ΥΓΕΙΑ

5 ασθένειες που συνδέονται άμεσα με την καθιστική ζωή

Pexels

Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι περνάνε περισσότερο χρόνο σε μια καρέκλα. Περισσότερο από ό,τι πριν από την πανδημία COVID-19. Το να κάθεσαι είναι κάτι τόσο συνηθισμένο, που συχνά δεν συνειδητοποιούμε πόσο μεγάλο μέρος της ημέρας μας περνάμε πραγματικά σε καθιστή στάση. Γεγονός που όπως αποδεικνύεται μπορεί να έχει πολλές, αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και τη μακροζωία μας.

Σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Preventative Medicine, διαπίστωσε ότι η παρατεταμένη, καθιστική ζωή, συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο 34 χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων της παχυσαρκίας, του διαβήτη, του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ασθένειες που συνδέονται με την καθιστική ζωή Pexels

Στην πραγματικότητα, ο τρόπος ζωής μας, έχει μετατρέψει τη καθιστική ζωή σε μια σύγχρονη νόσο (Sitting Disease), η οποία απειλεί την υγεία και την ευεξία μας με πολλούς τρόπους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ομότιμος καθηγητής και τ. πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου «Η Άσκηση είναι Φάρμακο-Ελλάς» Δρ. Γιάννης Κουτεντάκης:

«H άναρχη αστικοποίηση του ελληνικού πληθυσμού αλλά και η βελτίωση της τεχνολογίας, έχουν συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση της σωματικής υποκινητικότητας. Το ποσοστό του πληθυσμού της χώρας που εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία έχει αγγίξει το 68% (2018), με δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον. Αυτή όμως, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας συνδέεται -μεταξύ πολλών άλλων- και με τη συχνότητα εμφάνισης όλων σχεδόν των μη μεταδιδόμενων ασθενειών».

Οι κίνδυνοι υγείας που συνδέονται με την καθιστική ζωή

Κάνει κακό στην καρδιά σου

Οι επιστήμονες παρατήρησαν για πρώτη φορά ότι κάτι συνέβη σε μια μελέτη που συνέκρινε δύο παρόμοιες ομάδες: Τους επαγγελματίες οδηγούς, οι οποίοι κάθονται το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και τους φύλακες, οι οποίοι συνήθως στέκονται όρθιοι κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Αν και η διατροφή και ο τρόπος ζωής τους ήταν αρκετά παρόμοιοι, όσοι κάθονταν είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή νόσο συγκριτικά με εκείνους που ήταν όρθιοι.

Η άνοια είναι πιο πιθανή

Εάν κάθεσαι πολύ, ο εγκέφαλός σου μπορεί να μοιάζει ακριβώς με αυτόν κάποιου με άνοια.

Η καθιστική ζωή αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, υψηλής αρτηριακής πίεσης και υψηλής χοληστερόλης, τα οποία παίζουν ρόλο στην πάθηση.

Η κίνηση κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει περισσότερο από την άσκηση για να μειώσεις τον κίνδυνο όλων αυτών των προβλημάτων υγείας.

Η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη

Ο διαβήτης είναι ένα ακόμα πρόβλημα υγείας το οποίο συνδέεται με την παρατεταμένη καθιστική ζωή.

Και δεν είναι μόνο επειδή καις λιγότερες θερμίδες. Είναι η ίδια η στάση που φαίνεται να παίζει ρόλο.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί, αλλά οι γιατροί πιστεύουν ότι το να κάθεσαι μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που το σώμα σου αντιδρά στην ινσουλίνη, την ορμόνη που το βοηθά να «καίει» τη ζάχαρη και τους υδατάνθρακες για ενέργεια.

Ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται

Η καθιστική ζωή συνδέεται με περισσότερες πιθανότητες για καρκίνο του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου ή του πνεύμονα. Όσο περισσότερο κάθεσαι, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες.

Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν υψηλότερες πιθανότητες καρκίνου του μαστού. Αυτό δεν αλλάζει εάν είσαι υπερδραστήρια. Σημασία έχει πόσο κάθεσαι.

Φλεβική θρόμβωση και κιρσοί

Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT) είναι ένας θρόμβος που σχηματίζεται στο πόδι, συχνά επειδή μένεις ακίνητη για πολλή ώρα.

Μπορεί να είναι σοβαρό εάν ο θρόμβος απελευθερωθεί και κολλήσει στον πνεύμονα. Μπορεί να παρατηρήσεις πρήξιμο και πόνο, αλλά μερικοί άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα. 

Επίσης αν κάθεσαι για πολλή ώρα, το αίμα μπορεί να λιμνάσει στα πόδια σου. Κάτι που ασκεί πρόσθετη πίεση στις φλέβες σου και μπορεί να ευθύνεται για την δημιουργία κιρσών. Συνήθως δεν είναι σοβαροί, αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα επίπονοι, επηρεάζοντας την ποιότητα της ζωής.