ΣΧΕΣΕΙΣ

5 tips της ειδικού για να μην μαλώνεις με τον σύντροφό σου στην καραντίνα. #ΜενουμεΣπιτι και παραμένουμε μαζί

Unsplash

Η επιδημία του κορονοϊού και η σταθερή αύξηση των κρουσμάτων μας έχει βάλει όλους σε καραντίνα στο σπίτι και αυτή είναι η πιο υπεύθυνη στάση που πρέπει να κρατήσουμε μέχρι νεωτέρας.

Το θέμα όμως είναι ότι τώρα κληθήκαμε να περνάμε 24 ώρες το 24ωρο με τον σύντροφό μας, ξανασυστηνόμαστε με αφορμή τα μικρά και καθημερινά και ανακαλύπτουμε αποθέματα υπομονής, που δεν ξέραμε καν ότι διαθέτουμε. Βλέπεις παντού χιουμοριστικά posts για το πόσα ζευγάρια μαλώνουν και θα παραμείνουν μαζί και μετά το τέλος της καραντίνας και γελάς. Αλλά δεν είναι και πολύ μακριά από την πραγματικότητα (μας).

Η Κίνα βγαίνει σιγά σιγά από τις δύσκολες συνθήκες, έπειτα από περίπου δύο μήνες, αλλά μετρά ρεκόρ διαζυγίων (ή κατάθεσής τους) από νεαρά κυρίως ζευγάρια που δεν άντεξαν ο ένας τον άλλο, και μάλιστα για ασήμαντους λόγους.

Η Δρ. Σμαρούλα Κυριαζίδη, Σεξολόγος και Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μας εξηγεί τι σημαίνει η καραντίνα για τις σχέσεις μας και γιατί μπορεί να φτάσουμε ακόμα και στον χωρισμό. «Η απομόνωση λόγω καραντίνας, μπορεί να αποτελέσει μία εξαιρετική περίοδο αναδιοργάνωσης του εαυτού μας και της σχέσης μας. Είναι μια δοκιμασία που όλοι θα περάσουμε και μια εξαίρετη συνθήκη να αναδυθούν τα δυναμικά που έχουν ήδη αναπτυχθεί μεταξύ του ζευγαριού».

«Αυτό κάνουν οι μικροί χώροι. Κάνουν το όποιο ζήτημα στην επικοινωνία να φαντάζει ακόμη μεγαλύτερο. Κάποιες σχέσεις θα βγουν πολύ πιο δυνατές, και θα επιβιώσουν έναντι κάποιων άλλων που θα βάλουν οριστικό «λουκέτο». Αλλά πιστέψτε με, οι τελευταίες είναι και αυτές που ποτέ δεν έπρεπε να είναι εκεί. Απλώς η απομόνωση και η «στενότητα» έφερε στην επιφάνεια κάτι που υπό άλλες συνθήκες θα σκεπαζόταν».

Επειδή όμως δεν χρειάζεται να φτάσουν όλοι στον χωρισμό, ειδικά όταν δεν υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι, μπορούμε να προλάβουμε το κακό. Έτσι όπως πλένεις τα χέρια σου καλά και κάνεις social distancing, έτσι πρέπει να πάρεις και κάποια μέτρα για να προφυλάξεις τη σχέση σου, ώστε να μην μαλώνεις αδιάκοπα. Η ειδικός σου δίνει 5 απλά tips.

Λίγος ιδιωτικός χώρος (για να μην μαλώνεις)

«Πρώτον, χρειάζεται να δημιουργηθεί ένας κάποιος προσωπικός χώρος. Είναι απαραίτητος, ακόμη και στα πιο αγαπημένα ζευγάρια. Έτσι το άτομο αισθάνεται την ασφάλεια του μαζί, αλλά και την ατομικότητα του εγώ», επισημαίνει η κα Κυριαζίδη. Ακόμα και λίγη ώρα στην κουζίνα για μαγειρική, μπορεί να θεωρηθεί προσωπικός χώρος.

Μοιράζουμε τις υποχρεώσεις

Χρειάζεται να υπάρξει σαφής καταμερισμός των δουλειών του σπιτιού και των τυχόν μετακινήσεων εκτός σπιτιού. Για παράδειγμα, ο ένας καθαρίζει την κουζίνα, όσο ο άλλος, πηγαίνει σούπερ μάρκετ να φέρει τα απαραίτητα. Έτσι δεν μαλώνεις για τις καθημερινές υποχρεώσεις του σπιτιού.

Ο ψύχραιμος παίρνει τις αποφάσεις

Αν το ζευγάρι δυσκολεύεται να καταλήξει αναφορικά με κρίσιμα  ζητήματα, χρειάζεται να οριστεί ο πιο ψύχραιμος, ώστε να παίρνει τις σημαντικές αποφάσεις αυτής της περιόδου. Είναι μία ενέργεια, η οποία ενισχύει την εμπιστοσύνη και ανακουφίζει και τα δυο μέλη του ζευγαριού.

Πετάμε αντικείμενα (και τοξικές συνήθειες)

Ένα ξεκαθάρισμα αντικειμένων, καθώς και συνηθειών που επιβαρύνουν τον ζωτικό χώρο του ζευγαριού, είναι επίσης απαραίτητο. Τοξικές συνήθειες και συμπεριφορές έρχονται στο προσκήνιο, αναθεωρούνται, και γιατί όχι, αποβάλλονται.

Ευκαιρία για δημιουργικότητα

Καραντίνα επίσης σημαίνει περίοδος για να γίνουμε δημιουργικοί. Μαγείρεμα, επιτραπέζια παιχνίδια, μίνι κατασκευές, ζωγραφική, εργασία από το σπίτι. Δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν είτε  σε ατομικό, είτε σε δυαδικό επίπεδο και θα μας κρατήσουν απασχολημένους ευχάριστα. Είμαστε εξάλλου τυχεροί, γιατί έχουμε στη διάθεσή μας online σειρές, ταινίες, βιβλία και προγράμματα εκγύμνασης.

«Πόσες και πόσες φορές ακούω πόσο λίγο χρόνο έχει ο άλλος σε ατομικό αλλά και δυαδικό επίπεδο. Να εκφραστεί, να μιλήσει, να ξεκουραστεί, να διαβάσει, να τεμπελιάσει και λίγο. Ιδού λοιπόν η ευκαιρία. Και έτσι μένουμε σπίτι, δεν μαλώνουμε συνέχεια και (παρα)μένουμε μαζί».

Ευχαριστούμε τη Δρ. Σμαρούλα Κυριαζίδη, Σεξολόγο και Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια

www.smaroulakyriazidi.com