ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 λαχανικά για να νικήσεις το φούσκωμα στην κοιλιά

Kateryna Hliznitsova/Unsplash+

Αν υπάρχει μία διατροφική συμβουλή που δύσκολα αμφισβητεί κανείς, είναι αυτή: Φάε τα λαχανικά σου. Όσοι και αν είναι οι διατροφικοί «πόλεμοι» για το λίπος ή τους υδατάνθρακες, όλοι συμφωνούν σε ένα πράγμα: τα λαχανικά είναι βασικό στοιχείο μιας υγιεινής διατροφής.  

Ωστόσο, η ξαφνική προσθήκη πολλών λαχανικών, ειδικά εκείνων που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, ιδιαίτερα σε ανθρώπους που προέρχονται από δίαιτες με λίγες ίνες και επεξεργασμένα τρόφιμα. Οι ειδικοί, εξηγούν: «Οι περισσότεροι δεν καταναλώνουν αρκετές φυτικές ίνες. Για τις γυναίκες, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 25 γραμμάρια. Ποσότητα που δεν καλύπτεται εύκολα μόνο με μία μερίδα μπρόκολου».

Αυτό σημαίνει πως ο τρόπος και ο ρυθμός με τον οποίο εντάσσουμε λαχανικά στη διατροφή μας έχει σημασία. Αν έχεις ευαίσθητο στομάχι, μπορείς να ξεκινήσεις με πιο μικρές ποσότητες λαχανικών ή/ και να τα καταναλώνεις μαγειρεμένα, έτσι ώστε το σώμα σου θα έχει χρόνο να προσαρμοστεί.

Λαχανικά που δεν προκαλούν φούσκωμα

 1. Αγγούρι

6 λαχανικά για να νικήσεις το φούσκωμα στην κοιλιά

Τα αγγούρια είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται με τη φλούδα. Έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, γεγονός που τα καθιστά εύκολα στην πέψη. Επιπλέον, είναι 95% νερό, κάτι που βοηθά στην ενυδάτωση και στην καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών.

2. Σπαράγγια

Πέρα από τη μοναδική γεύση τους, τα σπαράγγια περιέχουν την ουσία ασπαραγίνη, ένα φυσικό διουρητικό που συμβάλλει στην αποβολή περιττών υγρών. Προσοχή μόνο στην ποσότητα, η υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει ελαφρύ φούσκωμα σε κάποιους.

3. Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε κάλιο, το οποίο εξισορροπεί την επίδραση του νατρίου (αλατιού) και μειώνει το πρήξιμο. Περιέχει επίσης υγιεινά λιπαρά που βοηθούν στην απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών και στη συνολική υγεία του εντέρου.

4. Κολοκύθι

Τα κολοκύθια είναι χαμηλά σε FODMAPs – ομάδα σακχάρων και υδατανθράκων που προκαλούν φούσκωμα σε άτομα με ευερέθιστο έντερο (IBS). Είναι ήπια, ελαφριά και ιδανικά για μαγείρεμα στον φούρνο ή στον ατμό.

5. Σκούρα φυλλώδη λαχανικά

Λαχανικά όπως το σπανάκι και η λαχανίδα, είναι γεμάτα βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες βοηθούν στην καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών.

6. Ντομάτες

Οι ντομάτες είναι αντιοξειδωτικές βόμβες και εξαιρετικά ευέλικτες στη μαγειρική. Δεν προκαλούν συνήθως φούσκωμα και μπορούν να καταναλωθούν ωμές ή μαγειρεμένες, προσφέροντας γεύση και ευκολία.

Ναι στα λαχανικά, αλλά έξυπνα

Τα λαχανικά είναι σύμμαχοι της υγείας, αρκεί να τα διαλέγεις και να τα συνδυάζεις σωστά. Αν έχεις παρατηρήσει φούσκωμα μετά από σαλάτες ή μαγειρεμένα λαχανικά, ίσως το σώμα σου χρειάζεται χρόνο ή αλλαγή επιλογών.

Τα παραπάνω λαχανικά είναι ελαφριά και ιδανικά για επίπεδη κοιλιά, ενώ παράλληλα θρέφουν το σώμα σου με θρεπτικά συστατικά.

Exit mobile version