ΥΓΕΙΑ

5 πράγματα που σου λένε τα χείλη για την υγεία σου. Γιατί σκάνε συνέχεια;

Unsplash

Το πρώτο βήμα για να πάρεις μία γενική εικόνα της υγείας σου είναι να παρατηρήσεις τα μαλλιά, τα νύχια και το δέρμα σου.

Αν και μόνο ο γιατρός σου θα σου δώσει τις σωστές απαντήσεις, οι αλλαγές στο σώμα μας μάς ενημερώνουν για το τι μπορεί να πηγαίνει λάθος, και κατά πόσο είναι ανησυχητικό. Τα χείλη, ειδικά, αποτελούνται από δύο είδη δέρματος. Το εξωτερικό (εκεί που βάζεις το κραγιόν σου) και το εσωτερικό. Το πρώτο είναι και αυτό που ξηραίνεται πιο εύκολα, διότι δεν ιδρώνει όπως το υπόλοιπο δέρμα.

Ακόμα και αν φροντίζεις να ενυδατώνεις συχνά τα χείλη σου και κουβαλάς πάντα μαζί σου lip balm, αυτό δεν σημαίνει ότι η ξηρότητα δεν θα επιμείνει. Υπάρχουν μερικές ενδείξεις που σου λένε ότι υπάρχει κάποιο θέμα, είτε μικρό είτε πιο σοβαρό. Πάμε να δούμε τι προσπαθούν να μάς πουν τα χείλη μας και πότε πρέπει να επισκεπτόμαστε αμέσως τον δερματολόγο.

Ξηρά χείλη

Το κλασικό θέμα που προκύπτει με τα χείλη, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν τα ξεφλουδίζεις με τα δόντια σου ή τα σαλιώνεις αρκετά, το μόνο που καταφέρνεις είναι να επιβαρύνεις την κατάσταση. Τα συνηθέστερα αίτια είναι οι υψηλές θερμοκρασίας και η αφυδάτωση. Αν η ξηρότητα επιμένει, μπορεί να μιλάμε για κάποια δερματική αλλεργία, η οποία ίσως εντείνεται από τα lip balms που χρησιμοποιείς.

Σκασμένες άκρες

Όταν σου συμβαίνει, αλλά οι σκασμένες άκρες φεύγουν μόλις τις ενυδατώσεις, δεν είναι κάτι που προκαλεί ανησυχία. Αν επιμένει, οι εξηγήσεις ποικίλουν. Κακή διατροφή, μολύνσεις, έλλειψη σε βιταμίνη Β και ψευδάργυρο, διαβήτης, ακόμα και αυτοάνοσα νοσήματα.

Αλλαγές στο χρώμα

Αυτή η αλλαγή είναι και η πιο εύκολη να παρατηρήσεις. Αν τα χείλη σου είναι ξαφνικά πιο χλωμά, ίσως πρόκειται για έλλειψη σιδήρου (σε σημείο αναιμίας), κάτι που συμβαίνει κατά τη διάρκεια περιόδου με βαριά ροή. Τα κίτρινα χείλη υποδηλώνουν προβλήματα με το συκώτι, ενώ τα μπλε δείχνουν θέμα με αναιμία ή την καρδιά. Πριν σκεφτείς κάτι χειρότερο και ανησυχήσεις χωρίς λόγο, ενημέρωσε αμέσως τον δερματολόγο σου.

Ευαισθησία και πρήξιμο

Το πρήξιμο θέλει να σου πει ότι μάλλον είσαι αλλεργική σε συγκεκριμένη τροφή, καλλυντικό, ακόμα και οδοντόκρεμα. Δοκίμασε να τα σταματήσεις ώστε να σιγουρευτείς ότι είναι αυτό. Αν επιμείνει, συμβουλεύσου τον γιατρό σου ώστε να αποκλειστεί κάποια σοβαρότερη πάθηση.

Κάψιμο στα χείλη

Όταν νιώθεις να καίγονται τα χείλη σου (και δεν έχεις φάει κάτι πικάντικο), μάλλον συνδέεται με έλλειψη σε βιταμίνη Β12, εμμηνόπαυση ή κατάθλιψη. Τώρα το καλοκαίρι πρέπει να προστατεύεις τα χείλη σου από τον ήλιο με αντηλιακό, γιατί κινδυνεύουν εξίσου από καρκίνο του δέρματος.