5 red flags που πρέπει να προσέξεις στους μπουφέδες, σύμφωνα με ειδικούς
- 26 ΟΚΤ 2025
Ο τρόπος που σερβίρεται ένα φαγητό δεν είναι ένας. Πέρα από το να σε σερβίρουν το φαγητό σου σερβιτόροι σε ένα ξενοδοχείο, σε ένα εστιατόριο και σε μια δεξίωση (όπως γάμους, βαφτίσεις, συνέδρια), υπάρχει και ο άλλος τρόπος σερβιρίσματος, που είναι το self service στους μπουφέδες.
Οι μπουφέδες συναντώνται συνήθως σε περιπτώσεις όπου πρέπει να εξυπηρετηθεί μεγάλος αριθμός ανθρώπων με ποικιλία φαγητών, σε πιο χαλαρό κλίμα απ’ ό,τι ένα επίσημο γεύμα. Πιατέλες με φαγητά τοποθετούνται σε τραπέζια, για να σερβιριστεί ο καθένας μόνος του.
Οι μπουφέδες λοιπόν, είναι μια λύση που προσφέρει ποικιλία και χρησιμοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα περιπτώσεων. Ωστόσο, παρόλο που υπάρχει μια «ελευθερία» ως προς την ποσότητα φαγητού που μπορεί να προσθέσει ο καθένας στο πιάτο του, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής στο σημείο που υπάρχουν τα φαγητά.
Δυστυχώς, οι μπουφέδες τείνουν αρκετές φορές να παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις στην καθαριότητα σε σύγκριση με την παραδοσιακή γαστρονομική εμπειρία. Όχι μόνο όλοι χρησιμοποιούν την ίδια πηγή τροφής, αλλά επίσης τα φαγητά μένουν έξω για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν την πιθανότητα μόλυνσης και τον κίνδυνο τροφιμογενών ασθενειών όπως ο Campylobacter, η Salmonella, η Shigella και το εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο (EHEC). Παρακάτω σου παρουσιάζουμε 5 red flags στους μπουφέδες, σύμφωνα με ειδικούς, για να αποφύγεις τα χειρότερα.
5 red flags στους μπουφέδες, σύμφωνα με ειδικούς
Κακές κριτικές
Τα σχόλια στο διαδίκτυο δεν είναι σε καμία περίπτωση η τέλεια μέτρηση, για να προσδιοριστεί εάν ένα εστιατόριο (ή οποιοδήποτε άλλο κατάστημα) αξίζει να το επισκεφθείς ή όχι. Αλλά μια σειρά από χαμηλές αξιολογήσεις ή παρόμοιας θεματολογίας παράπονα θα πρέπει να σου πουν κάτι για τη συνολική ποιότητα της εμπειρίας. Εάν υπάρχουν αρκετές από αυτές, «οι κριτικές θα σου δώσουν μια αρκετά καλή ένδειξη για ένα μέρος», λέει ειδικός.
Βρώμικες εγκαταστάσεις
Αυτό μάλλον είναι αυτονόητο, αλλά οι κακές συνθήκες υγιεινής μέσα στο ίδιο το εστιατόριο θα πρέπει να αποτελούν ένδειξη για να γευματίσεις αλλού. Τα έντομα όπως οι μύγες, δεν αποτελούν μόνο πηγή μόλυνσης από μόνα τους, αλλά υποδηλώνουν και έλλειψη καθαριότητας σε ολόκληρη τη λειτουργία. Πέρα από την παρουσία εντόμων, οι άσχημες οσμές και οι εμφανώς βρώμικες επιφάνειες, όπως δάπεδα, χαλιά, τραπέζια ή πάγκοι, θα πρέπει επίσης να σημάνουν συναγερμό.
Κακοσυντηρημένα μπάνια
Στο ίδιο πνεύμα, τα μπάνια είναι ένας μικρόκοσμος που δείχνει πολλά όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων, λέει άλλος ειδικός. Αν δεν έχουν σαπούνι χεριών ή χαρτί υγείας, για παράδειγμα, «αυτά είναι κακά σημάδια». Στην πράξη, η έλλειψη σαπουνιού υποδηλώνει ότι το προσωπικό, οι πελάτες και άλλοι επισκέπτες μπορεί να μην πλένουν τα χέρια τους επαρκώς μετά τη χρήση της τουαλέτας. Ένα τεράστιο πρόβλημα. Η επαφή με τα κοπρανώδη βακτήρια δεν είναι μόνο απλώς αηδιαστική, αλλά αποτελεί επίσης μια σημαντική οδό μετάδοσης για τον νοροϊό, το E. coli και πολλά άλλα παθογόνα.
Ακάλυπτα σκεύη
Σε έναν μπουφέ, το να βάζεις καπάκι είναι πάντα η λύση. Η συλλογιστική του είναι απλή: Λειτουργώντας ως φυσικό φράγμα μεταξύ του φαγητού και του έξω κόσμου, το καπάκι βοηθά να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει καμία ευκαιρία για τίποτα, όπως σκόνη, βρωμιά, τρίχες, βλέννα, σάλιο, παιδικά δάχτυλα ή οτιδήποτε άλλο, να πάει στο φαγητό.
Φαγητό που μυρίζει ή φαίνεται περίεργο
Αν παρατηρήσεις ανησυχητικές αλλαγές στην εμφάνιση, την οσμή ή οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι το φαγητό είναι τόσο εκτεθειμένο που έχει ήδη αρχίσει να αλλοιώνεται, μην το αγνοείς και μην ρισκάρεις μια πεπτική δυσφορία.