ΣΧΕΣΕΙΣ

4 τρόποι να ξεπεράσεις το τέλος μίας φιλίας (γιατί λέμε μόνο για χωρισμούς)

Unsplash

Ενώ αφιερώνουμε πολύ χρόνο (και άρθρα) στο πώς θα ξεπεράσουμε έναν ερωτικό χωρισμό, ή στο πώς θα τον αποτρέψουμε, η φιλία γίνεται δευτερεύον πρόβλημα.

Όταν τελειώνει μία φιλική σχέση, δεν ασχολούμαστε ιδιαίτερα ή θεωρούμε ότι είναι κάτι αναπόφευκτο. Αντιθέτως, σερνόμαστε στα πατώματα για τον έρωτα και μιλάμε με τις ώρες αναλύοντας πώς φτάσαμε στον χωρισμό. Άσε που δεν έχεις και με ποιον να μοιραστείς αυτόν τον πόνο. Τι κάνεις όταν φτάνεις στο τέλος μίας φιλίας;

«Οι φίλοι είναι η οικογένεια που επιλέγουμε. Και αυτές οι σχέσεις βασίζονται στα κοινά ενδιαφέροντα, την εμπιστοσύνη. Και όταν τελειώνει μία φιλία, τελειώνει κάτι από αυτά τα στοιχεία. Και ακολουθούν συναισθήματα όπως στενοχώρια, προδοσία και πικρία», εξηγεί η ψυχολόγος Δρ. Jaime Zuckerman. Μπορείς όμως να προχωρήσεις, αρκεί να αποδεχθείς ότι πρόκειται για έναν ακόμη χωρισμό περνώντας όλα τα απαραίτητα στάδια.

Μην υποτιμάς το τέλος μίας φιλίας

Μία σχέση που έχει ένα πάρε δώσε, ενεργοποιεί τους διαβιβαστές που σου δίνουν τις ορμόνες της χαράς. Με το τέλος της, χάνεις και αυτό το κομμάτι. Αν δεν το αναγνωρίσεις, μπορεί να οδηγηθείς ακόμη και σε κατάθλιψη. Όταν αναγνωρίσεις τη σημασία αυτής της σχέσης της ζωής σου, μπορείς να πενθήσεις. Και μετά το πένθος, μπορείς να προχωρήσεις.

Φρόντισε τον εαυτό σου

Δεν είναι τρομερό που επικεντρωνόμαστε στον εαυτό μας και τις ανάγκες του μόνο όταν πρόκειται για έναν ερωτικό χωρισμό; Κι όμως, δεν αλλάζει τίποτα σε αυτήν την περίπτωση. Καλείσαι να φροντίσεις τον εαυτό σου περισσότερο, να κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν και  σε βοηθούν όταν βιώνεις μία απώλεια.

Γράψε ένα γράμμα (και μην το στείλεις)

Γράψε ένα γράμμα για εσένα. Αν δυσκολεύεσαι να μιλήσεις και να εκφράσεις τον πόνο σου, το γράψιμο ανακουφίζει και μπορεί να λειτουργήσει καθαρτικά. Επίσης, ίσως σε βοηθήσει να δεις τη δική σου πλευρά για να αναλάβεις τις ευθύνες σου. Τι έκανες εσύ λάθος ή τι έχεις να μάθεις από τη συγκεκριμένη φιλία. Γράψε, διάβασε, ξαναδιάβασε και κάψτο. Δεν γράφεις για να το δημοσιεύσεις (εκτός αν είσαι ταλαντούχα) αλλά για να ανακουφιστείς.

Έρχονται καλύτερες σχέσεις

Δεν το λέω καθόλου για να υποτιμήσω τη σχέση που έχασες, αλλά είναι γεγονός ότι όσο μεγαλώνεις και εξελίσσεσαι, τόσο πιο ταιριαστές και ουσιαστικές επιλογές κάνεις. Όπως και στον έρωτα, έτσι και στη φιλία, επιλέγουμε με διαφορετικά κριτήρια, ανάλογα με τη φάση ζωής που διανύουμε. Μην το βλέπεις σαν αποτυχία, αλλά σαν ένα ωραίο μάθημα για τις επόμενες σχέσεις.