ΥΓΕΙΑ

5 ιατρικοί μύθοι που αναπαράγονται μέχρι σήμερα και πιθανότατα πιστεύεις κι εσύ

Pexels

Αν σκεφτεί κανείς πόσο έχει εξελιχθεί η τεχνολογία και πόσες θεραπείες και έρευνες έχουν γίνει στον τομέα της υγείας, εύλογα απορεί με το γεγονός ότι ακούγονται μέχρι σήμερα λανθασμένες πεποιθήσεις σε ιατρικά θέματα.

Όσο και αν το «βάλε το μπουφάν σου μην κρυώσεις», μαρτυρά ενδιαφέρον και φροντίδα, αν το δούμε ρεαλιστικά, πρόκειται για μία παραίνεση που κληροδοτήσαμε από προηγούμενες γενιές και δεν ευσταθεί επιστημονικά. Παρακάτω σού παρουσιάζουμε και καταρρίπτουμε 5 μύθους που αφορούν την υγεία και αναπαράγονται μέχρι σήμερα.

Πρέπει να πίνεις 8 ποτήρια νερό την ημέρα

Ίσως εκπλαγείς αν μάθεις ότι υπάρχουν σχεδόν μηδενικές επιστημονικές μελέτες ή δεδομένα που να υποστηρίζουν αυτή την αυθαίρετη, αλλά σχεδόν καθολική σύσταση. Η πρόσληψη υγρών είναι σημαντική και η επαρκής ενυδάτωση είναι ένα σημαντικό ζήτημα για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως, ειδικά το καλοκαίρι. Ο ακριβής αριθμός της ποσότητας κατανάλωσης νερού, όμως, δεν μπορεί να καθοριστεί με μία ποσότητα που ταιριάζει σε όλους.

Unsplash

Αν βγεις στο κρύο, θα αρρωστήσεις (ίσως ο πιο γνωστός μύθος)

«Ντύσου μην αρρωστήσεις». Είναι η πιο συνηθισμένη φράση που λατρεύουν οι γονείς. Αλλά το κρύο δεν είναι τόσο ένοχο αφού ένας ιός μεταδίδει το κρυολόγημα και όχι η θερμοκρασία ή η υγρασία έξω. Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα από την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας-Μελέτης και Εκπαίδευσης στις λοιμώξεις: «Οι ιώσεις είναι πιο συχνές τον χειμώνα, διότι το κρύο μάς κάνει να περιοριζόμαστε σε κλειστούς χώρους, όπου διευκολύνεται η μετάδοσή τους».

Το ούζο βοηθάει στον πονόδοντο

Η χρήση του ούζου ενώ «μουδιάζει» την περιοχή και έτσι προσωρινά δεν υπάρχει πόνος, μπορεί εύκολα (λόγω της παρατεταμένης παραμονής του στη πάσχουσα περιοχή) να προκαλέσει τοπικό έγκαυμα και ερεθισμό των μαλακών ιστών της περιοχής. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να επισκεφτείς τον οδοντίατρο, προκειμένου να διαπιστώσεις πού οφείλεται ο πόνος και άρα να τον αντιμετωπίσεις πιο επιστημονικά. Με λίγα λόγια, το ούζο δεν είναι φάρμακο.

Η ζάχαρη κάνει τα παιδιά υπερκινητικά

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 1970, η ζάχαρη δεν κάνει τα παιδιά υπερκινητικά και δεν προκαλεί διαβήτη. Από τότε έχουν βγει και άλλες έρευνες που το διαψεύδουν. Ωστόσο, υπάρχουν άλλοι λόγοι για να μην καταναλώνουν τα παιδιά ζάχαρη, όπως το να μην καταναλώνουν θερμίδες που δεν τους είναι ωφέλιμες. Είναι καλύτερο να τρώει κάποιος ένα φρούτο, παρά να καταναλώσει έναν συσκευασμένο χυμό με πολλή ζάχαρη και συντηρητικά.

Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα

«Το πρωί πρέπει να τρώμε σαν βασιλιάδες», άλλος ένας μύθος. Πώς εξηγείται; Υπάρχουν άνθρωποι που εξαιτίας κάποιου νοσήματος ή απλής ευαισθησίας στο στομάχι δεν πρέπει να καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα φαγητού το πρωί. Ακόμα πιο απλά, για κάποιους είναι θεμα προτίμησης να καταναλώνουν μικρότερες και συχνότερες μερίδες το πρωί. Επίσης, αν έχεις παραλείψει γεύματα την προηγούμενη μέρα και «φορτώσεις» το στομάχι σου με πολλή τροφή, δεν θα το «υποδεχτεί» εύκολα ο οργανισμός σου ό,τι ώρα κι αν είναι.