ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

4 τρομακτικά πράγματα που συμβαίνουν αν κάθεσαι όλη μέρα

Το να κάθεσαι είναι εύκολο. Αν χρειαζόταν προσπάθεια δεν θα το έκαναν όλοι όσοι το κάνουν. Ακριβώς λοιπόν επειδή είναι τόσο απλό, τείνουμε να το κάνουμε σε υπερβολικό βαθμό κι έτσι καταλήγει να μας βλάπτει.

Σαν αποτέλεσμα, η καθιστική ζωή σε κάνει να καις ημερισίως 120 με 140 θερμίδες λιγότερες. Πέρα όμως από το αδυνατιστικό του πράγματος, η καθιστική ζωή έχει επιπτώσεις και στην υγεία σου.

1. Αποχαιρέτα την καλή χοληστερόλη

Η καύση θερμίδων μειώνεται σημαντικά, όπως και η λιποπρωτεϊνική λιπάση, ένα ένζυμο που βοηθά με την κατανομή του λίπους. Αυτό το ένζυμο επίσης ρυθμίζει την αλλαγή της κακής χοληστερόλης σε καλή. Το να κάθεσαι για οκτώ ή περισσότερες ώρες την ημέρα, ρίχνει ραγδαία την ικανότητα του ενζύμου να μετατρέπει το καλό σε κακό, μέχρι και 95 τοις εκατό.

2. Οι μύες σου θα πονούν όλη την ώρα

Όταν δεν προσέχεις τη στάση του σώματός σου μπορεί να κάνει όλους τους μύες σου να πονούν. Όταν είσαι όρθια θα πρέπει το αυτί, ο ώμος, ο γοφός, το γόνατο και ο αστράγαλος να δημιουργούν μια γραμμή με τη σπονδυλική στήλη σε σχήμα S, εξαιτίας της φυσικής τους κλίσης. Μέχρι να το πετύχεις αυτό, μπορεί να νιώθεις πόνο στην πλάτη και το λαιμό, ή να δυσκολεύεσαι με την αναπνοή σου.

3. Είναι πιθανότερο να αντιμετωπίσεις την παχυσαρκία

Σύμφωνα με τις έρευνες είναι περισσότερες από διπλάσιες οι πιθανότητες να είσαι παχύσαρκη αν κάθεσαι για έξι ώρες τη μέρα σε σχέση με κάποιον που κάθεται για τριάντα λεπτά.

4. Αυξάνεται το ρίσκο για καρκίνο, διαβήτη 2ου τύπου και καρδιαγγειακή νόσο

Η καθιστική ζωή αυξάνει τις πιθανότητες του θανάτου κατά σαράντα τοις εκατό. Η ακινησία σκοτώνει και αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές της γενιάς μας. Το να κάθεσαι λιγότερο από τρεις ώρες τη μέρα μπορεί να προσθέσει δυο χρόνια στη ζωή σου.

Τι να κάνεις;

Η λυση είναι να φροντίζεις συχνά να διορθώνεις τη στάση του σώματός σου, αλλά και το να παιρνεις μερικά λεπτά πού και πού προκειμένου να σηκωθείς από το γραφείο σου και να κάνεις μια μικρή βόλτα. Βάλε σαν στόχο περίπου τα 10000-13000 βήματα τη μέρα.