ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 μυστικά που δεν θα σου αποκαλύψει ποτέ ένας τοξικός άνθρωπος

Unsplash

Ένα χαρακτηριστικό που ακούγεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια είναι η τοξικότητα. Πράγματι, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να έχεις γνωρίσει κάποιον τοξικό άνθρωπο στη ζωή σου. Αλλά επειδή χρησιμοποιούμε τη συγκεκριμένη λέξη κάπως αυθαίρετα, μπορεί να αναρωτιέσαι, «τι είναι στην πραγματικότητα ο τοξικός;».

Ένας τοξικός άνθρωπος είναι κάποιος που έχει αρνητική επίδραση στους άλλους, λόγω της συμπεριφοράς του. Συχνά εκδηλώνει αρνητικές συμπεριφορές όπως κριτική, αρνητικότητα, δυσπιστία, αγένεια, ή ακόμα και επιθετικότητα. Μπορεί να δημιουργήσει ένταση, ανασφάλεια και αναστάτωση στο περιβάλλον του, επηρεάζοντας αρνητικά την ψυχολογική και συναισθηματική ευημερία των άλλων. Ένας τέτοιος χαρακτήρας έχει ένα συγκεκριμένο μοτίβο, το οποίο όπως θα διαβάσεις παρακάτω, βασίζεται στα παρακάτω «μυστικά» του.

5 μυστικά που δεν θα σου αποκαλύψει ποτέ ένας τοξικός άνθρωπος

Κρύβει τις ανασφάλειές του

Ο τοξικός άνθρωπος συχνά καλύπτει τις βαθιές του ανασφάλειες με υπερβολική αυτοπεποίθηση ή επιθετικότητα. Δε θα παραδεχτεί ποτέ τις αδυναμίες ή τις ανασφάλειές του, καθώς αυτό θα τον έκανε να φανεί ευάλωτος.

Τον νοιάζει πολύ η γνώμη σου για εκείνον

Διαφορετικά, γιατί θα προσπαθούσε να υπερκαλύψει τις ανασφάλειές του; Και ναι, όλοι μας νοιαζόμαστε για τις κρίσεις των άλλων. Αλλά όταν νοιαζόμαστε υπερβολικά για τις γνώμες και τις κρίσεις των άλλων, αυτό ονομάζεται ανασφάλεια. Και το «υπερβολικά» εδώ σημαίνει: Η άποψη σου για εκείνον έχει περισσότερη σημασία από τη δική του. Όσο πιο σίγουρη είσαι, τόσο μεγαλύτερος είναι ο φόβος του.

Χρησιμοποιεί την ενοχή ως όπλο

Έχει την ικανότητα να σε κάνει να νιώθεις ενοχές για πράγματα, που δεν είναι δική σου ευθύνη. Χρησιμοποιεί την ενοχή για να σε ελέγχει και να σε χειραγωγεί, χωρίς ποτέ να παραδέχεται ότι το κάνει επίτηδες.

Επιδιώκει να έχει τον έλεγχο

Πάντα προσπαθεί να ελέγχει τις καταστάσεις και τους ανθρώπους γύρω του. Χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές χειραγώγησης για να επιτύχει αυτό το στόχο, αλλά δεν θα σου αποκαλύψει ποτέ ότι αυτή η ανάγκη για έλεγχο, πηγάζει από την αίσθηση ανικανότητας και φόβου.

Δεν πιστεύει ότι είναι τοξικός

Όταν ο τοξικός άνθρωπος αποφεύγει τις ευθύνες για αρκετό καιρό, αρχίζει να πιστεύει ότι δεν φταίει για τίποτα. Πιστεύει στη δική του εκδοχή της ιστορίας. Δηλαδή, δεν είναι το πρόβλημα. Κι αν η τοξικότητά του είναι πολύ προφανής, είτε την υποτιμά, τη δικαιολογεί, είτε, ακόμα χειρότερα, είναι περήφανος γι’ αυτήν!