ΣΧΕΣΕΙΣ

6 μυστικά για να αντέξει η σχέση, από το ζευγάρι που έκανε ρεκόρ Γκίνες

Unsplash

Είσαι με τον σύντροφό σου εδώ και 3 χρόνια και αναρωτιέσαι πώς καταφέρατε να φτάσετε μέχρι εδώ και να αντέξετε ο ένας τον άλλον χωρίς να χωρίσετε. Ένα μπράβο κι από εμένα και από όλους όσοι δεν το βάζουν κάτω, παρ’όλες τις δυσκολίες.

Τι να πουν όμως ο Julio Cesar Mora Tapia και η Waldramina Maclovia που συμπλήρωσαν 79 χρόνια γάμου και μπήκαν στο Γκίνες; 110 εκείνος, 105 εκείνη (αυτό είναι ρεκόρ από μόνο του). Το ζευγάρι είναι από το Εκουαδόρ και όταν παντρεύτηκαν οι γονείς τους είχαν αντιρρήσεις. Ωστόσο αυτοί έφτασαν μέχρι εδώ και έχουν να μοιραστούν μαζί σου κάποια μυστικά. Που δεν τα λες και τόσο μυστικά για μία σχέση, αλλά η καθημερινότητα σε κάνει να τα ξεχνάς.

Φιλία με γερές βάσεις

Το ζεύγος αυτό ξεκίνησε τη σχέση του με φιλία, όπως έχει συμβεί και σε πολλά άλλα. Σε γλιτώνει από πολλές εκπλήξεις και εκτιμάς πρώτα τον άνθρωπο και μετά τον σύντροφο. Νομίζω όμως ότι αυτό που θέλουν να πουν είναι ότι η φιλία σε μία ερωτική σχέση είναι εξίσου σημαντική με τον έρωτα. Όταν νιώθεις ότι μπορείς να του πεις τα πάντα και να είσαι ο εαυτό σου. Όπως με τους κολλητούς σου.

Αγνοείς τη γνώμη των άλλων

Όπως και σε όλα τα πράγματα. Δεν πρέπει να υπολογίζεις τη γνώμη των ανθρώπων που είναι εκτός σχέσης. Μόνο εκείνη του συντρόφου σου και τούμπαλιν. Όπως κι εσύ δεν πρέπει να επεμβαίνεις στις σχέσεις των άλλων γιατί δεν έχεις αυτό το δικαίωμα, έτσι και οι άλλοι δεν χρειάζεται να έχουν άποψη. Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι το να μην μπαίνεις σε συγκρίσεις με άλλες σχέσεις. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή.

Το κλειδί είναι η ωριμότητα

Οι συγκεκριμένοι μεγάλωσαν κυριολεκτικά μαζί, οπότε είναι λογικό να ωριμάζεις και παρέα. Αλλά μέσα από τη σχέση μαθαίνεις να κάνεις κι ένα βήμα πίσω και να μην φέρεσαι συνέχεια σαν μικρό παιδί.

Να περνάτε καλά μαζί

Ακούγεται δεδομένο, αλλά δεν είναι. Πόσα ζευγάρια δεν έχεις δει έξω για φαγητό να είναι μουτρωμένα ή χωμένα μέσα στο κινητό τους; Ή να έχουν εντελώς διαφορετικά ενδιαφέροντα και να αποφεύγουν ο ένας την παρέα του άλλου; Αν μπορείς να είσαι στον ίδιο χώρο με το ταίρι σου και να απολαμβάνεις τη συντροφιά του (τις περισσότερες φορές τουλάχιστον), έχεις βρει το μυστικό.

Ο σεβασμός δεν είναι προαιρετικός (και δεν είναι από τα μυστικά σε μία σχέση)

Ο σεβασμός δεν είναι κάτι που προκύπτει στην πορεία. Μία σχέση ξεκινά με αμοιβαίο σεβασμό. Στη διαφορετικότητα, την προσωπικότητα του άλλου, στις διαφωνίες και όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Αυτή είναι η βάση για να επικοινωνείς και να προχωράς.

Και λίγο ρομάντζο δεν βλάπτει (από τα σημαντικά μυστικά στη σχέση)

Το ζευγάρι του Γκίνες είχε την ποίηση ως βασικό ρομαντικό στοιχείο. Το δικό σου μπορεί να είναι ένα ρομαντικό δείπνο, μία αφιέρωση ή μία βόλτα στο ηλιοβασίλεμα. Μην υποτιμάς τη δύναμη του κλασικού ρομάντζου πού και πού.