ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

4 συμπεριφορές που προσθέτουν περισσότερο άγχος στην ζωή σου

Pexels

Αν υπάρχει ένα δυσάρεστο συναίσθημα, με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι όλοι οι άνθρωποι, σχεδόν καθημερινά, αυτό είναι το άγχος. Υπάρχουν πολλοί μέθοδοι για να το ελέγξεις και για να διαβάζεις αυτό το άρθρο, έχεις δοκιμάσει σίγουρα και εσύ αρκετούς.

Παρ’ όλα αυτά, για να επανέρχεσαι στο ίδιο σημείο, ο διαλογισμός, τα πάρτι, η άθληση, τα ψώνια και ο ύπνος δεν ήταν αρκετά για να «παλέψεις» τη πηγή του προβλήματος, αλλά μάλλον να τη «μπαλώσεις». Μήπως, λοιπόν, θα έπρεπε να προετοιμαστείς διαφορετικά για το άγχος; Και λέμε να προετοιμαστείς, επειδή όταν συμβαίνει κάποιο στρεσογόννο περιστατικό, τείνουμε να αντιδράμε μηχανικά και ενστικτωδώς, άρα και με παλιούς, γνωστούς τρόπους.

Οι ενστικτώδεις επιλογές του σώματός μας είναι η μάχη, η φυγή ή το πάγωμα και δεν προσφέρουν πολλές επιλογές για μια μόνιμη λύση. Αντιθέτως, η ποιότητα της προετοιμασίας σου, θα επηρεάσει και τις αντιδράσεις σου. Παρακάτω σου παρουσιάζουμε 4 πράγματα που προσθέτουν περισσότερο άγχος στην ζωή σου.

Pexels

Δεν παίρνεις την ευθύνη

«Αυτός φταίει. Αυτή φταίει. Αυτοί φταίνε. Έπρεπε να ξέρουν καλύτερα. Έπρεπε να με είχαν προειδοποιήσει. Θα έπρεπε να το είχαν φτιάξει». Καλύτερα να το σταματήσεις. Είναι δικό σου άγχος, κανενός άλλου. Τη στιγμή που θα αναλάβεις την ευθύνη, έχεις πάρει ήδη τον έλεγχΌ σου πίσω, από εκείνους στους οποίους τον παρέδωσες ρίχνοντας ευθύνες.

Αποφασίζεις να μην αποφασίσεις

Αναβλητικότητα, η κακιά φίλη όλων. Όταν έρθει η στιγμή να πάρεις αυτή την απόφαση που τόσο θες να πάρεις, αλλά βρίσκεις ένα λόγο να την αναβάλλεις, το μόνο που καταφέρνεις είναι να σπαταλάς τόνους συναισθηματικής ενέργειας, στο ποια επιλογή είναι καλύτερη ή να περιμένεις έναν σωτήρα να σε καθοδηγήσει. Το άγχος με αυτή τη συμπεριφορά «χτυπάει κόκκινο», δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.

Αγνοείς αυτά που ήδη ξέρεις

Συχνά αισθάνεσαι καλύτερα να μην ξέρεις. Η άγνοια είναι ευδαιμονία λένε, μέχρι να γίνει αγχωτικό. Όταν στην πραγματικότητα γνωρίζεις κάτι και εθελοτυφλείς, τότε κάνεις κακό στον εαυτό σου. Αυτό που επιλέγεις να μην δεις τώρα, μπορεί αργότερα να δημιουργήσει δεκαπλάσιο άγχος, αν δεν το αντιμετωπίσεις.

Παρορμητικές αποφάσεις

Από το ένα άκρο στο άλλο. Το να βιάζεσαι να ξεπεράσεις μία κατάσταση, με το να παίρνεις γρήγορες αποφάσεις χωρίς να σκέφτεσαι τις συνέπειες, μπορεί να σε κάνει να νιώθεις ευχάριστα για εκείνη τη στιγμή, αλλά αργότερα σου προκαλεί αφόρητες τύψεις. Άρα και αφόρητο άγχος. Η λύση είναι η παύση. Η καλύτερη απόφαση είναι αυτή που διεξάγεται με ηρεμία και έχεις σκεφτεί τον τρόπο και τον χρόνο που θα δράσεις. Γι’ αυτό την επόμενη φορά πάρε μερικές ανάσες πριν αποφασίσεις.