ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 παράξενα σημάδια ότι καταναλώνεις πολύ πρωτεΐνη σύμφωνα με τους ειδικούς

iStock

Από γιαούρτια, μέχρι μπισκότα, η πρωτεΐνη είναι παντού. Το fitness TikTok, τα ράφια των σούπερ μάρκετ και οι influencers ορκίζονται σε αυτήν. Αλλά πόση πραγματικά χρειάζεσαι; Σύμφωνα με τους ειδικούς, πιθανότατα λιγότερη απ’ ό,τι νομίζεις.  

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη, είναι το δομικό υλικό για μύες, ορμόνες και ενέργεια. Όμως η υπερκατανάλωση μπορεί να έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες. Οι γαστρεντερολόγοι τονίζουν: «Περισσότερο δεν σημαίνει πάντα καλύτερο».

Πόση πρωτεΐνη χρειάζεσαι πραγματικά

4 παράξενα σημάδια ότι καταναλώνεις πολύ πρωτεΐνη σύμφωνα με τους ειδικούς

Η ιδανική ποσότητα πρωτεΐνης εξαρτάται από παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το βάρος, η φυσική δραστηριότητα και οι στόχοι υγείας.

  • Γενική σύσταση: 0,8 γραμ./κιλό σωματικού βάρους (περίπου 10-35% των θερμίδων).
  • Αθλούμενοι: 1,2–1,7 γραμ./κιλό για καλύτερη αποκατάσταση.
  • Άτομα 60+: χρειάζονται περισσότερη για να διατηρήσουν τη μυϊκή μάζα (μέχρι 1,5-2 γραμ./κιλό).
  • Οι ειδικοί προειδοποιούν να μην ξεπερνάς τα 2 γραμ./κιλό την ημέρα, καθώς θεωρείται υψηλή και μακροχρόνια επιβλαβής πρόσληψη.

4 σημάδια ότι τρως περισσότερη πρωτεΐνη απ’ όση χρειάζεσαι

1. Κακή αναπνοή

Όταν η πρωτεΐνη κυριαρχεί και οι υδατάνθρακες είναι χαμηλοί, το σώμα μπαίνει σε κέτωση. Παράγονται κετόνες που προκαλούν χαρακτηριστική δυσάρεστη αναπνοή.

2. Προβλήματα πέψης

Διάρροια, δυσκοιλιότητα ή φούσκωμα μπορεί να είναι ένδειξη ότι το πεπτικό σου δυσκολεύεται. Λιγότεροι υδατάνθρακες σημαίνουν λιγότερες φυτικές ίνες, άρα πιο δύσκολη λειτουργία εντέρου.

3. Αφυδάτωση

Η διάσπαση της πρωτεΐνης παράγει ουρία, που πρέπει να αποβληθεί από τα νεφρά. Όσο περισσότερη πρωτεΐνη καταναλώνεις, τόσο πιο πολύ «δουλεύουν» τα νεφρά και τόσο πιο πολύ νερό χάνεις μέσω των ούρων.

4. Ανεπιθύμητη αύξηση βάρους

Η έξτρα πρωτεΐνη δεν μετατρέπεται μαγικά σε μυς, είναι θερμίδες. Αν τρως περισσότερες απ’ όσες καις, αυτές αποθηκεύονται ως λίπος.

Μακροχρόνιοι κίνδυνοι από την υπερβολική πρωτεΐνη

Οι γιατροί επισημαίνουν ότι σε βάθος χρόνου η υπερκατανάλωση πρωτεΐνης μπορεί να:

  • Αυξήσει την απώλεια ασβεστίου από τα οστά- κίνδυνος οστεοπόρωσης.
  • Επιβαρύνει νεφρά και ήπαρ- νεφρολιθίαση, ουρική αρθρίτιδα.
  • Αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων (ειδικά αν προέρχεται από κόκκινο/επεξεργασμένο κρέας).
  • Μειώσει τη μικροβιακή ποικιλότητα στο έντερο, οδηγώντας σε φλεγμονές και πεπτικά προβλήματα.

Πώς να βρεις τη χρυσή ισορροπία

  • Μοίρασε την πρωτεΐνη μέσα στη μέρα για καλύτερη απορρόφηση.
  • Συνδύασέ τη με φυτικές ίνες από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά.
  • Επίλεξε ποιοτικές πηγές: ψάρι, άπαχο κοτόπουλο, όσπρια, αυγά.
  • Ρώτησε διαιτολόγο αν έχεις συγκεκριμένους στόχους (αδυνάτισμα, μυϊκή ενδυνάμωση).

Η πρωτεΐνη είναι βασικός σύμμαχος υγείας, αλλά όπως σε όλα, χρειάζεται μέτρο. Αν έχεις κακή αναπνοή, πεπτικά προβλήματα ή ανεξήγητη κούραση, ίσως η ποσότητα που καταναλώνεις είναι περισσότερη απ’ όση χρειάζεσαι. Δώσε προσοχή στα σήματα του σώματός σου και κράτησε μια ισορροπημένη διατροφή με πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και υδατάνθρακες. Έτσι θα έχεις ενέργεια, δυνατό ανοσοποιητικό και υγιή μυϊκή μάζα, χωρίς δυσάρεστες παρενέργειες.

Exit mobile version