ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 σούπερ τροφές για δυνατό ανοσοποιητικό το φθινόπωρο

Pexels

Με την φθινοπωρινή ισημερία να πλησιάζει, μπαίνουμε επίσημα στο φθινόπωρο. Οι μέρες γίνονται μικρότερες, η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει και το ανοσοποιητικό μας αρχίζει να δοκιμάζεται πιο συχνά από απειλές όπως διάφορους ιούς, αλλά και κρυολογήματα.

Αν και δεν υπάρχει λόγος πανικού, ίσως σκέφτεσαι τρόπους με τους οποίους μπορείς να ενισχύσεις την άμυνα του οργανισμού σου απέναντι σε αυτές τις απειλές. Και μια μέθοδος θα μπορούσε να είναι πολύ πιο νόστιμη απ’ όσο νομίζεις. Για να σε βοηθήσουμε λοιπόν να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα και φέτος το φθινόπωρο, σου παρουσιάζουμε 5 κορυφαίες τροφές που μπορείς να προσθέσεις στη διατροφή σου, καθώς πέφτει η θερμοκρασία.

5 σούπερ τροφές για ισχυρό ανοσοποιητικό το φθινόπωρο Pexels

Μανιτάρια

Αυτή την εποχή του χρόνου, υπάρχει λιγότερο ηλιακό φως και επομένως λιγότερες πιθανότητες για τον οργανισμό σου, να απορροφήσει και να παράγει βιταμίνη D. Αν και τα τρόφιμα με υψηλά επίπεδα βιταμίνης D, είναι λίγα, τα μανιτάρια είναι σίγουρα μια καλή και νόστιμη επιλογή. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική έρευνα, τα μανιτάρια που εκτίθενται στον ήλιο μπορούν να παρέχουν στον οργανισμό μας, όση βιταμίνη D παρέχουν και τα συμπληρώματα.

Ακριβώς όπως συμβαίνει με την επιδερμίδα μας, έτσι και τα μανιτάρια μετατρέπουν το υπεριώδες φως του ήλιου σε βιταμίνες και εξακολουθούν να το κάνουν ακόμη και μετά τη συγκομιδή τους. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για το ανοσοποιητικό σύστημα, για γερά, υγιή οστά και δόντια, αλλά και για την απορρόφηση ασβεστίου. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να αποτελούν παράγοντα κινδύνου για αυτοάνοσα νοσήματα.

Λαχανίδα (kale)

Τα φυλλώδη πράσινα, όπως η λαχανίδα, παρέχουν στον οργανισμό βιταμίνη B9 ή φυλλικό οξύ, το οποίο ορισμένες μελέτες προτείνουν ότι μπορεί να βοηθήσει με την κατάθλιψη και την εποχιακή, συναισθηματική διαταραχή (SAD), καθώς μια ανεπάρκεια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συνδέεται με την κακή διάθεση. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμινών Β, όπως η Β12 και η βιταμίνη Β6, έχουν επίσης συνδεθεί με την κατάθλιψη.

Άλλος ένας καλός λόγος για να προσθέσεις αυτό το λαχανικό στη φθινοπωρινή σου διατροφή; Το kale, όπως και άλλα φυλλώδη πράσινα, είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Περιλαμβάνει βήτα-καροτένιο, βιταμίνη C, καθώς και διάφορα φλαβονοειδή και πολυφαινόλες. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που βοηθούν στην αντιμετώπιση οξειδωτικής βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα και η οξειδωτική βλάβη πιστεύεται ότι είναι μεταξύ των κορυφαίων αιτιών γήρανσης και πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων μορφών καρκίνου.

Προϊόντα ολικής αλέσεως

Ένας σημαντικός τρόπος για να υποστηρίξεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα το φθινόπωρο, αυξάνοντας την πρόσληψη φυτικών ινών. Μπορεί να μην το γνωρίζεις, αλλά το 70% του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκεται στο έντερο. Όταν καταναλώνεις φυτικές ίνες, τα «φιλικά» βακτήρια διασπώνται για να παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας και αυτά επικοινωνούν απευθείας με το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι, όσο περισσότερες φυτικές ίνες καταναλώνεις, τόσο περισσότερα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας παράγεις, καθιστώντας το περιβάλλον του εντέρου σου πιο υγιές.

Μία από τις κύριες κατηγορίες τροφών που βοηθούν σε αυτή τη διαδικασία είναι τα προϊόντα ολικής αλέσεως: Δημητριακά ολικής αλέσεως, το μαύρο ψωμί, το πολύσπορο, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, όπως το μαύρο ρύζι και τα μαύρα μακαρόνια, είναι όλα ιδανικές προσθήκες στη φθινοπωρινή σου διατροφή.

Σκουμπρί

Το σκουμπρί είναι ένα λιπαρό ψάρι, που σημαίνει ότι προσφέρει στον οργανισμό σου άφθονες, λιποδιαλυτές βιταμίνες τις οποίες μπορεί να μην λαμβάνεις από άλλα μέρη της διατροφής σου. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες (βιταμίνες A, D, E και K) αποθηκεύονται στο σωματικό λίπος και μπορούν να παραμείνουν στο σώμα για έως και 6 μήνες ή περισσότερο, ενώ οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες (βιταμίνη C και όλες οι βιταμίνες Β) χρησιμοποιούνται αμέσως και η περίσσεια απεκκρίνεται μέσω των νεφρών. Όλες διατηρούν τον οργανισμό λειτουργικό και υγιή.

Το σκουμπρί περιέχει επίσης απαραίτητα λιπαρά οξέα ωμέγα-3, τα οποία, σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα κόπωσης, τα οποία γίνονται πιο συχνά καθώς οι μέρες γίνονται μικρότερες. Το σκουμπρί περιέχει επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β12 και Β6, οι οποίες είναι εξαιρετικές για την τόνωση της λειτουργίας του εγκεφάλου καθώς και του ανοσοποιητικού συστήματος, καταπολεμώντας τις ασθένειες κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.

Κολοκύθα

Αν υπάρχει ένα λαχανικό, το οποίο συνδέεται περισσότερο με το φθινόπωρο, αυτή είναι η κολοκύθα. Προφανώς, είναι γεμάτη με φυτικές ίνες, αλλά η κολοκύθα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Επιπλέον, παρέχει στον οργανισμό βιταμίνη Α, η οποία ενισχύει την υγεία των ματιών, ενώ βοηθά στην αποκατάσταση του δέρματος και στη συντήρηση των βλεννογόνων, της πρώτης γραμμής άμυνας του οργανισμού. Στην πραγματικότητα, η βιταμίνη Α αναφέρεται μερικές φορές ως η αντιμολυσματική βιταμίνη, δίπλα στη βιταμίνη C.