ΥΓΕΙΑ

5 καθημερινές συνήθειες που απειλούν την υγεία του εγκεφάλου

Pexels

Όπου κι αν κοιτάξεις, βιβλία, blogs, ιστότοποι και τηλεοπτικές εκπομπές μας βομβαρδίζουν με συμβουλές για το πώς να ζούμε, να αναπνέουμε, να ασκούμαστε ή να τρώμε υγιεινά. Η υγεία του σώματός φροντίζεται καλά, αλλά τι γίνεται με τον εγκέφαλό μας;

Πόσο σημαντική είναι η υγεία του εγκεφάλου; 

5 καθημερινές συνήθειες που απειλούν την υγεία του εγκεφάλου Pexels

Δεν είναι ότι δεν υπάρχει αλήθεια σε αυτές τις συμβουλές υγιεινού τρόπου ζωής. Αλλά με όλη την προσοχή που δίνεται στο σώμα μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε την υγεία και τη φυσική κατάσταση του εγκεφάλου μας. Πολλοί πέφτουμε καθημερινά σε μια παγίδα συνηθειών, που είναι κακές για την υγεία του εγκεφάλου. Παρακάτω θα βρεις 5 συνήθειες που απειλούν τον εγκέφαλο, περισσότερο απ’ ό,τι ίσως νομίζεις.

1. Πολύ αλάτι

Μετά από τόσα χρόνια που προσπαθείς να αποφύγεις τη ζάχαρη, μπορείς να προσθέσεις ένα άλλο συστατικό στη λίστα των διατροφικών don’ts: Το αλάτι. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Neurology, χαρακτήρισε το αλάτι, ως παράγοντα που συμβάλλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση. Και πράγματι, η έρευνα έχει αποδείξει ότι η υψηλή πρόσληψη αλατιού, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε μικρά γνωστικά ελλείμματα και σε αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού. Ο υψηλότερος κίνδυνος εγκεφαλικού, μπορεί να προκαλέσει αρκετά σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο.

2. Στέρηση ύπνου

Η επιστήμη δεν έχει ακόμη πλήρως ανακαλύψει, σε ποιο βαθμό ο εγκέφαλος χρειάζεται ύπνο. Ωστόσο η επιστήμη εδώ δεν είναι και τόσο απαραίτητη. Ποιος δεν γνωρίζει το συναίσθημα μετά από έναν κακό ύπνο; Η έλλειψη συγκέντρωσης, η υποτονική διάθεση και ο εκνευρισμός, είναι μερικά μόνο από τα πράγματα που συμβαίνουν αν δεν έχεις κοιμηθεί καλά ή επαρκώς. Επιπλέον, η συνεχής έλλειψη ύπνου βλάπτει επίσης τη μνήμη και έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον εγκέφαλό.

Αυτό συμβαίνει επειδή κατά τη διάρκεια του ύπνου, λειτουργούν σκληρά μηχανισμοί, οι οποίοι μας απαλλάσσουν από τα τοξικά υποπροϊόντα που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η έλλειψη ύπνου σημαίνει ότι αυτοί οι μηχανισμοί δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν επαρκώς. Επομένως αποτυγχάνουν να καθαρίσουν τον εγκέφαλο από επιβλαβείς ουσίες. Εάν αυτές οι ουσίες δεν εξαλειφθούν, αρχίζουν να συσσωρεύονται, οδηγώντας σε σοβαρές βλάβες.

3. Έκθεση σε υπερβολικό θόρυβο

Τα αυτιά μας, είναι αυτά που υποφέρουν περισσότερο από το θορυβώδες σύγχρονο περιβάλλον. Καθημερινά έχουν να αντιμετωπίσουν υπερβολική έκθεση στο θόρυβο: Κορναρίσματα, μουσική σε μαγαζιά, στα ακουστικά σου, εργοτάξια παντού. Το επίπεδο θορύβου είναι σε υψηλά επίπεδα στις πόλεις. Και τρελαίνει και τα αυτιά σου: Σύμφωνα με σχετικά ευρήματα, τα προβλήματα ακοής αυξάνονται. Μια μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο John Hopkins, διαπίστωσε ότι τα άτομα με προβλήματα ακοής, έχουν 30-40% υψηλότερο κίνδυνο να πέσουν θύματα γνωστικής επιδείνωσης. Επομένως, φρόντισε να προστατεύσεις τα αυτιά σου όσο περισσότερο μπορείς. Οι ειδικοί συνιστούν ωτοασπίδες προσαρμοσμένες στα αυτιά σου, που προστατεύουν από υπερβολικά επίπεδα θορύβου.

4. Υπερβολική κατανάλωση φαγητού

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology το 2012 εξέτασε 6000 άτομα, που ήταν κατά μέσο όρο 50 ετών. 10 χρόνια αργότερα, οι ίδιοι συμμετέχοντες εξετάστηκαν για άλλη μια φορά και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι ήταν υπέρβαροι είχαν 22% μεγαλύτερη επιδείνωση των γνωστικών λειτουργιών τους από τους πιο αδύνατους ομολόγους τους.

5. Μοναξιά

Το να είσαι μόνος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν έχεις πολλούς φίλους. Μερικές φορές ακόμη και άνθρωποι που έχουν πολλούς φίλους, μπορεί να νιώθουν μοναξιά. Όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα στη ζωή, έτσι και εδώ, σημασία έχει η ποιότητα. Το αίσθημα της μοναξιάς, προκαλεί άγχος και φλεγμονώδεις διεργασίες στον εγκέφαλο. Μια μελέτη στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο που διεξήχθη με τη συμμετοχή πάνω από 100 ατόμων, όλοι ηλικίας 80+, αποκάλυψε ότι όσοι είχαν τις λιγότερες κοινωνικές επαφές υπέφεραν από τη σοβαρότερη γνωστική επιδείνωση.

Φυσικά, η υγεία του εγκεφάλου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Και ενώ δεν μπορούμε να ελέγξουμε τη γενετική μας προδιάθεση, έχουμε τον έλεγχο πολλών πραγμάτων που μπορούν να μας βοηθήσουν να παραμείνουμε υγιείς. Ο εγκέφαλός σου είναι πραγματικά ο πιο πολύτιμος φίλος που έχεις. Συμπεριφέρσου του αναλόγως.