ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ TIPS

6 σημάδια που δείχνουν ότι σου λείπει μαγνήσιο

Όταν σκέφτεσαι ποιες βιταμίνες και ποια στοιχεία χρειάζεται ο οργανισμός σου για να λειτουργεί ρολόι, σίγουρα το μυαλό σου πάει πρώτα στα κλασικά, δηλαδή στη βιταμίνη C και D, ασβέστιο και σίδηρο. Ωστόσο, η καλή υγεία απαιτεί πολλά περισσότερα από όσα φανταζόμαστε.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Sonya Angelone της Academy of Nutrition and Dietetics, το μαγνήσιο είναι το τέταρτο κατά σειρά στοιχείο σε αφθονία στον οργανισμό μας και παράλληλα ένα από τα πιο σημαντικά, μιας και συμμετέχει σε παραπάνω από 600 χημικές αντιδράσεις σε αυτόν.

Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι ένας άνθρωπος συνήθως προσλαμβάνει μόλις το 50-60% της απαιτούμενης ποσότητας  μαγνησίου που απαιτείται καθημερινά. Φυσικά υπάρχουν κάποια σημάδια που μας δείχνουν ότι μπορεί να πάσχουμε από έλλειψη μαγνησίου και είναι:

#1 Νιώθεις αρκετά κουρασμένη

Το μαγνήσιο μαζί με τα απαραίτητα ένζυμα στα κύτταρά μας βοηθά στην παραγωγή ενέργειας. Επίσης, πρέπει να ξέρεις ότι δεν είναι εύκολο να ανιχνευτούν με απλές εξετάσεις αίματος οι τιμές του στον οργανισμό μας, γι’ αυτό και είναι πιο δύσκολο να καταλάβεις αν πάσχεις από έλλειψη αυτού.

#2 Συχνά τραβήγματα ή κράμπες στους μυς

Το μαγνήσιο βοηθά στην ρύθμιση της λειτουργίας των μυών με το να μεταφέρει σε αυτούς κάλιο και ασβέστιο. Όταν κάτι τέτοιο δε συμβαίνει με το σωστό ρυθμό, τότε οι μύες προκειμένου να καλύψουν την έλλειψη αυτή κάνουν υπερπροσπάθεια να λειτουργήσουν σωστά και έτσι από την κούραση δεν συσπώνται σωστά. Αποτέλεσμα; Οι κράμπες και τα τραβήγματα.

#3 Πολύ υψηλή πίεση

Η έλλειψη μαγνησίου έχει πολλαπλές επιδράσεις στην καρδιακή υγεία και σχετίζεται ακόμα περισσότερο με την πίεσή μας. Μάλιστα, μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε φάνηκε πως άνθρωποι που λάμβαναν περίπου 370mg μαγνησίου την ημέρα για τρεις μήνες είδαν την υψηλή πίεσή τους να μειώνεται αισθητά.

#4 Χαμηλότερη συγκέντρωση βιταμίνης D

Το πολύτιμο αυτό στοιχείο που λέγεται μαγνήσιο βοηθά, επίσης, στην ενεργοποίηση της βιταμίνης D στον οργανισμό μας. Χωρίς αρκετό μαγνήσιο, η βιταμίνη D δεν είναι ούτε χρήσιμη ούτε ασφαλής.

#5 Εξασθενημένα κόκκαλα

Περίπου το 50% του μαγνήσιου βρίσκεται στα κόκκαλά μας κι έτσι η χρόνια έλλειψη αυτού όπως καταλαβαίνεις μπορεί να οδηγήσει στην αποδυνάμωσή τους. Σε συνδυασμό δε, με την μη ενεργοποίηση της βιταμίνης D που αναφέραμε και παραπάνω, η οστεοπόρωση βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά.

#6 Νιώθεις το κεφάλι σου να σε σφυροκοπά

Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών στο σώμα μας αλλά και την στένωση των κυττάρων του αίματος. Αυτά τα δύο με τη σειρά τους αποτελούν τις βασικές αιτίες του έντονου πονοκεφάλου σύμφωνα με το National Institute of Health.

Εμείς να σου πούμε ότι η συνιστώμενη ημερήσια δόση μαγνησίου είναι τα 420 mg για τους άντρες και τα 320 mg για τις γυναίκες. Οι τροφές, οι οποίες είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε μαγνήσιο είναι τα αμύγδαλα, οι μπανάνες, τα φασόλια, το μπρόκολο, το καστανό ρύζι, τα κάσιους, ο κρόκος του αυγού, τα ιχθυέλαια, ο λιναρόσπορος, τα πράσινα λαχανικά, το γάλα, τα μανιτάρια, η βρώμη, ο πασατέμπος και το τόφου. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση μαγνησίου αξίζει να σημειωθεί ότι είναι στους ξηρούς καρπούς. Τώρα ξέρεις τι πρέπει να κάνεις.