ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

5 κοινά λάθη που καταστρέφουν τον ύπνο σου

Pexels

Αν πέρασες ποτέ ώρες ολόκληρες, στριφογυρνώντας στο κρεβάτι σου, χωρίς να μπορείς να κοιμηθείς, ξέρεις ότι είναι ένας πραγματικός εφιάλτης. Για πολλούς ανθρώπους, είναι μάλιστα ένας επαναλαμβανόμενος εφιάλτης.

Σε μια χρόνια κουρασμένη κοινωνία, δεν είναι περίεργο που όλοι προσπαθούμε να ενισχύσουμε την ποιότητα του ύπνου μας, με πράγματα όπως τεχνολογικά gadgets, χουχουλιάρικα παπλώματα και ανατομικά στρώματα. Ένα άλλο πράγμα που είναι εξίσου σημαντικό για να έχεις κατά νου: Να εξαλείψεις από την καθημερινότητά σου, τα πιο κοινά λάθη που έχουν να κάνουν με το κεφάλαιο «ύπνος».

5 κοινά λάθη που καταστρέφουν τον ύπνο σου Pexels

Μένεις στο κρεβάτι ενώ δεν μπορείς να κοιμηθείς

Σύμφωνα με το Sleep Health Foundation, το να μένεις στο κρεβάτι όταν δεν μπορείς να αποκοιμηθείς βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα λάθη, που μπορείς να κάνεις. Πολλοί, πιστεύουν ότι μένοντας στο κρεβάτι, τελικά θα κοιμηθούν. Στην πραγματικότητα ωστόσο, ισχύει το αντίθετο.  Όσο περισσότερο μένεις στο κρεβάτι, χωρίς να μπορείς να κοιμηθείς, τόσο περισσότερο απογοητεύεσαι. Είναι καλύτερα να σηκωθείς από το κρεβάτι και να πας σε άλλο δωμάτιο. Μόλις νιώσεις κουρασμένη, μπορείς να επιστρέψεις στο κρεβάτι σου και να προσπαθήσεις ξανά. Απλώς φρόντισε να αποφύγεις οθόνες, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σου.

Δεν έχεις συγκεκριμένη ρουτίνα ύπνου

Ένα άλλο από τα βασικά λάθη που μπορεί να κάνεις και να μην κοιμάσαι εύκολα: Η μη σωστή ρουτίνα πριν τον ύπνο. Δεν είναι μόνο για τα παιδιά. Οι ενήλικες, επίσης, μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά από ένα τελετουργικό πριν τον ύπνο. Να γιατί: Οι κιρκάδιοι ρυθμοί μας, μια σημαντική διαδικασία για τη ρύθμιση του ύπνου, αγαπούν την κανονικότητα. Η καθιέρωση μιας σταθερής ρουτίνας, βοηθά τον εγκέφαλό μας, να μάθει πότε είναι ώρα για ύπνο. Τα τελετουργικά πριν τον ύπνο, μπορεί να είναι διαφορετικά για τον καθένα, αλλά το σημαντικό είναι να υπάρχουν. Κάνε λοιπόν μερικούς πειραματισμούς, για να δεις τι λειτουργεί καλύτερα για εσένα. Αλλά ως σημείο εκκίνησης, μπορείς:

  • να κάνεις κάτι που σε χαλαρώνει,
  • να αποφεύγεις οθόνες (laptop, τηλέφωνα, tablet, κ.λπ.)
  • να δημιουργήσεις ένα καλό περιβάλλον ύπνου, δηλαδή ένα σκοτεινό, δροσερό και ήσυχο δωμάτιο

Αγχώνεσαι περισσότερο από ό,τι χρειάζεται για το ότι δεν κοιμάσαι

Πολλοί άνθρωποι που είτε δυσκολεύονται να κοιμηθούν, είτε δεν κοιμούνται αρκετές ώρες, ανησυχούν για αυτό. Νομίζουν ότι κοιμούνται λιγότερο, από ό,τι πραγματικά χρειάζονται. Ένα απλό κόλπο για την καταπολέμηση της στέρησης ύπνου, είναι απλώς να αλλάξεις νοοτροπία σε σχέση με τον ύπνο. Μπορεί πράγματι, να κοιμάσαι λιγότερο σε σχέση με άλλους, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα και κάποιο πρόβλημα. Επιπλέον,  όσο περισσότερο ανησυχείς για τον χαμένο σου ύπνο, τόσο πιο πιθανό είναι να συνεχίσεις να αντιμετωπίζεις αϋπνίες.

Λάθος φωτισμός

Η ρύθμιση του περιβάλλοντος με τον καλύτερο τύπο φωτισμού, είναι σημαντική για την προώθηση καλύτερου ύπνου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κόκκινο φως είναι το καλύτερο φως. Έτσι, εάν έχεις ένα φωτάκι νυκτός στην κρεβατοκάμαρά σου, προτίμησε μια κόκκινη λάμπα. Όσον αφορά τον υπόλοιπο φωτισμό στο σπίτι, προτίμησε κίτρινους ή πορτοκαλί λαμπτήρες που δεν είναι τόσο φωτεινοί, όσο οι κανονικοί λαμπτήρες LED. Bonous πόντοι, αν χρησιμοποιείς dimmer.

Τα πιο κοινά λάθη που καταστρέφουν τον ύπνο σου: Πας για ύπνο θυμωμένη

Ο θυμός ενεργοποιεί την αντίδραση «μάχη ή φυγή» καθιστώντας δύσκολο να νιώθουμε υπνηλία, όταν έρχεται η ώρα για ύπνο. Το αποτέλεσμα: Θα ξυπνήσεις νιώθοντας πιο κουρασμένη. Ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να ηρεμήσεις και να μειώσεις τις συνέπειες του να κοιμάσαι θυμωμένη. Δοκίμασε να πας μια βόλτα, να διαβάσεις ένα βιβλίο, να ακούσεις ένα podcast, να κάνεις κάτι που θα σε βοηθήσει να ξεφύγεις από το κεφάλι σου. Ό,τι ή όποιος κι αν σε θυμώνει, δεν αξίζει τον κόπο να χάσεις τον ύπνο σου. Κυριολεκτικά.