4 δημητριακά πλούσια σε πρωτεΐνη για σένα που δεν τρως κρέας
- 5 ΑΥΓ 2025

Αν και τα ζωικά προϊόντα είναι οι πιο γνωστές πηγές πρωτεΐνης, υπάρχουν και δημητριακά που προσφέρουν σημαντικά επίπεδα του θρεπτικού αυτού συστατικού. Αυτά τα «έξυπνα» δημητριακά δεν είναι μόνο πλούσια σε πρωτεΐνη, αλλά και σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και καλά λιπαρά.
Η πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας για τη μυϊκή ενδυνάμωση, τη λειτουργία των ορμονών και την ανανέωση των ιστών, ενώ οι φυτικές ίνες υποστηρίζουν την υγεία του πεπτικού και τη σταθερή ενέργεια μέσα στην ημέρα. Ενσωματώνοντας στη διατροφή σου δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, κερδίζεις ταυτόχρονα θρέψη, ενέργεια και ευεξία. Παρακάτω σου παρουσιάζουμε 4 από αυτά, γεμάτα με διατροφικά οφέλη.
Κριθάρι
4 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μαγειρεμένο φλιτζάνι
Μπορεί να το έχεις συνδέσει κυρίως με την παρασκευή μπύρας, όμως το κριθάρι έχει πολλά να προσφέρει και στη μαγειρική. Με πλούσια, ελαφρώς καρυδένια γεύση και ευχάριστη υφή, ταιριάζει ιδανικά σε σούπες, σαλάτες και μαγειρευτά. Αν θέλεις να πάρεις όλα τα διατροφικά του οφέλη, προτίμησε κριθάρι ολικής άλεσης, γιατί το επεξεργασμένο έχει χάσει αρκετά από τα θρεπτικά του συστατικά.
Αμάρανθος
9 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μαγειρεμένο φλιτζάνι – χωρίς γλουτένη – πλήρης πρωτεΐνη
Όπως και η κινόα, ο αμάρανθος είναι ιθαγενής στη Νότια Αμερική και υπολογίζεται ότι αποτελούσε έως και το 80% της διατροφής των Αζτέκων. Με τη χαρακτηριστική του πιπεράτη γεύση, ταιριάζει ιδανικά με καλαμπόκι και κολοκύθες (ακόμα και με κανέλα, σε γλυκά).
Άγριο ρύζι
7 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μαγειρεμένο φλιτζάνι – χωρίς γλουτένη
Το άγριο ρύζι είναι στην πραγματικότητα σπόρος ενός υδρόβιου χόρτου και περιέχει σχεδόν διπλάσια πρωτεΐνη από το λευκό ρύζι. Αν και δεν είναι πλήρης πρωτεΐνη, μπορείς να το συνδυάσεις με φασόλια για ένα πλήρες γεύμα.
Κινόα
7 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μαγειρεμένο φλιτζάνι – χωρίς γλουτένη – πλήρης πρωτεΐνη
Η κινόα είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, φυλλικό οξύ, χαλκό και σίδηρο. Διατίθεται σε λευκή, κόκκινη και μαύρη ποικιλία, με τις τελευταίες να έχουν πιο έντονη γεύση και να χρειάζονται περισσότερο χρόνο μαγειρέματος. Είναι ιδανική για πιλάφια, σαλάτες, ή ακόμα και για να τη φτιάξεις τραγανή ή καβουρδισμένη. Πριν την καταναλώσεις, καλό είναι να την ξεπλύνεις για να αποφύγεις την πικρή σαπονίνη.