ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 πράγματα που θα συμβούν στο σώμα σου αν αντικαταστήσεις το λευκό με καστανό ρύζι

Pexels

Το ρύζι αντιμετωπίζεται συχνά με καχυποψία από πολλούς, λόγω της περιεκτικότητάς του σε υδατάνθρακες. Αλλά οι διατροφολόγοι προτείνουν το καστανό ρύζι ως ένα από τα πιο θρεπτικά συστατικά για όσους θέλουν να βελτιώσουν την ποιότητα της διατροφής τους.

Το καστανό ρύζι είναι δημητριακό ολικής αλέσεως, που σημαίνει ότι περιέχει και τα 3 μέρη του κόκκου: το πίτουρο που περιέχει φυτικές ίνες, το θρεπτικό φύτρο και το πλούσιο σε υδατάνθρακες ενδοσπέρμιο. Αυτό το καθιστά μια πολύτιμη προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή, προσφέροντας απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και προάγοντας τη συνολική υγεία.

Είτε το απολαμβάνεις ως συνοδευτικό, είτε σε ένα υγιεινό stir-fry, είτε σε σούσι, το συγκεκριμένο ρύζι σε χορταίνει πιο εύκολα, ενώ σου χαρίζει βασικά θρεπτικά συστατικά και σταθερά επίπεδα ενέργειας. Ποια είναι λοιπόν μερικά από τα μεγαλύτερη οφέλη της κατανάλωσης καστανό ρυζιού; Συνέχισε παρακάτω για να μάθεις.

Το καστανό ρύζι έχει περισσότερες φυτικές ίνες

5 πράγματα που θα συμβούν στο σώμα σου αν τρως καστανό ρύζι Pexels

Η αντικατάσταση λευκού ρυζιού με καστανό, είναι ένας εύκολος τρόπος για να αυξήσεις την καθημερινή σου κατανάλωση φυτικών ινών. Σε σύγκριση με το λευκό ρύζι, το καστανό είναι υψηλότερο σε φυτικές ίνες, ένα θρεπτικό συστατικό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετά.

Ένα φλιτζάνι καστανό ρύζι περιέχει περίπου 3 γραμμάρια φυτικών ινών σε σύγκριση με περίπου 0,5 έως 1 γραμμάριο ανά φλιτζάνι λευκό ρύζι. Αυτή η ποσότητα μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών μαζί με την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και άλλων δημητριακών ολικής αλέσεως.

Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών σχετίζεται με την υγιή πέψη, τη διαχείριση βάρους, τον βελτιωμένο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, τη μείωση της χοληστερόλης, την πρόληψη του καρκίνου και πολλά άλλα.

Καστανό ρύζι για περισσότερα αντιοξειδωτικά

Το καστανό ρύζι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ισχυρές ενώσεις που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες και μπορούν να υποστηρίξουν την υγιή γήρανση. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν το σώμα να απομακρύνει τις ανεπιθύμητες τοξίνες και μειώνουν τον κίνδυνο οξειδωτικού στρες, μιας ανισορροπίας στο σώμα που μπορεί να βλάψει τα όργανα με την πάροδο του χρόνου.

Η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως όπως καστανό ρύζι, κινόα, βρώμη και ψωμί ολικής αλέσεως, μπορεί να σε βοηθήσει να πάρεις μια ποικιλία αντιοξειδωτικών για βέλτιστη υγεία.

Βοηθά στην απώλεια βάρος

Η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως, μπορεί να σε βοηθήσει να δημιουργήσεις το απαραίτητο έλλειμμα θερμίδων για απώλεια βάρους.Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το συγκεκριμένο είδος ρυζιού, τείνουν να ζυγίζουν λιγότερο από εκείνους που τρώνε λιγότερα από αυτά.

Επειδή το καστανό ρύζι περιέχει ολόκληρο τον κόκκο, είναι θρεπτικό και πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να σε κρατήσουν χορτάτη για περισσότερο.

Η υγεία της καρδιάς μπορεί να βελτιωθεί

Η κατανάλωση περισσότερων δημητριακών ολικής αλέσεως, μπορεί να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Με βάση μια ανάλυση 45 μελετών, τα άτομα που έτρωγαν τα περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως, συμπεριλαμβανομένου του καστανό ρυζιού, είχαν 16-21% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων από εκείνους που έτρωγαν τα λιγότερα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Ορισμένες μελέτες μάλιστα, έχουν συνδέσει την κατανάλωση καστανού ρυζιού με υψηλότερα επίπεδα HDL (η «καλή») και χαμηλότερα επίπεδα LDL (η «κακή») χοληστερόλης.

Το σάκχαρο στο αίμα μπορεί να μειωθεί

Παρά τα όσα λένε ορισμένοι επιρροές κατά των υδατανθράκων, οι περισσότεροι άνθρωποι, ακόμη και αυτοί με διαβήτη, μπορούν να φάνε με ασφάλεια καστανό ρύζι. Μπορεί ακόμη και να ωφελήσει το σάκχαρο στο αίμα.

Ενώ το καστανό ρύζι είναι ένας υδατάνθρακας που μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα, όπως έχουμε ήδη διαπιστώσει, περιέχει φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την απελευθέρωση σακχάρου στο αίμα και μειώνουν την ποσότητα των συνολικών υδατανθράκων που απορροφάται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερες αιχμές σακχάρου στο αίμα και καλύτερη συνολική διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

Η εναλλαγή επεξεργασμένων υδατανθράκων όπως το λευκό ρύζι και τα ζυμαρικά με καστανό ρύζι μπορεί έτσι να βοηθήσει εάν προσπαθείς να διαχειριστείς καλύτερα το σάκχαρό σου.