6 φθινοπωρινά superfoods για να θωρακίσεις το ανοσοποιητικό σου
- 10 ΟΚΤ 2025

Το φθινόπωρο είναι μια μεταβατική περίοδος, όπου αλλάζουν οι θερμοκρασίες, η καθημερινή μας ρουτίνα και οι διατροφικές μας συνήθειες. Επίσης, είναι η κατάλληλη περίοδος, για να εντάξεις ορισμένα superfoods στη διατροφή σου, τα οποία βρίσκονται στη καλύτερη εποχή τους.
Τα superfoods είναι καλά γιατί είναι πυκνά σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, τα οποία βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Ωστόσο, δεν πρέπει να αντικαθιστούν μια ισορροπημένη διατροφή, αλλά να την εμπλουτίζουν. Παρακάτω σου παρουσιάζουμε τα 6 superfoods που αυτή την περίοδο περιέχουν τη μέγιστη συγκέντρωση βιταμινών, μετάλλων και δευτερογενών φυτικών ενώσεων.
6 φθινοπωρινά superfoods που θωρακίζουν τον οργανισμό σου για τον χειμώνα
Κολοκύθα
Η κολοκύθα είναι αναμφίβολα ο βασιλιάς των φθινοπωρινών superfoods. Με την υψηλή περιεκτικότητά της σε βήτα-καροτίνη, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό, υποστηρίζει όχι μόνο το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και την υγεία των ματιών. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη κολοκύθα καλύπτει ήδη πάνω από 200 τοις εκατό των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Α.
Ρόδι
Τα ρόδια θεωρούνται πραγματικές αντιοξειδωτικές βόμβες. Οι ρουμπινί σπόροι περιέχουν πουνικαλαγίνη και ανθοκυανίνες, οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση ροδιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.
Γλυκοπατάτες
Οι γλυκοπατάτες όχι μόνο παρέχουν ενέργεια μακράς διαρκείας μέσω σύνθετων υδατανθράκων, αλλά και μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Η περιεκτικότητά τους σε βήτα-καροτίνη ξεπερνά ακόμη και αυτή των καρότων, ενώ η βιταμίνη Β6 και το κάλιο υποστηρίζουν τον μεταβολισμό και τη λειτουργία των νεύρων.
Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά λαχανικά που υπάρχουν. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Κ υποστηρίζει την υγεία των οστών, ενώ η σουλφοραφάνη, ένα φυσικό αντιοξειδωτικό, έχει ιδιότητες προστασίας των κυττάρων.
Λάχανο
Διάφορα είδη λάχανου, όπως το λευκό λάχανο, το κόκκινο λάχανο και το λάχανο-λάχανο, είναι πραγματικές «βόμβες» βιταμίνης C. Το λάχανο ξεπερνά ακόμη και τα πορτοκάλια σε περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και παρέχει επίσης σημαντικά μέταλλα όπως ασβέστιο και σίδηρο. Τα γλυκοσινολικά άλατα που περιέχουν όχι μόνο δίνουν στο λάχανο τη χαρακτηριστική τους γεύση, αλλά έχουν και ιδιότητες προστασίας των κυττάρων.
Μήλα
Το μήλο ξεχωρίζει για την υψηλή περιεκτικότητά του σε πηκτίνη, μια διαλυτή ίνα που προάγει την υγεία του εντέρου και μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα χοληστερόλης. Η κερσετίνη, ένα φλαβονοειδές που βρίσκεται στη φλούδα, έχει αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό το superfood είναι επίσης πλούσιο σε διάφορες βιταμίνες και μέταλλα που συμβάλλουν στη συνολική υγεία.