκαλιές. Όποιο και αν είναι το πρόβλημα, μία ζεστή αγκαλιά είναι καλύτερη από ατελείωτες κουβέντες.

Δες κι αυτό: Τα 4 είδη φίλων που σου κάνουν κακό και πώς θα τα χειριστείς

Κάντε μαζί κάτι που της αρέσει

Αν η κολλητή σου χαλαρώνει με μία μεγάλη βόλτα με το σκύλο αλλά εσύ αντιπαθείς και τα δύο, κάνε ένα βήμα πίσω και μη σκέφτεσαι τον εαυτό σου. Συνόδευσέ την σε αυτό που τη βοηθά να νιώσει κάπως καλύτερα. Και πού ξέρεις, μπορεί να ανακαλύψεις ότι η γιόγκα είναι αυτό που έψαχνες.

Μάθε τι χρειάζεται

Στις περισσότερες σχέσεις, χάνεται πολύ χρόνος γιατί μαντεύουμε τι θέλει ο άλλος από εμάς και δε σκεφτόμαστε το πιο απλό. Όταν ρωτάς, μαθαίνεις και όταν ζητάς, παίρνεις. «Τι χρειάζεσαι από εμένα; Πώς μπορώ να σε βοηθήσω να νιώσεις καλύτερα; Πες το κι έγινε» είναι μερικές φράσεις κλειδιά που δείχνουν αμεσότητα και που βάζουν τον άλλο στη διαδικασία να σκεφτεί κάτι που όντως χρειάζεται. Αν η απάντηση είναι «ένα εισιτήριο για Νέα Υόρκη», κάνε ότι δεν άκουσες.

Διάβασε ακόμα: Τα 3 ζώδια που είναι τέλειοι φίλοι αλλά κακοί σύντροφοι

Πριν πεις γνώμη, ρώτα

Όταν κάποιος έχει ένα πρόβλημα και μιλάει για αυτό, η συζήτηση φτάνει σε αυτό το σημείο όπου μπορεί να χρειάζεται να πεις τη γνώμη σου. Αν δεν μπορείς να φιλτράρεις πότε πρέπει να το κάνεις, ρώτα. «Θες να ακούσεις τη γνώμη μου»; Έτσι δείχνεις την απαραίτητη διακριτικότητα και σεβασμό και δεν επεμβαίνεις, εκτός αν είναι οκ.

Μην κάνεις προβολή τα δικά σου θέματα

Το μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις όταν δίνεις συμβουλή, είναι να σκέφτεσαι πώς θα φερόσουν εσύ. Εσύ είσαι εσύ και η Άννα είναι η Άννα. Μπες στα παπούτσια της και σκέψου με βάση τη δική της προσωπικότητα. Αν εσύ έχεις μία σοβαρή σχέση, δεν σημαίνει ότι και η κολλητή σου θέλει το ίδιο. Δεν υπάρχουν προκάτ απαντήσεις και κάθε άνθρωπος είναι μία ξεχωριστή προσωπικότητα, με διαφορετικές ανάγκες. Ακόμα και αν δεν είσαι ψυχολόγος, δίνεις καλή συμβουλή, μόνο όταν μπαίνεις στη θέση του άλλου και ξεχνάς τις δικές σου πεποιθήσεις.