ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 πράγματα που δεν ξέρεις για το αλάτι

«Σε ξένο φαΐ αλάτι μη ρίχνεις» λέει ένα παλιό γνωμικό και υπό συζήτηση παραμένει το κατά πόσο αλάτι πρέπει να ρίχνεις και στο δικό σου πιάτο. Για τα αρνητικά της μεγάλης κατανάλωσης αλατιού, έχουν γραφτεί πολλά, για τα οφέλη του στη διατροφή, αισθητά λιγότερα, αλλά οπωσδήποτε η αναφορά έχει γίνει. Τίποτα δεν είναι απαγορευμένο, αρκεί να μπαίνει σε μέτρο. Κι αν νομίζεις ότι για το αλάτι τα ξέρεις όλα, θα σε πικράνω.

Κάποτε πλήρωναν μ’ αυτό

Ήταν τόσο πολύτιμο στην Αρχαία Ρώμη το αλάτι, που οι στρατιώτες, αντί για χρήματα, πληρώνονταν με σακουλάκια γεμάτα αλάτι. Η αγγλική λέξη “salary” που σημαίνει «μισθός», προέρχεται από το λατινικό “sal” που σημαίνει αλάτι. Οι Βρετανοί λένε τη φράση “not worth his salt” («δεν αξίζει το αλάτι του») για κάποιον που δεν αξίζει την αμοιβή του.

Ήταν γιατρικό

Τη δεκαετία του 1920, το αλάτι πέρα από τις υπόλοιπες γνωστές του δράσεις, απέκτησε μία ακόμα, εξαιρετικά σημαντική, ως πρωταρχικό εργαλείο στην καταπολέμηση της βρογχοκήλης του θυρεοειδούς αδένα, η οποία προκαλείται από ανεπάρκεια ιωδίου, στο οποίο είναι εξαιρετικά πλούσιο το αλάτι.

Η βασική του χρήση δεν είναι στο φαγητό

Κι όμως, η μεγαλύτερη ποσότητα αλατιού δεν προορίζεται για τις τροφές μας, αλλά για τους δρόμους. Σύμφωνα με μελέτη του αμερικανικού Γεωολογικού Ινστιτούτου το 2016, μόλις το 3% της επεξεργασίας αλατιού χρησιμοποιήθηκε στη γεωργιά και την επεξεργασία τροφίμων. Ένα 44%, το μεγαλύτερο ποσοστό της χρήσης του πετάγεται- κυριολεκτικά- σε παγωμένους δρόμους, για λόγους ασφαλείας.

Μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο

Η υπερκατανάλωση αλατιού και πολύ επεξεργασμένων, αλατισμένων τροφών αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης πονοκεφάλου, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες. Αυτό απέδειξε μελέτη στην οποία συμμετείχαν 975 άτομα 60-80 ετών με υπέρταση. Μειώνοντας τη λήψη αλατιού, παραδέχτηκαν ότι είχαν λιγότερους πονοκεφάλους.

Αλλά κάνει και καλό

Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στην υπερβολική κατανάλωση του νόστιμου αλατιού, καθώς φαίνεται να σχετίζεται με κατακράτηση υγρών, καρδιαγγειακά προβλήματα και υψηλή πίεση. Τουλάχιστον αυτά γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με μια νέα μεγάλη διεθνή επιστημονική έρευνα, η υπερβολική μείωση του αλατιού σχετίζεται με μεγαλύτερο και όχι με μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο και συνεπώς τα πολύ χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβή για την υγεία με τα υψηλά επίπεδα. Το σώμα ενός ενήλικα περιέχει περίπου 250 γραμμάρια νατρίου, όσο περίπου 3 αλατιέρες. Σαν στοιχείο, είναι σημαντικό αφού διευκολύνει τη μεταφορά θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου, επιτρέπει στα νεύρα να μεταδίδουν μηνύματα και βοηθά τους μύες ώστε να δουλέψουν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά μόλις 2 γραμμάρια νατρίου, δηλαδή 7,5 γρ. αλατιού καθημερινά τα οποία είναι εφικτό να πάρεις μέσα από τις τροφές που τρως, χωρίς να προσθέσεις επιπλέον στο μαγειρεμένο σου φαγητό.