ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ TIPS

5+1 μύθοι για την υγιεινή διατροφή που πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε

Pexels

Παντού υπάρχει ένας μύθος έλεγε η διαφήμιση. Τον όρο «υγιεινή διατροφή» όμως τον στοιχειώνουν πολλοί περισσότεροι. Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε 5+1 μύθους για την υγιεινή διατροφή που πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε.

5+1 μύθοι για την υγιεινή διατροφή που πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε

Η υγιεινή διατροφή κοστίζει

Το είπαν, το έγραψαν, το χάραξαν ακόμη και σε παγκάκια και σε κορμούς δέντρων, ώσπου παραλίγο να το πιστέψουμε! Η διατροφή μας, απλοϊκά, μπορεί να οριστεί ως «οι καθημερινές επιλογές τροφής». Δηλαδή, είναι τα τρόφιμα που διαλέγουμε να καταναλώσουμε από το πρωί που θα ξυπνήσουμε, μέχρι το βράδυ που θα κοιμηθούμε. Το πόσο υγιεινές (δηλαδή συμβατές με την διατήρηση της υγείας) είναι αυτές, εξαρτάται από την περιεκτικότητά τους σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το πολυτραγουδισμένο αβοκάντο! Το αβοκάντο είναι ένα τρόφιμο που εντάσσεται στην ομάδα τροφίμων του λίπους. Είναι μια υγιεινή επιλογή λιπαρής ύλης, λόγω των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που περιέχει, αλλά κάπως ακριβή. Όμως, ένα ακόμη τρόφιμο με εξίσου μεγάλη περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, πιο οικονομικό και με ισχυρότερη παρουσία στην Ελληνική κουζίνα, είναι το ελαιόλαδο. Συνεπώς, δεν κοστίζει η υγιεινή διατροφή αλλά οι επιλογές μας.

Τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο υγιεινά

Βιολογικό είναι ένα τρόφιμο που παράγεται με συγκεκριμένες διαδικασίες. Οι διαδικασίες αυτές, γενικά, εξασφαλίζουν την ελάχιστη παρεμβολή του ανθρώπινου παράγοντα. Το μέλι για παράδειγμα, είναι βιολογικό όταν παράγεται από μελίσσια που απέχουν κάποια χιλιόμετρα από κατοικημένη περιοχή και δεν χρησιμοποιούνται χημικά σκευάσματα κατά την παραγωγή του κ.ά. Αντίστοιχα, λαχανικά που αναπτύσσονται χωρίς την χρήση λιπασμάτων ή εντομοκτόνων, είναι βιολογικά. Επηρεάζουν όμως την σύσταση των τροφίμων σε θρεπτικά συστατικά οι δύο αυτές κατηγορίες ουσιών; Από ελάχιστα έως καθόλου. Άρα τα λαχανικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της υγιεινής διατροφής είτε είναι θερμοκηπίου είτε βιολογικά. Βέβαια, δεν πρέπει να αφορίζουμε ούτε να απορρίπτουμε τα πλεονεκτήματα που μπορεί να έχουν τα βιολογικά τρόφιμα αναφορικά με την μέθοδο παραγωγής τους.

Υπάρχουν τρόφιμα που αδυνατίζουν

Δεν υπάρχουν τρόφιμα που αδυνατίζουν και τρόφιμα που παχαίνουν. Όλα τα τρόφιμα μπορούν οδηγήσουν το βάρος σου προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, ανάλογα με τι άλλο καταναλώνεις σε επίπεδο ημέρας. Με ένα club sandwich δεν πάχυνε κανείς. Όμως, εάν ακολούθησε ένα προφιτερόλ, 2 ποτήρια κρασί και άλλη μία χοιρινή μπριζόλα με τηγανητές πατάτες για βραδινό, τότε οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του διαιτώμενου.

Χάστε 5 κιλά σε μία εβδομάδα

Σύνηθες μότο σε διαφημίσεις. Απώλεια πέντε κιλών αντιστοιχούν σε έλλειμμα 37.500 θερμίδων. Μία υπέρβαρη γυναίκα, 40 ετών, 70 κιλών και 1,60m ύψους, δαπανά σε μία ημέρα περίπου 1800 θερμίδες. Άρα, σε μία εβδομάδα περίπου 13.000 θερμίδες. Η απώλεια 5 κιλών σε μία εβδομάδα δηλαδή, είναι ένας στόχος ανέφικτος, εκτός εάν μιλάμε για επαγγελματίες αθλητές. Όμως, η ταχεία απώλεια βάρους είναι και ανεπιθύμητη, διότι επηρεάζει αρνητικά τη σύσταση του σώματος. Επιθυμητός, ρεαλιστικός και εφικτός στόχος είναι η απώλεια 0,5-1 κιλό ανά εβδομάδα. Άλλωστε, η υιοθέτηση υγιεινής διατροφής μοιάζει περισσότερο με μαραθώνιο παρά με αγώνα ταχύτητας.

Τα αυγά έχουν χοληστερίνη και πρέπει να τα αποφεύγουμε

Το αυγό είναι κάτι σαν τον Ιανό (Θεός των Ρωμαίων με δύο πρόσωπα) σε τρόφιμο. Το ασπράδι περιέχει σχεδόν όλη την ποσότητα πρωτεΐνης ενός αυγού. Ο κρόκος έχει όλη την χοληστερόλη, τα λιπαρά και τις βιταμίνες του. Συνεπώς, χοληστερίνη (χοληστερόλη επιστημονικά) δεν έχει το αυγό, αλλά ο κρόκος του αυγού. Επίσης, υπολογίζεται ότι μόνο το 20% της χοληστερόλης που υπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό προέρχεται από την διατροφή. Το υπόλοιπο παράγεται από τον ίδιο τον οργανισμό (ενδογενής παραγωγή). Άρα, για τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος, δεν ευθύνεται η διατροφή, αλλά ορισμένες «δυσλειτουργίες» του οργανισμού. Έτσι, τον κρόκο του αυγού πρέπει να τον αποφεύγουν όσοι εμφανίζουν αυτές τις «δυσλειτουργίες» και όχι ο γενικός πληθυσμός (υγιή άτομα). Αντίθετα, τα άτομα αυτά θα πρέπει να το εντάξουν στην διατροφή τους καθώς αποτελεί πλούσια πηγή λιποδιαλυτών βιταμινών και πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας.

Κυτταρίτιδα

Έχεις δέσει ήδη τη ζώνη σου; Φόρα κράνος και κάθισε αναπαυτικά γιατί ίσως είναι η πρώτη φορά που θα ακούσεις αυτό που ακολουθεί!

Η κυτταρίτιδα, είναι ιατρικός όρος που ΔΕΝ περιγράφει την αλλοίωση της εικόνας του δέρματος στους γλουτούς. Η κατάληξη –ίτιδα χρησιμοποιείται για να δηλώσει την ύπαρξη φλεγμονής. Όπως λοιπόν, λέμε φαρυγγίτιδα για να περιγράψουμε την φλεγμονή του φάρυγγα, έτσι ακριβώς και η κυτταρίτιδα, περιγράφει την φλεγμονή των κυττάρων και δεν υπάρχουν τροφές που προκαλούν άμεσα φλεγμονή των κυττάρων.

Δήμζας Νικόλαος DVM, RD, MSc
Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος
Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Π.Θ.