ΣΧΕΣΕΙΣ

4 θετικά πράγματα που συμβαίνουν όταν δεν έχεις ερωτική επαφή

Unsplash

Διαβάζεις παντού έρευνες και άρθρα για το πόσο καλό κάνει το σεξ. Όσο πιο συχνά, τόσο πιο καλά. Αν και είναι αλήθεια, δε σημαίνει ότι είναι πάντοτε αυτή η περίπτωση και οι συνθήκες ζωής διαφοροποιούνται από περίοδο σε περίοδο. Όσο καλό και ωφέλιμο και αν είναι το να έχεις συχνή ερωτική επαφή, είναι λίγο δύσκολο να το κάνεις 3-4 φορές την εβδομάδα. Για πάντα.

«Δίνεται μονίμως έμφαση στο πόσο πρέπει να κάνουμε σεξ. Αυτό σου δημιουργεί μία πίεση που έρχεται από τον κοινωνικό σου περίγυρο και σε κάνει να νιώθεις αμήχανα», λέει η θεραπεύτρια Angela Watson και μας ακούγεται αρκετά γνώριμο.

Τα αίτια που δεν έχεις ερωτική επαφή

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι λόγοι ποικίλλουν. Δεν απέχεις από το σεξ μόνο σε περίπτωση θρησκευτικών πεποιθήσεων. Μπορεί να βρίσκεσαι σε μία περίοδο όπου συνέρχεσαι από ένα θέμα υγείας. Ίσως μετακόμισες και η σχέση σου είναι πλέον εξ αποστάσεως. Δεν έχεις καμία διάθεση. Το κάνεις από επιλογή γιατί αυτήν την περίοδο δουλεύεις non stop. Άλλοι είναι απολύτως ευχαριστημένοι από το να αυτοικανοποιούνται και να μην έρχονται σε επαφή με άλλον άνθρωπο.

Το βασικότερο στοιχείο είναι να είσαι απόλυτα έντιμη με τον εαυτό σου, ώστε να ξέρεις γιατί κάνεις κάτι, όταν το κάνεις. Με ποια συχνότητα είσαι οκ. Πώς νιώθεις για το σεξ; Τι σου προσφέρει. Είναι απαραίτητο να το κάνεις όταν είσαι μόνο σε σχέση; Δεν υπάρχει καθολική απάντηση. Μόνο αυτή που λειτουργεί για εσένα.

4 οφέλη που αποκομίζεις από την αποχή

Δημιουργείς βαθύτερη σύνδεση με έναν πιθανό σύντροφο

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δε σημαίνει ότι αν κοιμηθείς με κάποιον στο πρώτο ραντεβού, δεν είσαι σε θέση να συνδεθείς. Σε αυτά τα πράγματα δεν υπάρχουν ταμπέλες, Απλώς, καθένας από εμάς λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο. Αν πιστεύεις ότι χρειάζεσαι μερικούς μήνες (ή εβδομάδες) ώστε να γνωρίσεις καλά κάποιον και να αποφασίσεις αν σου ταιριάζει, είναι απολύτως σεβαστό. Ακολούθησε το ένστικτό σου. Αυτό ξέρει καλύτερα. Σε καμία περίπτωση όμως μην το κάνεις για κοινωνικούς λόγους.

Μεταφέρεις αλλού τη σεξουαλική ενέργεια

Αν απέχεις από το σεξ, όλη αυτή η συσσωρευμένη σεξουαλική ενέργεια μετατίθεται. Μπορεί να βάζεις περισσότερη ένταση σε άλλους τομείς, όπως η δουλειά ή τα χόμπι σου και να αποκτάς ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο. Συχνά χρειάζεται να κάνουμε focus σε κάτι συγκεκριμένο και να νιώσουμε ότι δε μας αποσπά κάτι άλλο. Μην ξεχνάς, δε λειτουργούν όλα για όλους με τον ίδιο τρόπο. Κι αν δεν κάνεις σεξ, μπορεί να φτιάξεις έναν φανταστικό κήπο στο σπίτι σου.

Ενισχύεις τη λίμπιντο όταν απέχεις από την ερωτική επαφή

Αντικειμενικά, όταν βρίσκεσαι σε μία μακροχρόνια σχέση, εξανεμίζεται η αυθόρμητη σεξουαλική διάθεση. Και είναι απόλυτα φυσιολογικό γιατί τότε μαθαίνεις να καλλιεργείς και άλλα πράγματα. Όσο απέχεις (ηθελημένα και μη), εφοδιάζεις την πηγή της λίμπιντο και νιώθεις μεγαλύτερη διέγερση, όταν φτάνεις στο σημείο να ξανακάνεις σεξ. Αυτό μπορεί να γίνει και μέσα σε μία σχέση. Κάνεις ένα διάλειμμα και ξανά προς τη δόξα τραβάς.

Έρχεσαι πιο κοντά στον σύντροφό σου

Όπως καταλαβαίνεις, αυτό αφορά περισσότερο στα ζευγάρια που είναι μαζί, αλλά εξ αποστάσεως. Σύμφωνα με μία έρευνα του 2013, τα ζευγάρια που δεν είναι στην ίδια πόλη, αναπτύσσουν πιο ισχυρούς δεσμούς και οικειότητα. Προσπαθείς να καταλάβεις καλύτερα τον σύντροφό σου και τις ανάγκες του. Αλλά και τις δικές σου φυσικά. Και η βαθύτερη σύνδεση, βελτιώνει (μοιραία) και το σεξ που κάνεις.