ΥΓΕΙΑ

6 πράγματα από τα οποία κινδυνεύεις όταν κοιμάσαι αργά 

Pexels

Αν είσαι βραδινός τύπος, η νύχτα είναι σίγουρα το αγαπημένο κομμάτι του 24ώρου σου. Οι βραδινές ώρες σού επιτρέπουν να αναδείξεις όλη τη δημιουργικότητά σου, χωρίς κανείς να χρειάζεται να σε διακόψει και γενικά νιώθεις πιο δραστήρια, ακόμα και μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες. Όμως η συνήθεια του να πέφτεις αργά το βράδυ για ύπνο, έχει και  ένα (ακόμα πιο) σκοτεινό σημείο.

Μια μεγάλη παρανόηση μεταξύ των ανθρώπων που συνήθως εργάζονται μέχρι αργά το βράδυ, είναι ότι η έλλειψη βραδινού ύπνου, μπορεί να εξισορροπηθεί με τον ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το μυαλό και το σώμα θεραπεύονται από τις βλάβες που προκαλούνται από το άγχος και τη σκληρή δουλειά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάτι το οποίο δεν συμβαίνει όταν κοιμάσαι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι ειδικοί στην πραγματικότητα υπογραμμίζουν ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τον ύπνο αργά το βράδυ. Τι ακριβώς όμως συμβαίνει στο σώμα σου όταν δεν κοιμάσαι σωστά; 

6 πράγματα από τα οποία κινδυνεύεις όταν κοιμάσαι αργά  Pexels

1. Αρρωσταίνεις πιο εύκολα

Η έλλειψη ύπνου συνολικά, αλλά και η έλλειψη βραδινού ύπνου, μπορεί να βλάψει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τις ασθένειες. Ένα αδύναμο, ανοσοποιητικό σύστημα ουσιαστικά σημαίνει ότι είναι ευκολότερο να αρρωστήσεις. Οι ερευνητές αποκάλυψαν ακόμη και μια αμοιβαία σχέση μεταξύ του ύπνου και του ανοσοποιητικού συστήματος. Μπορεί δηλαδή να χρειάζεσαι επιπλέον πολύτιμες ώρες ύπνου, ενώ το σώμα σου καταπολεμά ένα μικρόβιο ή έναν ιό.

2. Όταν κοιμάσαι αργά, η καρδιά σου υποφέρει

Τόσο η σύντομη διάρκεια ύπνου (λιγότερο από 5 ώρες τη νύχτα), όσο και η μεγάλη διάρκεια ύπνου (9 ή περισσότερες ώρες) έχει αποδειχθεί ότι έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος για ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού, αυξάνονται σημαντικά με την έλλειψη βραδινού ύπνου.

3. Δεν μπορείς να σκεφτείς

Ακόμη και η απώλεια μιας νύχτας ύπνου, μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένα σημαντικά προβλήματα γνωστικής λειτουργίας συμπεριλαμβανομένης της μνήμης, της λήψης αποφάσεων, του συλλογισμού και της επίλυσης προβλημάτων επιδεινώθηκαν, μαζί με τον χρόνο αντίδρασης και την εγρήγορση.

4. Ξεχνάς πράγματα

Οι χαμένες ώρες βραδινού ύπνου, μπορούν επίσης να σε κάνουν να ξεχνάς πράγματα πιο εύκολα. Υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών που δείχνουν ότι ο ύπνος έχει αντίκτυπο στη μάθηση και τη μνήμη. Οι ερευνητές προτείνουν ότι ο βραδινός ύπνος είναι κρίσιμος για τη διαδικασία ενοποίησης των πραγμάτων που μαθαίνουμε. Με άλλα λόγια, χρειαζόμαστε σωστή ανάπαυση για να «κλειδώσουμε» νέες πληροφορίες και να τις δεσμεύσουμε στη μνήμη μας.

5. Αν κοιμάσαι αργά, μπορεί να πάρεις βάρος

Η έλλειψη βραδινού ύπνου μπορεί τέλος να προσθέσει κιλά στη ζυγαριά σου. Επιστημονική μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ ύπνου και βάρους σε 21.469 ενήλικες άνω των 20 ετών. Τα άτομα που κοιμόντουσαν λιγότερο από 5 ώρες κάθε βράδυ κατά τη διάρκεια της τριετούς μελέτης, είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν βάρος και τελικά να γίνουν παχύσαρκοι.

6. Ο κίνδυνος για διαβήτη αυξάνεται

Μαζί με τη μεγαλύτερη περιφέρεια της μέσης, τα άτομα που δεν κοιμούνται αρκετά το βράδυ, αυξάνουν και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Οι ερευνητές εξέτασαν 10 ξεχωριστές μελέτες που επικεντρώθηκαν στον ύπνο και τον διαβήτη. Τα ευρήματά τους αποκάλυψαν ότι 7 έως 8 ώρες βραδινού ύπνου, είναι το βέλτιστο εύρος για την αποφυγή προβλημάτων ινσουλίνης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαβήτη.