ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

5 συνήθειες που θα σε κάνουν καλύτερο φιλοξενούμενο

Happy couple welcoming guests at the doorstep of their house. Focus is on man embracing on of the guests. iStock

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, οι προσκλήσεις σε μεγάλα οικογενειακά, φιλικά τραπέζια και σπίτια έχουν ξεκινήσει να στέλνονται και εσύ ήδη έχεις ξεκινήσει να αγοράζεις δώρα για τους αγαπημένους σου. Αυτό όμως που θα πρέπει να γνωρίζεις είναι: Ποιες συνήθειες θα σε κάνουν καλύτερο φιλοξενούμενο;

Είναι αλήθεια, ότι το να είσαι επισκέπτης στο σπίτι κάποιου άλλου, μπορεί να είναι μία υπέροχη ιδέα. Ωστόσο, αν κυλήσουν κάποια πράγματα λάθος, μπορεί να μετατραπεί σε μία τραγωδία. Το να είσαι ένας καλός και ευγενικός επισκέπτης, εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την εθιμοτυπία (το σύνολο των καθιερωμένων κανόνων κόσμιας συμπεριφοράς) που ακολουθείς. Στην πραγματικότητα τα μικρά πράγματα είναι αυτά που θα σε κάνουν να ξεχωρίσεις. Εδώ σου έχουμε τις 5 συνήθειες, για να κερδίσεις το «βραβείο» του καλύτερου φιλοξενούμενου.

1. Ρώτα πριν μπεις σε έναν χώρο

Αν θέλεις να πας κάπου αλλού εκτός από τους κύριους κοινόχρηστους χώρους ή το δωμάτιο στο οποίο βρίσκεσαι, απλά ρώτα. Οι καλοί τρόποι και ο σεβασμός, φαίνονται ιδιαίτερα όταν ξέρεις, πότε να ζητήσεις την άδεια από κάποιον.

2. Φύγε τη μέρα που είχες προγραμματίσει

Το ταξίδι πάει τόσο καλά που θέλεις να το παρατείνεις για μερικές μέρες; Σκέψου το πολύ καλά. Η παράταση της διαμονής σου (χωρίς συγκεκριμένη πρόσκληση για να το κάνεις) είναι λάθος εθιμοτυπίας. Ακόμη και οι άνθρωποι που απολαμβάνουν πραγματικά να είναι μαζί, μπορεί να ποθούν την επιστροφή στην κανονικότητα και είναι καλύτερο να τηρήσεις τα συμφωνημένα σχέδια. Καλύτερα να φύγεις όταν όλοι είναι ευχαριστημένοι παρά να τους αφήσεις μια άσχημη γεύση από την παραμονή σου εκεί.

3. Προετοίμασε τα παιδιά εκ των προτέρων

Μην πεις στα παιδιά σου να μην αγγίζουν τίποτα, διότι έτσι δίνεις από πριν μία αρνητική χροιά. Πρέπει απλά να υπενθυμίσεις, ότι πριν αγγίξουν κάτι, θα πρέπει να ρωτήσουν. Μόλις φτάσεις εκεί να έχεις στο νου σου, ότι το σπίτι δεν είναι ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά, οπότε καλό είναι να τα προσέχεις. Αν σπάσουν ή λερώσουν κάτι, κάνε ό,τι μπορείς για να το επιδιορθώσεις.

5 συνήθειες που θα σε κάνουν καλύτερο φιλοξενούμενο iStock

4. Φέρε τις δικές σου σπεσιαλιτέ 

Κάνεις ειδική δίαιτα; Χωρίς γλουτένη; Χορτοφάγος; Πολλοί άνθρωποι έχουν διατροφικούς περιορισμούς αυτές τις μέρες και είναι άδικο να περιμένεις από έναν οικοδεσπότη να καλύψει τις συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες. Φέρε μερικά σνακ ή φαγητά που μπορείς να φας και προσφέρσου να τα ετοιμάσεις η ίδια. Ο οικοδεσπότης σου μπορεί να προσφερθεί να σε φιλοξενήσει, αλλά θα πρέπει με την σειρά σου να πληρώσεις για τυχόν εξειδικευμένα τρόφιμα που αγόρασε και να βοηθήσεις μετά στο καθάρισμα. Ειδικά στην περίπτωση που έχεις κάποια αλλεργία, οφείλεις να ενημερώσεις.

5. Άφησε ένα ευχαριστήριο σημείωμα

Δεν χρειάζεται να είναι μεγάλο, ούτε περίπλοκο. Μπορείς να γράψεις «Ευχαριστώ πολύ για τη γενναιοδωρία και τη φιλοξενία σας» και στη συνέχεια να συμπεριλάβεις ένα ή δύο συγκεκριμένα πράγματα που ξεχώρισες – ίσως μια χαρούμενη ανάμνηση από ένα παιχνίδι που παίξατε ή πόσο νόστιμο ήταν το φαγητό που μαγείρεψε ο οικοδεσπότης. Μοιράσου το πόσο σημαντική θεωρείς τη φιλία σας και δείξε την εκτίμησή σου. Το σημείωμα μπορείς να το αφήσεις είτε δίπλα στο κομοδίνο, είτε στο τραπέζι φεύγοντας. Αυτό θα κάνει παραπάνω από χαρύμενο τον οικοδεσπότη σου. Extra tip: Μπορείς στο σημείωμα να αφήσεις ένα γλυκό ή ένα σουβενίρ από την περιοχή σου.