ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 καθημερινές συνήθειες που σε εμποδίζουν να χάσεις βάρος

Pexels

Μια μπουκιά εδώ, μια μπουκιά εκεί, ποιος θα φανταζόταν ότι ακόμη και οι πιο μικρές μπουκίτσες, μπορούν να επηρεάσουν τη ζυγαριά σου; Ενώ οι μεμονωμένες ατασθαλίες, δεν είναι από μόνες τους ικανές να επηρεάσουν το βάρος σου, όταν τείνουν να γίνονται συνήθειες, μπορεί να σαμποτάρουν τις προσπάθειές σου να χάσεις τα περιττά κιλά.

Το χειρότερο; Είναι πιθανό αυτές οι συνήθειες που σε εμποδίζουν να χάσεις βάρος, να είναι μέρος της ρουτίνας σου για περισσότερο από όσο μπορείς να θυμηθείς. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Οποιαδήποτε από αυτές τις κακές συνήθειες μπορεί εύκολα να αλλάξει, χωρίς να χρειαστεί να αναθεωρήσεις πλήρως τη ζωή σου. Απλώς πρέπει να τις αναγνωρίσεις και να τις αντικαταστάσεις με πιο υγιεινές επιλογές. Το μόνο που χρειάζεσαι, είναι λίγη αποφασιστικότητα και προθυμία για κάποιες μικρές αλλαγές.

6 καθημερινές συνήθειες που σε εμποδίζουν να χάσεις βάρος Pexels

Ξενυχτάς δουλεύοντας

Ο επαρκής και καλής ποιότητας ύπνος, όχι μόνο σου δίνει την απαραίτητη ενέργεια, αλλά σε βοηθά να διατηρήσεις το βάρος σου ή/και να χάσεις κιλά. Ερευνητές στο Wake Forest απέδειξαν ότι η διατήρηση ενός υγιούς προγράμματος ύπνου, είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του βάρους. Μάλιστα, διαπίστωσαν ότι όσοι κοιμούνται πέντε ή λιγότερες ώρες, παίρνουν 2,5 φορές περισσότερο βάρος από εκείνους που κοιμούνται μεταξύ 7 και 8 ωρών. Το να το παρακάνεις με τον ύπνο, μπορεί επίσης να είναι κακό: Όσοι κοιμόντουσαν περισσότερες από 8 ώρες, είχαν μόνο ελαφρώς λιγότερα κιλά σε σχέση με όσους κοιμήθηκαν λιγότερες από 5.

Παραλείπεις γεύματα

Μπορεί να νομίζεις ότι η παράλειψη γευμάτων θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος. Ωστόσο, αντίθετα με αυτή τη δημοφιλή πεποίθηση, αυτό δεν ισχύει. Παραδόξως, η παράλειψη γευμάτων στην πραγματικότητα αυξάνει την πιθανότητα να πάρεις επιπλέον κιλά, ειδικά αν παραλείπεις το πρωινό σου. Σύμφωνα με σχετική μελέτη, οι άνθρωποι που παραλείπουν το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, έχουν 4,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι. Η παράλειψη γευμάτων επιβραδύνει το μεταβολισμό σου και ενισχύει τo αίσθημα πείνας. Αυτό θέτει το σώμα σε λειτουργία πρωταρχικής αποθήκευσης λίπους και αυξάνει τις πιθανότητες υπερφαγίας στο επόμενο γεύμα.

Πίνεις αλκοόλ

Το να πίνεις ένα κρασάκι το σαββατοκύριακο, είναι σίγουρα καλύτερο από το να πίνεις ένα ποτήρι την ημέρα. Αλλά δεν είναι και η πιο έξυπνη κίνηση, αν αυτό το κρασάκι, έχει γίνει κάτι σαν παράδοση. Στην πραγματικότητα, σχετική μελέτη, υποστηρίζει ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μας επιβαρύνει με 384 θερμίδες την ημέρα.

Τρως βιαστικά

Fun fact: Xρειάζονται 20 λεπτά για να στείλει το στομάχι μήνυμα στον εγκέφαλό σου ότι είναι γεμάτο. Έτσι, μάλλον «καθαρίζεις» το πιάτο σου πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θα έπρεπε. Σχετική μελέτη έδειξε ότι όσοι τρώνε αργά, καταναλώνουν 66 λιγότερες θερμίδες ανά γεύμα. Και αν οι 66 θερμίδες σού φαίνονται λίγες, αν καταφέρεις να το εφαρμόσεις αυτή την πρακτική σε κάθε γεύμα, μπορεί να χάρεις περισσότερα από 20 κιλά το χρόνο.

Δεν πίνεις αρκετό νερό

Το στομάχι σου αρχίζει και βγάζει περίεργους θορύβους. Πεινάς, σωστά; Μάλλον όχι. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 60% των ανθρώπων μπερδεύουν την πείνα με τη δίψα. Το νερό είναι ένα απλό κόλπο, για να παραμείνεις στο σωστό δρόμο αν προσπαθείς να χάσεις κιλά. Αυτό, μπορεί απλώς να οφείλεται στο ότι το νερό σε φουσκώνει. Αλλά οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η κατανάλωση νερού, σε γλιτώνει από περιττές θερμίδες, που μπορεί να έχουν άλλα ποτά.

Τρως λευκό ψωμί

Ρώτα οποιονδήποτε ειδικό σε θέματα διατροφής τι πιστεύει για τις φυτικές ίνες και πιθανότατα θα σού εξηγήσει ότι είναι απαραίτητο μέρος, οποιουδήποτε προγράμματος απώλειας βάρους. Έτσι, εάν συνηθίζεις να καταναλώνεις τρόφιμα από αλεύρια σίτου, η ζυγαριά ίσως να δυσκολεύεται να συνεργαστεί μαζί σου. Από τα λευκά άλευρα, έχουν αφαιρεθεί οι βραδέως αφομοιώσιμες ίνες τους. Πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα σου μπορεί να διασπάσει αυτό που μόλις κατανάλωσε. Και όσο πιο γρήγορα το σώμα σου αφομοιώσει αυτές τις τροφές, τόσο πιο γρήγορα αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γεγονός που εκτοξεύει τα επίπεδα ινσουλίνης και οδηγεί σε συσσώρευση λίπους.