ΥΓΕΙΑ

5 απλές συνήθειες για να ζήσεις μέχρι τα βαθιά γεράματα

Pexels

Η μακροζωία δεν είναι μόνο θέμα κληρονομικότητας. Ο τρόπος ζωής και απλές συνήθειες που ακολουθούμε στην καθημερινότητά μας παίζουν επίσης κρίσιμο ρόλο. Πολυάριθμες έρευνες άλλωστε δείχνουν ότι συγκεκριμένες συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν θετικά την υγεία μας και να παρατείνουν τη διάρκεια της ζωής μας.

Παρακάτω λοιπόν, εξετάζουμε 5 απλές συνήθειες, που σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούν να σε βοηθήσουν να ζήσει καλύτερα, μέχρι τα βαθιά σου γεράματα.

Γεύματα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά (και χαμηλά σε θερμίδες)

5 απλές συνήθειες για να ζήσεις μέχρι τα βαθιά γεράματα Pexels

Ένας ακόμα απλός τρόπος για να γερνάμε με χάρη, είναι να προσέχουμε τη διατροφή μας. Υπάρχει μια φυσική επιβράδυνση του μεταβολισμού καθώς μεγαλώνουμε. Αυτές οι αλλαγές, πρακτικά σημαίνουν ότι χρειαζόμαστε λιγότερες θερμίδες για ένα υγιές, σωματικό βάρος.

Η επιλογή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά καθίσταται απαραίτητη για την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών μας, χωρίς υπερβολική κατανάλωση θερμίδων.

Για να ζήσεις ως τα βαθιά γεράματα πες ναι στο νερό (και περιόρισε το αλκοόλ)

Το νερό, είναι ένας ακόμα τρόπος για να γερνάμε τόσο με χάρη, όσο και με υγεία. Αν και συχνά το αγνοούμε, το νερό είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό συστατικό για την γενική υγεία και ευεξία μας. Ακόμη και μια μικρή αφυδάτωση, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεση, τα επίπεδα ενέργειας και την ικανότητα συγκέντρωσής μας. Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ξηρό δέρμα που μπορεί να φαίνεται πιο γερασμένο.

Πιθανότατα γνωρίζεις ήδη ότι όσο μεγαλώνεις δεν μπορείς να πίνεις όπως παλιά. Αν και η κατανάλωση αλκοόλ στους ηλικιωμένους ενήλικες αυξάνεται, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, αυτό το γεγονός δημιουργεί κίνδυνο για καρδιακά και ηπατικά προβλήματα, προβλήματα μνήμης, διαταραχές της διάθεσης και πολλά άλλα.

Η απαραίτητη σωματική άσκηση

Στόχος είναι να κινείσαι για τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά. Αυτός ο χρόνος δεν χρειάζεται να είναι σερί. Μπορείς να τον «σπάσεις» κατά τη διάρκεια της ημέρας με τον τρόπο που λειτουργεί καλύτερα στην καθημερινότητά σου. Μπορείς να δοκιμάσεις περπάτημα, yoga ή κάποια προπόνηση με αντιστάσεις ή pilates.

Η σημασία του ποιοτικού ύπνου για να ζήσεις ως τα βαθιά γεράματα

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, ο ύπνος παίζει βασικό ρόλο στη γενική υγεία και ευεξία μας. Καθώς μεγαλώνουμε, ωστόσο, τόσο η ποσότητα, όσο και η ποιότητα του ύπνου μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους ορμονολογικούς παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση ο επαρκής ύπνος, πρέπει να είναι προτεραιότητα σου, σε κάθε ηλικία. Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα, λοιπόν, μην διστάζεις να αναζητήσεις ιατρική συμβουλή.

Ο ετήσιος ιατρικός έλεγχος

Οι ειδικοί επιμένουν ότι οι γυναίκες άνω των 40 ετών θα πρέπει να κάνουν μαστογραφίες κάθε ένα έως δύο χρόνια, τεστ ΠΑΠ, προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και να ελέγχουν τακτικά την πίεση και τα επίπεδα χοληστερίνης τους. Ο έλεγχος του οικογενειακού ιστορικού για διάφορες παθήσεις, είναι επίσης απαραίτητος, καθώς μπορεί να κατευθύνει ως προς το είδος και τη συχνότητα, των απαιτούμενων ιατρικών εξετάσεων.