ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

4 τρόποι να αγαπήσεις λίγο παραπάνω τις ατέλειες του σώματός σου

Το body positivity δεν είναι απλώς ένα κίνημα που μας ωθεί στο να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Είναι ο τρόπος που βλέπεις τη ζωή, αλλά πρωτίστως τον εαυτό σου. Ξέρω ότι υπάρχουν μέρες που αυτό ακούγεται ακατόρθωτο, όταν όλα πάνε λάθος και το μόνο που θέλεις είναι να είσαι ξαπλωμένη κάτω από τα σκεπάσματά σου, ώστε να μη χρειαστεί να αντιμετωπίσεις τις ευθύνες και τον κόσμο εκεί έξω. Το να αγαπάς όμως το σώμα σου έτσι όπως είναι, θα έπρεπε να μην επηρεάζεται από τη διάθεσή σου και να είναι απλώς κάτι αυτονόητο, όπως η αγάπη για την οικογένεια ή τον σκύλο σου. Ποια είναι, λοιπόν, τα βήματα που θα σε φέρουν σταδιακά στο σημείο να αποδεχθείς τον εαυτό σου με τα τέλεια και τα ατελή κομμάτια του;

Εξοικειώσου μαζί του

Όταν λέμε εξοικείωση, δεν εννοούμε με αυτό που βλέπεις στον καθρέφτη. Το πώς κινείσαι και το πώς νιώθεις είναι ένας καλός τρόπος για να έρθεις σε μεγαλύτερη επαφή με το σώμα σου. Ξεκίνησε yoga που προϋποθέτει άμεση επαφή με τη γη και σε βάζει στη διαδικασία να παρατηρείς τις σκέψεις και τις σωματικές σου αισθήσεις. Βαριέσαι και μόνο που ακούς τις λέξεις yoga και διαλογισμό; Πάμε να το δούμε από την ψυχολογική πλευρά του. Φτιάξε μία λίστα με όλα όσα αγαπάς στο σώμα σου, αλλά αν δεις ότι γράφεις περισσότερα αρνητικά, πάρε λίγα λεπτά να σκεφτείς γιατί γίνεται αυτό. Αυτό που βοηθά είναι να σκεφτείς τουλάχιστον ένα καλό για όλα όσα θεωρείς άσχημα. Πάντα βρίσκεις κάτι.

Δες κι αυτό: Ξεκίνα να πιστεύεις στον εαυτό σου

Κάνε κομπλιμέντα στους άλλους

Μετάφερε την ίδια ενέργεια και στους άλλους γιατί αυτό σε κάνει να νιώθεις καλά. Ακόμα και αν δεν το πεις απευθείας στον άμεσα ενδιαφερόμενο, κάνε μία καλή σκέψη για όποιον βλέπεις. Όταν σταματήσεις να είσαι επικριτική με τους ανθρώπους που συναντάς, το κάνεις πολύ λιγότερο και για τον ίδιο σου τον εαυτό.

Κόψε τα social media

Τέλειες εικόνες, celebrities με trainers και μπόλικο photoshop και αρκετό body shaming ή επικριτικές απόψεις σε status φίλων σου. Σβήσε ή σταμάτα να ακολουθείς ανθρώπους που ζουν μέσα από τις ζωές των άλλων και κάνε περισσότερο focus στην αληθινή ζωή και στις σημαντικές σχέσεις σου. Σε αγαπούν ακόμα και αν ξύπνησες με τα χειρότερα μαλλιά της δεκαετίας.

Αντικατάστησε τη λέξη «δίαιτα» με την υγεία

Όταν σκέφτεσαι ότι πρέπει να κάνεις δίαιτα επειδή το σώμα σου είναι χάλια, καταλήγεις να δαιμονοποιείς  το φαγητό, να πεινάς και μετά να πέφτεις με τα μούτρα σε ό,τι δεν σου κάνει καλό. Αντί να σκέφτεσαι έτσι, βάλε ως στόχο το να είσαι γερή και δυνατή και να καταναλώνεις περισσότερα φρούτα και λαχανικά που είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Κοιμήσου λίγο περισσότερο. Πήγαινε για περπάτημα με την κολλητή σου. Οτιδήποτε δε σε κάνει να έχεις εμμονές με τις θερμίδες.