ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 σημαντικά πράγματα που φανερώνει η επιλογή ερωτικών συντρόφων

iStock

Η επιλογή των ερωτικών μας συντρόφων δεν είναι απλώς μια συναισθηματική ή φυσική έλξη. Αποκαλύπτει πολλά για τον χαρακτήρα μας και τις εσωτερικές μας ανάγκες. Επιστημονικές έρευνες στην ψυχολογία παρέχουν ενδιαφέροντα δεδομένα για το πώς οι προτιμήσεις μας σε αυτόν τον τομέα καθρεφτίζουν την προσωπικότητά μας.

Ας δούμε λοιπόν 5 σημαντικά πράγματα που φανερώνει για εμάς η επιλογή των ερωτικών μας συντρόφων.

Στιλ συναισθηματικής προσκόλλησης

5 σημαντικά πράγματα που φανερώνει η επιλογή ερωτικών συντρόφων iStock

Οι επιλογές μας στους συντρόφους αποκαλύπτουν το είδος της προσκόλλησής μας, όπως περιγράφεται από τη θεωρία προσκόλλησης του John Bowlby. Οι άνθρωποι με ασφαλή προσκόλληση, τείνουν να επιλέγουν συντρόφους που τους προσφέρουν σταθερότητα και υποστήριξη. Αντίθετα, τα άτομα με φοβική /αποφευκτική προσκόλληση, μπορεί να επιλέγουν συντρόφους που προκαλούν άγχος ή απόρριψη, αντικατοπτρίζοντας τις εμπειρίες της παιδικής τους ηλικίας. Fun fact: Μελέτες δείχνουν ότι το 50-60% των ανθρώπων έχουν ασφαλή προσκόλληση, ενώ οι υπόλοιποι έχουν ανασφαλείς μορφές προσκόλλησης.

Η επιλογή ερωτικών συντρόφων λέει πολλά για την αυτοεκτίμησή μας

Η επιλογή των συντρόφων μπορεί να φανερώσει την αυτοεκτίμησή μας. Άτομα με υψηλή αυτοεκτίμηση τείνουν να επιλέγουν συντρόφους, που τους εκτιμούν και τους σέβονται. Αντίθετα, τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να καταλήγουν σε σχέσεις, όπου νιώθουν κατώτερα ή ανασφαλή. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι έρευνες έχουν δείξει ότι η αυτοεκτίμηση επηρεάζει άμεσα τις ερωτικές σχέσεις, με την υψηλή αυτοεκτίμηση να συσχετίζεται με υγιέστερες και πιο ικανοποιητικές σχέσεις.

Συναισθηματική διαθεσιμότητα

Η επιλογή συντρόφων μπορεί να αποκαλύψει το πόσο συναισθηματικά διαθέσιμοι είμαστε. Άτομα που είναι ανοιχτά και συναισθηματικά ώριμα τείνουν να προσελκύουν παρόμοιους συντρόφους, ενώ άτομα που αποφεύγουν τις συναισθηματικές συνδέσεις μπορεί να επιλέγουν συντρόφους που είναι εξίσου αποστασιοποιημένοι.

Ανάγκη για έλεγχο

Η ανάγκη για έλεγχο σε μια σχέση έχει συνδεθεί με ανασφαλείς μορφές προσκόλλησης και μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις και δυσλειτουργίες στη σχέση. Έτσι, οι ερωτικοί μας σύντροφοι μπορεί να αντικατοπτρίζουν την ανάγκη μας για έλεγχο στις σχέσεις. Άτομα που επιθυμούν να ελέγχουν τις σχέσεις τους, συχνά επιλέγουν συντρόφους που είναι πιο υποχωρητικοί. Αντίθετα, άτομα που δεν αισθάνονται την ανάγκη για έλεγχο μπορεί να αναζητούν συντρόφους με ίση δύναμη και ανεξαρτησία.

Η επιλογή των ερωτικών μας συντρόφων λέει πολλά και για την ικανότητα ενσυναίσθησης

Η ικανότητά μας για ενσυναίσθηση αντικατοπτρίζεται επίσης στις επιλογές μας στους ερωτικούς μας συντρόφους. Άτομα με υψηλή ενσυναίσθηση τείνουν να επιλέγουν συντρόφους που είναι επίσης υποστηρικτικοί, ενώ άτομα με χαμηλή ενσυναίσθηση μπορεί να καταλήγουν σε πιο εγωκεντρικές σχέσεις. Καθόλου τυχαία, μελέτες δείχνουν, ότι οι σχέσεις που βασίζονται στην αμοιβαία ενσυναίσθηση, είναι πιο ευτυχισμένες και μακροχρόνιες.

Η επιλογή των ερωτικών μας συντρόφων είναι ένα παράθυρο στην προσωπικότητά μας και τις εσωτερικές μας ανάγκες. Κατανοώντας αυτά τα 5 βασικά στοιχεία, μπορούμε να βελτιώσουμε την αυτογνωσία μας και να επιλέγουμε συντρόφους που θα μας βοηθήσουν να αναπτυχθούμε και να ευτυχήσουμε στη ζωή μας.