ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 ακραία σημάδια που μαρτυρούν πολύ άγχος

Unsplash

Νευρικότητα. Φαγωμένα νύχια. Ανησυχία. Στεναχώρια. Σφίξιμο. Πονοκέφαλος. Υπερβολικές αντιδράσεις. Αλλά το έντονο άγχος έχει ακόμα πιο ακραία σημάδια. Τα συμπτώματα του έντονου στρες εκδηλώνονται σε 4 επίπεδα, σύμφωνα με τους ψυχολόγους: στα συναισθήματα, στη σκέψη, στη συμπεριφορά και τελικά στο σώμα.

Κάνεις εμετούς

Το άγχος χτυπάει στο στομάχι, ειδικά αν έχεις ευαισθησία. Αν αντιμετωπίζεις θέμα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και ναυτία, ενώ δεν έχεις ιστορικό, δεν κάνεις κακή διατροφή και δεν είσαι μέσα σε πλοίο ή κάπου αλλού ώστε να ζαλίζεσαι, τότε ίσως έχεις μπουκώσει από το πολύ στρες κι αυτό γιατί όταν είσαι σε αυτή την κατάσταση, το στομάχι σου εκκρίνει πιο πολλά οξέα και αυτό προκαλεί δυσφορία.

Χάνεις μαλλιά

Η τριχόπτωση δεν μαρτυρά μόνο χαμηλά επίπεδα σιδήρου. Σχετίζεται επίσης με υψηλό βαθμό στρες και συγκεκριμένα με 3 τύπους απώλειας μαλλιών: Την γυροειδή, την τελογενή και την τριχοτιλλομανία. Η τελευταία είναι η ακατανίκητη επιθυμία να τραβάς τα μαλλιά σου, τα φρύδια σου και γενικώς τις τρίχες σου.

Η μύτη σου αιμορραγεί

Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2001 στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση αναφέρει πως η ρινορραγία, σχετίζεται με την αυξημένη αιμοστατική πίεση, η οποία προκύπτει όταν το άγχος βαράει κόκκινα- κυριολεκτικά.

Ξεχνάς πράγματα: Μήπως έχεις πολύ άγχος;

Όταν αγχωνόμαστε, ο ιππόκαμπος του εγκεφάλου (η αίθουσα αναμονής των αναμνήσεων, αλλιώς η δομή που συμμετέχει στη μεταφορά πληροφοριών από τη βραχυπρόθεσμη μνήμη στη μακροπρόθεσμη) εκτίθεται σε υπερβολικά επίπεδα κορτιζόλης και αυτό επηρεάζει αυτά που θυμόμαστε. Αν λοιπόν συνειδητοποιείς πως π.χ. στη δουλειά ξεχνάς πράγματα, ίσως φταίει το γεγονός ότι μπλοκάρει ο εγκέφαλός σου από το στρες.

Αρρωσταίνεις συχνά

Το χαμηλό ανοσοποιητικό είναι μία ακόμα ένδειξη κι αυτό γιατί το άγχος απελευθερώνει τις κατεχολεμίνες, ορμόνες οι οποίες όταν απελευθερώνονται αδρά επιδρούν στον αδένα που παράγει τα λευκά αιμοσφαίρια. Ένας καλός τρόπος για να γλιτώσεις από όλο αυτό είναι να ασκείσαι για εκτόνωση.