ΥΓΕΙΑ

4 λόγοι που μπορεί να σε πονάει το αυτί σου

Pexels

Μπορεί ο πόνος στα αυτιά να είναι αρκετά συνηθισμένος στα παιδιά, αλλά στην πραγματικότητα και οι ενήλικες μπορεί να τον αντιμετωπίζουν συχνά.

Τις περισσότερες φορές όταν πονάει το αυτί σου, δεν συμβαίνει κάτι σοβαρό. Ωστόσο, εάν έχεις αίμα ή υγρό, ακούς «κουδουνίσματα», έχεις ξαφνικές ζαλάδες ή απώλεια ακοής, αυτά μπορεί να είναι σημάδια ενός πιο σοβαρού ιατρικού προβλήματος και θα πρέπει να επικοινωνήσεις άμεσα με έναν ωτορινολαρυγγολόγο. Παρακάτω θα βρεις μερικές κοινές αιτίες πόνου στο αυτί και τι πρέπει να γνωρίζεις για την καθεμία.

Λόγοι που μπορεί να σε πονάει το αυτί σου Pexels

Κερί στο αυτί

Το αυτί σου παράγει και αποβάλλει κερί όλη την ώρα. Όταν η διαδικασία δεν λειτουργεί καλά, το κερί συσσωρεύεται και σκληραίνει κι έτσι ο ακουστικός πόρος σου μπλοκάρεται. Κάτι που μερικές φορές, προκαλεί πόνο. Μην χρησιμοποιείς μπατονέτες ή άλλα αντικείμενα για να προσπαθήσεις να βγάλεις το κερί από το αυτί σου. Απλώς θα το σπρώξεις πιο βαθιά μέσα στο κανάλι του αυτιού και αυξήσεις τις πιθανότητες για πιθανή λοίμωξη. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας, εφόσον τα αυτιά μας λειτουργούν σωστά και δεν έχει επηρεαστεί η ακοή μας, δεν πρέπει να τα καθαρίζουμε.

Πίεση αέρα

Τις περισσότερες φορές, το αυτί σου κάνει εξαιρετική δουλειά στο να διατηρεί την πίεση ίση και στις δύο πλευρές του τυμπάνου σου. Αυτό το μικρό «ποπ» που ακούς όταν καταπίνεις είναι μέρος της διαδικασίας. Όμως, οι γρήγορες αλλαγές, όπως όταν βρίσκεσαι σε αεροπλάνο ή ασανσέρ, μπορούν να απορρυθμίσουν αυτή την ισορροπία. Σε αυτή την περίπτωση, το αυτί σου μπορεί να πονάει και μπορεί να έχεις και πρόβλημα στην ακοή. Αυτή είναι συνήθως μια δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας, που μπορεί να είναι χρόνια σε μερικούς ανθρώπους.

Το αυτί του κολυμβητή

To αυτί του κολυμβητή, είναι μια οδυνηρή εξωτερική λοίμωξη του αυτιού. Η βακτηριακή λοίμωξη, η οποία ονομάζεται εξωτερική ωτίτιδα ή νόσος του κολυμβητή, εμφανίζεται συνήθως όταν το νερό παραμένει στον εξωτερικό, ακουστικό πόρο. Η πάθηση εμφανίζεται πιο συχνά το καλοκαίρι, όταν οι άνθρωποι παραμένουν στο νερό, στην πισίνα ή τη θάλασσα, ή χρησιμοποιούν μπατονέτες ή αιχμηρά αντικείμενα στο αυτί και το ξύνουν. Τα πρώτα συμπτώματα περιλαμβάνουν φαγούρα στα αυτιά, αίσθημα «βουλωμένου αυτιού», πρήξιμο, πόνο και ωτόρροια (υγρό που τρέχει από ερεθισμένο σημείο).

Λοίμωξη του μέσου αυτιού

Ένα κρυολόγημα, αλλεργίες ή μια ιγμορίτιδα μπορεί να μπλοκάρουν τους σωλήνες στο μέσο αυτί. Όταν συσσωρευτεί υγρό και μολυνθεί μπορεί να αντιμετωπίσεις οξεία μέση ωτίτιδα. Αυτή είναι η πιο κοινή αιτία πόνου στο αυτί. Εάν ο γιατρός πιστεύει ότι η αιτία είναι ένα βακτήριο, μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά. Εάν όχι, τότε μπορεί να συστήσει μια αποσυμφορητική θεραπεία με ένα αντιισταμινικό και ένα ρινικό στεροειδές. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μια λοίμωξη του μέσου αυτιού, μπορεί να εξαπλωθεί ή να προκαλέσει απώλεια ακοής.

Άλλοι πιθανοί λόγοι που μπορεί να σε πονάει το αυτί σου

Μπορεί να αισθάνεσαι πόνο στα αυτιά, ακόμα και όταν η πηγή του πόνου βρίσκεται κάπου αλλού στο σώμα σου, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του πονόδοντου. Αυτό συμβαίνει επειδή τα νεύρα στο πρόσωπο και το λαιμό σου, περνούν πολύ κοντά στο έσω αυτί. Οι γιατροί αποκαλούν αυτόν τον τύπο πόνου που ξεκινά σε μια περιοχή, αλλά γίνεται αισθητός σε μια άλλη «αντανακλαστικό πόνο».

Εάν ο πόνος στο αυτί συνοδεύεται από έντονο πονόλαιμο, μπορεί να υποδεικνύει μια πιθανή λοίμωξη, όπως αμυγδαλίτιδα ή φαρυγγίτιδα. Στην πραγματικότητα, ο πόνος στο αυτί είναι συχνά το χειρότερο σύμπτωμα αυτών των λοιμώξεων. Τα αποστήματα των δοντιών και οι έγκλειστοι γομφίοι, μπορούν επίσης να προκαλέσουν πόνο στο αυτί.