ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

5 τρόποι να απαλλαγείς πιο γρήγορα από τις μελανιές

Εμφανίζονται πάνω στο σώμα σου από το πουθενά. Χωρίς να ξέρεις πώς προέκυψαν ή γιατί επέλεξαν το συγκεκριμένο σημείο. Προσπαθείς να θυμηθείς αν χτύπησες ή σκόνταψες κάπου, αν έπεσες πάνω σε κάποιο έπιπλο. Κενό. Μελανιές είναι αυτές και πάντα θα σε συνοδεύουν. 

Μια μελανιά μένει στο δέρμα σου γύρω στις 10 με 14 ημέρες και δεν χρειάζεται να είναι πάντα αποτέλεσμα μιας κινησιολογικής απροσεξίας. Μπορεί να οφείλεται και σε έλλειψη βιταμινών. Αν, για τους δικούς σου λόγους (π.χ. έχεις πολύ λευκή επιδερμίδα και δε θέλεις να φαίνονται όταν φοράς φούστα), θέλεις να επισπεύσεις την εξάλειψή τους από το δέρμα σου μπορείς να δοκιμάσεις  ή να κάνεις τρόπο ζωής κάτι από τα παρακάτω.

1. Πάγωσε την περιοχή

Η μελανιά είναι ένδειξη ότι στο σημείο υπάρχει πληγή, οπότε για να τη «γιατρέψεις» πρέπει πρώτα να θεραπευτεί η πληγή. Ο πάγος μειώνει το πρήξιμο αρκεί να τον εφαρμόσεις μέσα στις πρώτες 24 με 48 ώρες. Ο σωστός τρόπος να βάλεις πάγος στην επίπονη περιοχή είναι να τυλίξεις την παγοκύστη σε μια πετσέτα και να την αφήσεις για δέκα λεπτά (ιδανικά ανά μια ώρα).

2 . Ή ζέστανέ τη

Η ζέστη επίσης θα βοηθήσει να μειωθεί το πρήξιμο και θα επαναφέρει την φυσιολογική ροή του αίματος. Αυτό με τη σειρά του θα βοηθήσει το αίμα που έχει «παγιδευτεί» στο σημείο να διαλυθεί. Για να εφαρμόσεις το ζεστό επίθεμα, περίμενε να περάσουν 24 ώρες από τη στιγμή του τραυματισμού.

3. Φάε περισσότερες τροφές με σίδηρο

Αν έχεις σιδηροπενία ή έλλειψη σιδήρου, αυτομάτως, είσαι πιο επιρρεπής στο να εμφανίσεις μελανιές. Για να το διορθώσεις, φρόντισε να προσθέσεις στη διατροφή σου περισσότερες τροφές όπως πουλερικά, φασόλια, μοσχάρι, πράσινα φυλλώδη λαχανικά (δες εδώ κι άλλες πηγές σιδήρου).

4. Δώσε έμφαση και στη βιταμίνη C

Η βιταμίνη C έχει την ιδιότητα να αναπλάθει την επιδερμίδα αφού ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου στα κύτταρα του δέρματος. Επιπλέον βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου. Τα πράσινα λαχανικά και τα εσπεριδοειδή είναι άριστες πηγές βιταμίνης C, οπότε προσθέτοντας τα πιο δραστικά στη διατροφή σου, εκτός από το ότι κάνεις γενικό καλό στον οργανισμό, προωθείς την πιο άμεση αποκατάσταση της μελανιάς.

5. Μην την αγγίζεις

Για κάποιο λόγο το να πιέζεις μια μελανιά προκαλώντας τον πόνο στο σώμα σου,δίνει μια άφατη ικανοποίηση. Ωστόσο, σου προτείνουμε να το αποφύγεις αφού, ακόμα και με το χαλαρό μασάζ, μπορεί σπάσεις περισσότερα αγγεία και να την κάνεις χειρότερα.