ΥΓΕΙΑ

3 σημαντικά πράγματα που έκανες στο σπίτι (αλλά τώρα τα αγνοείς)

Unsplash

Η καραντίνα και ο περιορισμός στο σπίτι είναι επιβεβλημένα, για όσο καιρό χρειαστεί. #Menoumespiti, κάνουμε social distancing και βγαίνουμε μόνο για να κάνουμε τα απολύτως απαραίτητα. Τώρα που μένουμε σπίτι μας καθημερινά, κάνουμε όλα τα πράγματα που δεν προλαβαίναμε πριν. Μαγειρεύουμε υγιεινά, καθαρίζουμε (πολύ σχολαστικά), βγάζουμε τα παζλ από την αποθήκη και βλέπουμε κάθε ξεχασμένη ταινία.

Και πολύ καλά κάνουμε. Όρεξη να έχουμε και οι μέρες μπορούν να γεμίσουν με ένα σωρό διαφορετικούς τρόπους. Μήπως όμως επαναπαυτήκαμε επειδή μένουμε σπίτι και ξεχάσαμε αυτά τα απλά και καθημερινά που είχαμε δεδομένα προ καραντίνας; Μήπως αμελούμε να κάνουμε τα μικρά πράγματα που αφορούν την υγιεινή μας; Ας τα θυμηθούμε και ας δούμε γιατί δεν πρέπει να τα ξαναξεχάσουμε.

Δόντια έπλυνες;

Αν και ξέρουμε ότι η φροντίδα της στοματικής υγιεινής γίνεται για το καλό της υγείας μας, την έχουμε συνδέσει με τις κοινωνικές συναναστροφές. Σηκώνεσαι το πρωί και σκέφτεσαι ότι πρέπει να πλύνεις τα δόντια σου γιατί θα πας στη δουλειά και θα έρθεις κοντά με τόσο κόσμο. Τώρα με το social distancing, ποιος ο λόγος; Με αυτήν τη λογική, ας μην κάνουμε και μπάνιο. Βουρτσίζουμε τα δόντια μας για να νιώθουμε καλά, να έχουμε δροσερή αναπνοή (και για εμάς και για όσους ζουν μαζί στο ίδιο σπίτι) και για να μην αρρωστήσουμε. Η υγεία των δοντιών συνδέεται με εκείνη της καρδιάς. Επίσης, αν σε πιάσει πονόδοντος, γιατί να ψάξεις να βρεις εφημερεύον ιατρείο, μέσα σε μία περίοδο όπου το σύστημα υγείας υπολειτουργεί;

Αποσμητικό έβαλες;

Άλλη μία σκέψη που κάνουμε όταν έχουμε να βγούμε από το σπίτι. Το ότι μένουμε μέσα, δεν σημαίνει ότι δεν συνεχίζουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας και να τον φροντίζουμε. Ναι, οκ, μπορεί να μην έχεις καμία διάθεση να βαφτείς ή να φτιάξεις τα νύχια σου (μπορεί όμως και να θες), αλλά κάποια πράγματα είναι βασικά (και καθημερινά). Βάζουμε αποσμητικό και, γιατί όχι, το άρωμά μας. Βοηθά στο να νιώσεις καλύτερα ψυχολογικά και να θυμηθείς τις μέρες που πήγαινες στο γραφείο και, αμέσως μετά, για ποτό με τις φίλες σου.

Αλλάζουμε σεντόνια

Οι κανόνες υγιεινής μάς λένε να αλλάζουμε σεντόνια μία φορά την εβδομάδα. Για την υγεία μας αλλά και για την ευχάριστη μυρωδιά που διαρκεί από το πλύσιμο. Το ότι δεν βγαίνεις έξω και μένεις σπίτι, δεν σημαίνει ότι δεν κουβαλάς σκόνη ή νεκρά κύτταρα. Άσε που χάνεται η φρεσκάδα και δεν κοιμάσαι το ίδιο ευχάριστα. Δεν είναι πυρηνική φυσική. Είναι ένα από τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε απαραιτήτως.