ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 λαχανικά που μειώνουν τη φλεγμονή και την πρόωρη γήρανση

Pexels

Η φλεγμονή μπορεί να είναι ένα μπερδεμένο θέμα προς συζήτηση. Φλεγμονή είναι το σύνολο των τοπικών και συστηματικών μηχανισμών που ενεργοποιεί ο ανθρώπινος οργανισμός, μετά από την επίδραση διαφόρων βλαπτικών παραγόντων, όπως παθογόνα, χημικά και τραυματισμένοι ιστοί.

Με την πάροδο του χρόνου ωστόσο η χρόνια φλεγμονή, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παθήσεις όπως η αρθρίτιδα, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, το Αλτσχάιμερ, ακόμη και σε ορισμένους τύπους καρκίνου. Αυτός ο τύπος χρόνιας φλεγμονής, συνδέεται επίσης στενά με τη γήρανση. Έτσι, η καταπολέμηση της φλεγμονής σημαίνει επίσης, επιβράδυνση της γήρανσης. Αν και δεν μπορούμε να αποφύγουμε τη φλεγμονή τρώγοντας μόνο ένα είδος τροφής, υπάρχουν ορισμένα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα, όπως τα λαχανικά, που μπορούμε να ενσωματώσουμε στη διατροφή μας.

5 λαχανικά που μειώνουν τη φλεγμονή και την πρόωρη γήρανση Pexels

Καρότα

Είτε ωμά, είτε μαγειρεμένα, τα καρότα περιέχουν μια σειρά θρεπτικών συστατικών, μερικά από τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Τα καρότα είναι γεμάτα με βήτα-καροτίνη, ένα καροτενοειδές που χρησιμοποιεί το σώμα για να σχηματίσει βιταμίνη Α. Με τη σειρά της, η βιταμίνη Α υποστηρίζει την υγεία των οστών και του δέρματος, ειδικά καθώς μεγαλώνουμε. Τα καρότα μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πιπεριές

Οι πιπεριές κερδίζουν επίσης μια θέση στη λίστα με τα λαχανικά που μειώνουν τη φλεγμονή και την πρόωρη γήρανση. Οι πιπεριές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και βιταμίνη Α, οι οποίες είναι φυσικά αντιοξειδωτικά συστατικά. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό, γεγονός που τις καθιστά ένα ενυδατικό λαχανικό. Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, τις καθιστούν επίσης αντιφλεγμονώδεις, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή στο σώμα.

Μπρόκολο

Ένα ακόμα εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά λαχανικό, το μπρόκολο να επιβραδύνει το ρυθμό των ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση και τη χρόνια φλεγμονή. Σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι τα φύτρα μπρόκολου, μειώνουν τους φλεγμονώδεις δείκτες. Το μπρόκολο είναι επίσης πλούσιο σε ασβέστιο, φυτικές ίνες και περιέχει αρκετή ποσότητα νερού, το οποίο επίσης συμβάλλει στις αντιφλεγμονώδεις ικανότητές του.

Φυλλώδη λαχανικά

Η συμπερίληψη σκούρων πράσινων φυλλωδών λαχανικών στη διατροφή, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και στη γενική υγεία.Τα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το kale, η ρόκα, το μαρούλι και το σέσκουλο, είναι εξαιρετικές πηγές πολλών βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Παρέχουν στον οργανισμό βιταμίνες A, C, E και K, σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες.

Λαχανικά που μειώνουν τη φλεγμονή και την πρόωρη γήρανση: Κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια μπορούν επίσης να προσθέσουν μια έκρηξη γεύσης στα αγαπημένα σου πιάτα, καθώς και μια έκρηξη χρήσιμων αντιφλεγμονωδών θρεπτικών συστατικών. Πρώτον, τα κρεμμύδια είναι μια καλή πηγή καλίου, το οποίο, όπως αναφέραμε παραπάνω, έχει βρεθεί ότι βοηθά μειώνει τη φλεγμονή.

Αυτό το λαχανικό είναι επίσης πλούσιο σε ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται κερσετίνη. Σύμφωνα με το Nutrients, η κερσετίνη μπορεί να έχει ευεργετικές ιδιότητες για το ανοσοποιητικό, μειώνοντας τους φλεγμονώδεις δείκτες. Μια άλλη έκθεση από το Frontiers in Immunology διαπίστωσε ότι τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματά της μπορεί να είναι χρήσιμα στη μείωση των συμπτωμάτων ορισμένων αυτοάνοσων διαταραχών.