ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

6 σημεία που δεν πρέπει να χρησιμοποιείς ποτέ τσιμπιδάκι

iStock

Το τσιμπιδάκι είναι για πολλούς ένα καθημερινό εργαλείο φροντίδας. Είτε πρόκειται για ανεπιθύμητες τρίχες στο πρόσωπο, είτε για ένα ατίθασο φρύδι, είναι ένας γρήγορος και οικονομικός τρόπος να «καθαρίσεις» το βλέμμα σου ή να απαλλαγείς από τριχούλες σε διάφορα σημεία του σώματος. Όμως, το τσιμπιδάκι δεν είναι παντού κατάλληλο και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς, ουλές ή ακόμα και να επιδεινώσει την κατάσταση.

Όσο εύκολη και γρήγορη λύση κι αν φαίνεται, το να τραβάς τις τρίχες με το τσιμπιδάκι σε λάθος περιοχές μπορεί να σου προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, από ερεθισμούς μέχρι μόνιμες βλάβες στο δέρμα. Διάβασε παρακάτω ποια σημεία του σώματος πρέπει να αποφεύγεις να τσιμπάς με το τσιμπιδάκι και γιατί.

1. Ευαίσθητη περιοχή

Μπορεί να φαίνεται εύκολη λύση, αλλά πίστεψέ με: το να αφαιρείς τις τρίχες στην ευαίσθητη περιοχή με τσιμπιδάκι είναι και εξαιρετικά επώδυνο και επικίνδυνο. Οι τρίχες εδώ είναι πιο χοντρές και το δέρμα πιο λεπτό και ευαίσθητο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύεις από ερεθισμό, ευαισθησία ή ακόμα και μόλυνση. Προτίμησε ένα επαγγελματικό Brazilian wax ή ένα ασφαλές ξύρισμα.

2. Γκρίζες τρίχες

Είτε πρόκειται για φρύδια, κεφάλι ή χέρια, μην σε πιάνει πανικός μόλις εμφανιστεί η πρώτη γκρι τρίχα. Μπορεί να θες να την τραβήξεις, αλλά η επαναλαμβανόμενη χρήση σε τέτοιες τρίχες μπορεί να τραυματίσει τους θύλακες και να οδηγήσει σε φαλακρά σημεία. Αν σε ενοχλεί η εμφάνισή τους, προτίμησε να τις ψαλιδίσεις με ένα καθαρό ψαλιδάκι.

3. Μασχάλες

Ναι, είναι δελεαστικό να τραβήξεις αυτές τις λίγες τρίχες που έμειναν μετά την αποτρίχωση, αλλά μην το κάνεις. Η περιοχή αυτή έχει πυκνούς και χοντρούς θύλακες που, όταν αφαιρούνται μεμονωμένα, μπορεί να δημιουργήσουν θυλακίτιδα.

4. Ελιές

Τρίχα πάνω ή γύρω από ελιά; Όσο κι αν σε ενοχλεί, μην χρησιμοποιήσεις τσιμπιδάκι. Η απομάκρυνση τρίχας από ελιά μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό, φλεγμονή ή ακόμα και μόλυνση. Αν σε ενοχλεί ιδιαίτερα, προτίμησε λύσεις όπως το ψαλίδισμα ή –ακόμα καλύτερα– συμβουλεύσου έναν δερματολόγο για laser ή αφαίρεση της ελιάς.

5. Περιοχή θηλών

Αν ανήκεις στο 90% των γυναικών που έχουν τρίχες γύρω από τη θηλή χαλάρωσε, είναι απολύτως φυσιολογικό! Όμως μην τις τραβάς με τσιμπιδάκι. Το δέρμα γύρω από τις θηλές είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και η αποτρίχωση με τσιμπιδάκι μπορεί να προκαλέσει κοκκινίλες, ερεθισμούς και φλεγμονή. Προτίμησε ένα μικρό ψαλιδάκι ή κάνε laser.

6. Σπυράκια

Μην κάνεις το λάθος να τραβάς τις τρίχες που «ξεπροβάλλουν» από σπυράκια. Όσο δελεαστικό κι αν είναι, αυτή η συνήθεια μπορεί να εξαπλώσει τα βακτήρια, να προκαλέσει μόλυνση, ακόμα και μόνιμη ουλή. Αν δεις τρίχα σε σπυρί, άφησέ τη ή απευθύνσου σε δερματολόγο.

Πώς να χρησιμοποιείς το τσιμπιδάκι σωστά

Αν αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις τσιμπιδάκι, φρόντισε να το κάνεις σωστά:

  • Χρησιμοποίησε καθαρό και αποστειρωμένο τσιμπιδάκι.
  • Τράβα την τρίχα στην κατεύθυνση της φυσικής της ανάπτυξης, για να αποφύγεις το σπάσιμο.
  • Μην «σκάβεις» για σπασμένες τρίχες που δεν μπορείς να πιάσεις. Αυτό προκαλεί ερεθισμό ή μόλυνση.
  • Αν το τσιμπιδάκι σου έχει χάσει την ευθυγράμμιση ή έχει πέσει πολλές φορές, αντικατέστησέ το.

Άλλες μέθοδοι αποτρίχωσης

Αν θες κάτι διαφορετικό από το τσιμπιδάκι, δες τι επιλογές έχεις:

Γρήγορο και οικονομικό, κατάλληλο για μεγάλες περιοχές (π.χ. πόδια). Προσοχή σε ερεθισμούς ή γυρισμένες τρίχες.

  • Κερί 

Αφαιρεί πολλές τρίχες ταυτόχρονα από τη ρίζα και διαρκεί 2–4 εβδομάδες. Μπορείς να το κάνεις στο σπίτι ή σε επαγγελματία. Είναι πιο επώδυνο, αλλά και αποτελεσματικό.

  • Laser

Πιο μόνιμη λύση για περιοχές με έντονη τριχοφυΐα. Δεν είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος/τριχών και μπορεί να είναι αρκετά δαπανηρό.

  • Ηλεκτρόλυση

Αφαιρεί τρίχες μία-μία με βελόνα και ρεύμα. Προσφέρει μόνιμα ή ημιμόνιμα αποτελέσματα. Ιδανική για μικρές περιοχές, αλλά απαιτεί πολλές συνεδρίες.

Το τσιμπιδάκι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στην καθημερινή σου περιποίηση, αρκεί να το χρησιμοποιείς με προσοχή. Απόφυγε τις παραπάνω «απαγορευμένες» περιοχές και ακολούθησε σωστές τεχνικές για να αποφύγεις ερεθισμούς ή ουλές. Αν αναζητάς πιο μόνιμα αποτελέσματα ή έχεις ιδιαίτερες ανάγκες (π.χ. έντονη τριχοφυΐα), αξίζει να εξετάσεις άλλες μεθόδους αποτρίχωσης. Το σημαντικό είναι να επιλέγεις αυτό που σου ταιριάζει και να φροντίζεις το δέρμα σου με αγάπη και συνέπεια.