ΥΓΕΙΑ

5 ασυναίσθητες σωματικές αντιδράσεις και τι σημαίνουν για την ψυχολογία σου

Unsplash

Τρίξιμο των δοντιών, παλάμες που ιδρώνουν, μηχανικό τίναγμα του ποδιού αλλά και πιο πολύπλοκα θέματα, όπως οι ημικρανίες και τα στομαχικά προβλήματα. Προφανώς και υπάρχει παθολογική εξήγηση πίσω από κάθε σωματική αντίδραση, αλλά δεν είναι πάντα μόνο αυτό. «Ο ασυνήθιστος ή ακραίος τρόπος ανταπόκρισης στα συναισθήματα μπορεί να θεωρηθεί αμυντικός μηχανισμός.

Αντί να βλέπουμε μόνο τον προφανή λόγο του γιατί τρίζουμε τα δόντια μας, είναι καλό να προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε τι προσπαθεί να μας πει το σώμα μας και σε ποιο βαθμό εκδηλώνουμε το πώς νιώθουμε ή τι καταπιέζουμε», εξηγεί ο ψυχοθεραπευτής Δρ. Steven Rosenberg. Τι μπορεί, λοιπόν, να κρύβεται πίσω από τις κλασικές ασυναίσθητες κινήσεις που κάνουμε;

Καμπουριάζεις

Εκτός του ότι το κάνεις σε περίπτωση που είσαι πολύ ψηλή και δε θέλεις να νιώθεις ότι ξεχωρίζεις μονίμως στο πλήθος, ίσως νιώθεις λύπη, κούραση και βαρεμάρα. Αν όμως καμπουριάζεις και δεν κοιτάς το συνομιλητή σου στα μάτια, αυτό αποδεικνύει ότι ίσως νιώθεις ντροπή ή φόβο για κοινωνικοποίηση. Ή ότι βιώνεις μία περίοδο που σε έχει καταβάλλει, πνευματικά και σωματικά.

Πειράζεις συνέχεια το δέρμα ή τα νύχια σου

Η Nicole Micucci, κλινική ψυχολόγος, εξηγεί ότι μπορεί να τρώμε τα νύχια μας ή να ξύνουμε έντονα το δέρμα μας (ενώ πριν δεν το κάναμε), σε περιόδους μεγάλου άγχους. Αν σου έχει συμβεί, ξέρεις ότι το κάνεις εντελώς ασυναίσθητα και μπορεί να φτάσεις στο σημείο όπου αναρωτιέσαι από πού προέκυψαν αυτά τα σημάδια στο δέρμα σου. Είναι ένας κύκλος συνήθειας που σε βοηθά να ανακουφιστείς από τα έντονα αισθήματα άγχους που χτίζονται σιγά-σιγά. Βοηθά το να κρατάς ένα μπαλάκι για το στρες ή κάτι που θα απασχολεί τα χέρια σου με αγχολυτικό τρόπο.

Τρίζεις τα δόντια σου

Η Δρ. Micucci μας εξηγεί ότι το τρίξιμο των δοντιών συνδέεται συνήθως με τον θυμό. Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι μας συμβαίνει επειδή βλέπουμε εφιάλτες ή επειδή δεν κοιμόμαστε επαρκώς. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει όμως είναι ότι δεν μπορούμε να επεξεργαστούμε τον θυμό που νιώθουμε και δεν τον εκδηλώνουμε εκεί που πρέπει. Το αποτέλεσμα; έρχεται και μας βρίσκει όταν παραδινόμαστε και μας δείχνει ότι κάτι πρέπει να κάνουμε.

Παλάμες που ιδρώνουν

Εντάξει, αν η θερμοκρασία στο δωμάτιο είναι αυξημένη, μπορεί απλώς να ζεσταίνεσαι. Αν όμως είναι κάτι που σου συμβαίνει συχνά, αυτό μάλλον σημαίνει ότι το σώμα σου έχει μπει σε μία διαδικασία fight-or-flight και προσπαθεί να ανταποκριθεί σωματικά στο έντονο άγχος που βιώνει. «Οι υγρές παλάμες σηματοδοτούν άγχος. Αυτό το άτομο νιώθει ότι κουβαλά το βάρος όλου του κόσμου», τονίζει ο Δρ. Rosenberg. O διαλογισμός ή μερικές βαθιές αναπνοές θα μπορούσαν βοηθήσουν στην ανακούφιση αυτού του συμπτώματος.

Σφίγγεις τα χέρια σου

Αν είσαι στα πρόθυρα του να εκδηλώσεις τον θυμό σου και πιάνεις τον εαυτό σου να σφίγγει τα χέρια του σε γροθιές, σημαίνει ότι το συναίσθημα είναι παρόν. Λειτουργεί πάντα με αυτόματο και ασυναίσθητο τρόπο και το κάνεις προκειμένου να δημιουργήσεις ένα ασφαλές περιβάλλον γύρω σου.