ΣΧΕΣΕΙΣ

5 λόγοι που γινόμαστε τοξικά επικριτικοί στη σχέση μας

iStock

Οι σχέσεις δεν είναι πάντοτε ρόδινες, και είναι φυσιολογικό να ενοχλούμαστε από ορισμένες συνήθειες του συντρόφου μας. Όμως, όταν η κριτική αρχίζει να γίνεται υπερβολική και συνεχής, μπορεί να αποτελεί ένδειξη βαθύτερων προβλημάτων στη σχέση. Και όχι απαραίτητα με τον άλλο, αλλά με εμάς τους ίδιους.

Η υπερβολική κριτική πολλές φορές σχετίζεται με δυσκολίες στην συναισθηματική οικειότητα και στην αυτογνωσία. Παρακάτω αναλύουμε 5 βασικούς λόγους για τους οποίους μπορεί να γινόμαστε υπερβολικά επικριτικοί στον/στη σύντροφό μας.

1. Είμαστε πολύ επικριτικοί με τον εαυτό μας

Όταν έχουμε μέσα μας έναν αυστηρό «εσωτερικό κριτή», τείνουμε να κρίνουμε και τους άλλους εξίσου αυστηρά. Ειδικά εκείνους που βρίσκονται πιο κοντά μας. Χωρίς να το καταλαβαίνουμε, μεταφέρουμε την ίδια πίεση και στους συντρόφους μας, περιμένοντας να ανταποκριθούν στα υψηλά, και συχνά ανέφικτα, μας στάνταρ.

2. Δεν εκφράζουμε ευγνωμοσύνη

Όταν φοβόμαστε τη συναισθηματική εξάρτηση ή νιώθουμε ευάλωτοι απέναντι στην αγάπη που δεχόμαστε, μπορεί να αποφεύγουμε να εκφράζουμε ευγνωμοσύνη. Έτσι, η κριτική μας δεν ισορροπείται από αναγνώριση και αγάπη, δημιουργώντας εικόνα διαρκούς δυσαρέσκειας.

3. Δεν εμπιστευόμαστε τη δική μας κρίση

Το τραύμα από παλιές σχέσεις ή η παρακολούθηση δυσλειτουργικών σχέσεων στην παιδική ηλικία μπορεί να μας κάνει να αμφιβάλλουμε για τη δική μας ικανότητα να διαλέγουμε σωστά. Όταν δεν έχουμε επεξεργαστεί τα αρνητικά μας βιώματα, μπορεί να βλέπουμε προβλήματα ακόμη και εκεί που δεν υπάρχουν.

4. Προστατεύουμε τον εαυτό μας από πόνο

Μερικές φορές, ασκούμε κριτική ως μέσο αυτοπροστασίας. Αν κρατήσουμε συναισθηματική απόσταση από τον σύντροφό μας, θα πονέσουμε λιγότερο σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά — ή έτσι νομίζουμε.

5. Φοβόμαστε τη συναισθηματική (ή φυσική) απόσταση

Μπορεί να έχουμε ανάγκη για απόσταση, αλλά να μην τολμούμε να τη διεκδικήσουμε ανοιχτά. Η συνεχής κριτική λειτουργεί σαν μηχανισμός για να δημιουργήσουμε έμμεσα χώρο. Αντί να ζητήσουμε χρόνο για εμάς, γινόμαστε ενοχλητικοί, αποστασιοποιημένοι και απόμακροι.

Η υπερβολική κριτική καμπανάκι» για τα θέματα οικειότητας

Όλοι οι παραπάνω λόγοι συνδέονται με δυσκολίες σε βασικές διαστάσεις της συναισθηματικής οικειότητας:

  • Αποδοχή: Η υπερβολική αυτοκριτική δεν μας αφήνει να αποδεχτούμε τις διαφορές του άλλου.
  • Ευγνωμοσύνη: Η έλλειψη αναγνώρισης, φθείρει το συναισθηματικό δέσιμο.
  • Δέσμευση: Η έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό μάς κρατά πίσω από την αληθινή σύνδεση.
  • Διαθεσιμότητα: Η προστατευτική στάση περιορίζει την επαφή και την οικειότητα.
  • Θάρρος: Ο φόβος του χωρισμού ή της απόστασης δεν μας αφήνει να ζήσουμε μια σχέση με υγιή όρια.

Αν δεν κατανοήσουμε ότι η δυσφορία που νιώθουμε στη σχέση συχνά έχει ρίζες μέσα μας, διατρέχουμε τον κίνδυνο να σαμποτάρουμε κάτι όμορφο. Η επίγνωση και η αυτογνωσία είναι το πρώτο βήμα για να μετατρέψουμε την επικριτικότητα σε βαθύτερη οικειότητα και ουσιαστική επικοινωνία.