ΥΓΕΙΑ

5 «ήσυχα» σημάδια που μαρτυρούν ότι σου λείπει ύπνος

Pexels

Ένας καλός, βραδινός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας, ωστόσο, πολλοί από εμάς συχνά μειώνουμε τον χρόνο του ύπνου μας, για τον έναν ή τον άλλο λόγο.

Οι ειδικοί επιμένουν ότι οι περισσότεροι ενήλικες θα πρέπει να κοιμούνται από επτά έως εννέα ώρες «συνεχούς, αδιάκοπου ύπνου» κάθε βράδυ. Ακόμα κι αν πέφτεις για ύπνο νωρίς το βράδυ, μπορεί να ξυπνάς στη μέση της νύχτας και να χάνεις πολύτιμες ώρες ξεκούρασης, χωρίς να το καταλαβαίνεις. Λοιπόν, πώς μπορείς να ξέρεις εάν κοιμάσαι αρκετά ή αν σου λείπει ύπνος; Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις να αναγνωρίζεις πέντε διακριτικά σημάδια που μαρτυρούν έλλειψη ύπνου.

5 σημάδια που μαρτυρούν ότι σού λείπει ύπνος Pexels

Είσαι πιο οξύθυμη από το συνηθισμένο

Μήπως τελευταία δυσκολεύεσαι να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου; Αν ναι, μπορεί τα νεύρα σου, να συνδέονται με την έλλειψη ύπνου. Τα άτομα τα οποία δεν κοιμούνται αρκετά, είναι πιο επιρρεπή σε εναλλαγές της διάθεσης και πιο ευερέθιστα. Όταν είμαστε κουρασμένοι, το σώμα μας παράγει υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης που συνδέεται με το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη. Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου μπορεί να μειώσει την ικανότητά μας να ρυθμίζουμε τα συναισθήματά μας σε στρεσογόνες ή δύσκολες καταστάσεις. Ως εκ τούτου, αν κάποιος φαίνεται ασυνήθιστα ευερέθιστος, μπορεί να είναι σημάδι ότι δεν κοιμάται αρκετά.

Αρρωσταίνεις συχνά

Η έλλειψη ύπνου, συνδέεται άμεσα με διάφορες ασθένειες. Στην πραγματικότητα, η απώλεια ύπνου με την πάροδο του χρόνου μπορεί να μας κάνει πιο επιρρεπείς σε ασθένειες. Ο βαθύς ύπνος, είναι απαραίτητος για την αποκατάσταση και τη διατήρηση πολλών από τα βιολογικά μας συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Για παράδειγμα, το ανοσοποιητικό μας σύστημα δημιουργεί νέα αντισώματα και λευκά αιμοσφαίρια που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων ενώ κοιμόμαστε. Εάν υποφέρεις λοιπόν συχνά από λοιμώξεις, όπως κρυολόγημα, αμυγδαλίτιδα ή ρινίτιδα, ίσως να πρέπει να σκεφτείς μήπως φταίει η κακή ποιότητα ύπνου σου.

Η όρεξή σου αλλάζει

Οι διατροφικές σου συνήθειες μπορεί επίσης να αλλάζουν, όταν δεν κοιμάσαι επτά με εννέα ώρες κάθε βράδυ. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες του σώματός μας, οι οποίες με τη σειρά τους είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση της όρεξης. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να παρατηρήσεις ότι τα επίπεδα της πείνας σου, έχουν είτε αυξηθεί, είτε μειωθεί. Και πιθανότατα θα παρατηρείς πιο συχνές λιγούρες για πιο ανθυγιεινά τρόφιμα, όπως γλυκά και επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Η υπερκατανάλωση τροφών λοιπόν, χωρίς να υπάρχουν άλλες προφανείς αιτίες, θα μπορούσε να είναι σημάδι έλλειψης ύπνου.

Έχεις πονοκεφάλους το πρωί

Το να ξυπνάς με πονοκέφαλο, μπορεί να είναι αναπόφευκτο από καιρό σε καιρό, αλλά δεν πρέπει να αποτελεί τακτικό μέρος της καθημερινότητάς σου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι συχνοί, πρωινοί πονοκέφαλοι, μπορεί να είναι ένα ακόμα διακριτικό σημάδι έλλειψης ύπνου. Όταν σου λείπει ο ύπνος, στερείς στο νευρικό σου σύστημα την ευκαιρία να αυτορυθμιστεί. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να παρατηρήσεις ότι η ανοχή σου στον πόνο μειώνεται και να αντιμετωπίζεις συχνότερους πονοκεφάλους.

Η επιδερμίδα σου δεν είναι στα καλύτερα της

Εάν δεν κοιμάσαι αρκετά, μπορεί επίσης να παρατηρήσεις αλλαγές στην επιδερμίδα σου. Κι όταν λέμε αλλαγές, αναφερόμαστε σε μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, πρήξιμο, ωχρότητα, λεπτές γραμμές και ρυτίδες, εξάρσεις ακμής και ξηρότητα.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει διαστολή των αιμοφόρων αγγείων κάτω από το λεπτό δέρμα γύρω από τα μάτια, λόγω κακής κυκλοφορίας και κατακράτησης υγρών στην περιοχή, οδηγώντας στην εμφάνιση μαύρων κύκλων. Αυτή η κατακράτηση υγρών μπορεί επίσης να προκαλέσει πρήξιμο στην περιοχή των ματιών.

Η στέρηση ύπνου μπορεί επίσης να μειώσει τη ροή του αίματος στο δέρμα, γεγονός που μπορεί να το κάνει να φαίνεται πιο χλωμό. Μπορεί επίσης να βλάψει την ικανότητα του δέρματος να συγκρατεί την υγρασία, με αποτέλεσμα το δέρμα να ξεφλουδίζει και να ερεθίζεται εύκολα. Μπορεί επίσης να διαταράξει την ορμονική ισορροπία, οδηγώντας σε αύξηση της παραγωγής σμήγματος και φλεγμονής, η οποία μπορεί να συμβάλει σε ξεσπάσματα ακμής.

Τέλος, η χρόνια στέρηση ύπνου μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης και να οδηγήσει στο σχηματισμό λεπτών γραμμών και ρυτίδων.