ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ TIPS

5 τρόφιμα που δεν πρέπει να βάλεις ΠΟΤΕ σε φριτέζα αέρος

Pexels

Το να μαγειρεύεις τα αγαπημένα σου φαγητά σε φριτέζα αέρος, έχει γίνει μια από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους μαγειρέματος στο σπίτι και υπάρχει πραγματικά ένας συγκλονιστικός αριθμός φαγητών που μπορείς να ετοιμάσεις με αυτή τη μικρή, αλλά πανίσχυρη συσκευή κουζίνας.

Η φριτέζα αέρος, είναι ένα εύχρηστο gadget το οποίο μιμείται το βαθύ τηγάνισμα, χωρίς λάδι ή πολύ λίγο λάδι. Εδώ, μπορείς να μαγειρέψεις σχεδόν τα πάντα, από ορεκτικά μέχρι κυρίως πιάτα, ακόμα και επιδόρπια. Αν μόλις αγόρασες φριτέζα αέρος και αναρωτιέσαι για τα dos and dont’s, απλά συνέχισε να σκρολάρεις.

5 τρόφιμα που δεν πρέπει να βάλεις ποτέ σε μια φριτέζα αέρος Pexels

Αλήθεια, τι δεν μπορεί να κάνει η φριτέζα αέρος; Στην πραγματικότητα, υπάρχουν μια σειρά από τρόφιμα που δεν πρέπει ΠΟΤΕ να συναντήσουν τη συγκεκριμένη συσκευή. Επομένως, προτού πειραματιστείς με το ολοκαίνουριό σου gadget, φρόντισε να έχεις κατά νου, ότι τα παρακάτω τρόφιμα δεν έχουν καμία ελπίδα να τα πάνε καλά μαζί του.

Τυρί τριμμένο

Το τυρί είναι μια χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση τροφής, που δεν πρέπει να βάλεις σε μια φριτέζα αέρος. Και αυτό γιατί στην πραγματικότητα ΔΕΝ είναι φριτέζα. Όταν για παράδειγμα θέλεις να ετοιμάσεις κάτι σαν mozzarella sticks σε μια φριτέζα, τότε σχηματίζεται μια εξωτερική κρούστα. Σε μια φριτέζα αέρος, αυτό δεν συμβαίνει και έτσι πολύ εύκολα μπορεί να βρεθείς αντιμέτωπη με το απόλυτο χάος στην κουζίνα σου.

Ακατέργαστα δημητριακά

Αυτό μπορεί να φαίνεται αρκετά προφανές, ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η προσπάθεια να μαγειρέψεις οποιοδήποτε είδος ωμού δημητριακού στη φριτέζα αέρα, θα είναι σίγουρα αποτυχημένη. Τρόφιμα όπως το ρύζι ή τα ζυμαρικά, πρέπει να μαγειρεύονται σε υγρό, κάτι που δεν είναι δυνατό σε μια φριτέζα αέρος. Μπορείς, ωστόσο, να ξαναζεστάνεις σε αυτή το ήδη μαγειρεμένο σου ρύζι.

Λεπτά φιλέτα ψαριού

Η φριτέζα αέρος δεν είναι καλή μέθοδος μαγειρέματος για φαγητά που απαιτούν «λεπτές» μαγειρικές τεχνικές, καθώς αυτός ο τρόπος θέρμανσης των τροφίμων είναι αρκετά έντονος για να μαγειρεύεται γρήγορα το φαγητό. Αυτό σημαίνει ότι τα λεπτά φιλέτα ψαριών, δεν θα τα πάνε πολύ καλά στη φριτέζα αέρος, καθώς μπορεί εύκολα να παραψήσει αυτές τις ευαίσθητες πρωτεΐνες. Το ίδιο ισχύει και για θαλασσινά, όπως τα χτένια και οι γαρίδες. Προτίμησε να χρησιμοποιήσεις ήπιες μεθόδους μαγειρέματος, όπως το σοτάρισμα ή το ψήσιμο στη σχάρα.

Φυλλώδη λαχανικά

Το να φτιάξεις μια μερίδα από τραγανά kale chips στον φούρνο με λίγο αλάτι και ελαιόλαδο, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ικανοποιήσεις με θρεπτικό και υγιεινό τρόπο τις λιγούρες σου, προσέχοντας παράλληλα τις θερμίδες που καταναλώνεις. Για αυτόν τον λόγο, είναι  κατανοητό να αναρωτιέσαι αν μπορείς ή όχι να επιταχύνεις τη διαδικασία, χρησιμοποιώντας τη φριτέζα αέρος και με άλλα λαχανικά. Ωστόσο τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο και το σπανάκι, δεν μαγειρεύονται καλά στη συγκεκριμένη συσκευή. Τα τρόφιμα με μικρότερο βάρος μπορεί να καούν γρήγορα και να χάσουν κάθε ίχνος θρεπτικών συστατικών.

Ποπ κορν

Αν θέλεις να φτιάξεις γρήγορα ποπ κορν για ατελείωτο binge watching στην αγαπημένη σου σειρά ή ετοιμάζεσαι μια κινηματογραφική βραδιά στο σπίτι, το μενού απαιτεί ποπ κορν. Ωστόσο,η φριτέζα αέρος δεν είναι καλή επιλογή, καθώς δεν ζεσταίνεται αρκετά για να σκάσουν οι σπόροι του καλαμποκιού. Καλύτερα λοιπόν να εμπιστευτείς μια κατσαρόλα, τον φούρνο μικροκυμάτων ή μια κλασική μηχανή ποπ κορν.