ΥΓΕΙΑ

3 πράγματα που πρέπει να σκεφτείς πριν τα συμπληρώματα βιταμινών όταν νιώθεις κούραση

Pexels

Η λήψη ενός πολυβιταμινούχου συμπληρώματος διατροφής, σίγουρα είναι από τις πρώτες σκέψεις που κάνεις όταν νιώθεις κούραση και για αυτό μπορεί να ευθύνονται και οι τηλεοπτικές διαφημίσεις που πολλές φορές περνάνε το λάθος μήνυμα.

Πριν καταφύγεις όμως σε ένα ακόμη συμπλήρωμα βιταμινών, δώσε μια ευκαιρία στις τρεις παρακάτω πρακτικές:

συμπληρώματα βιταμινών Pexels

Βελτίωσε την ενυδάτωσή σου

Όσες βιταμίνες και να ρέουν στο αίμα σου, εάν στα αιμοφόρα αγγεία δεν υπάρχει ο όγκος αίματος που πρέπει ώστε στο απώτερο σημείο τους (τριχοειδή αγγεία) η πίεση να είναι αυτή που πρέπει, λογικά η αδυναμία και η κούραση θα συνεχίσουν να σε συνοδεύουν.

Για να αυξηθεί αυτή η πίεση (πίεση διαιμάτωσης) στο απώτερο σημείο των αιμοφόρων αγγείων λοιπόν, ο πιο απλός τρόπος είναι να πιεις λίγο περισσότερο νεράκι, διότι ίσως δεν πίνεις όσο θα έπρεπε.

Πως θα ξέρεις αν πίνεις όσο πρέπει; Υπολόγισε ότι για έναν μέσο ενήλικο άνθρωπο η απαιτούμενη ποσότητα υγρών ημερησίως ανέρχεται στα 30-35mL/kg σωματικού βάρους. Αν ιδρώνεις πολύ, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κλπ. η ποσότητα αυτή θα χρειαστεί να αυξηθεί.

Κάνε τους υπολογισμούς και έτσι θα έχεις μια εικόνα αν πίνεις αρκετό νερό. Επίσης, ένας αδρός τρόπος για να εκτιμήσεις την επάρκεια του νερού που πίνεις, είναι να παρατηρείς το χρώμα των ούρων στην διάρκεια της ημέρας. Σκούρα ούρα σημαίνουν συμπύκνωση λόγω αφυδάτωσης.

Αυτό είναι το σημάδι που σου λέει ότι ήρθε η ώρα να πιεις ένα-δυο ποτήρια ακόμη.

Κατανάλωσε υδατάνθρακες

Ναι, τους δαιμονοποιημένους υδατάνθρακες.

Είναι το μακροθρεπτικό συστατικό, που ο οργανισμός μετατρέπει στην πιο εύχρηστη για αυτόν μορφή ενέργειας την γλυκόζη.

Και όσο και αν σου φανεί περίεργο, η ζάχαρη είτε λευκή είτε καστανή, είναι η απλούστερη μορφή υδατανθράκων που θα δώσουν άμεσα την απαιτούμενη ενέργεια στον οργανισμό σου.

Κατανάλωσε ένα γεύμα ή ένα ρόφημα πλούσιο σε υδατάνθρακες (σε υγρή μορφή απορροφώνται πιο γρήγορα πχ χυμός) και σε μισή με μία ώρα θα αρχίσεις να νιώθεις τα αποθέματα της αντοχής σου να αναπληρώνονται.

Πιες ένα καφεδάκι…(γλυκό)

Η καφεΐνη είναι μια ουσία με συμπαθομιμητική δράση. Διεγείρει δηλαδή το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και στην επίδρασή της περιλαμβάνεται η εγρήγορση, η αυξημένη συγκέντρωση και η αναστολή της υπνηλίας και του αισθήματος κόπωσης.

Όμως, είναι και αποδεδειγμένα ένα εργογόνο συμπλήρωμα που χρησιμοποιείται στην αθλητική διατροφή. Πιες λοιπόν και δεν θα χάσεις.

Έχε μόνο στο νου σου ότι η δράση της ξεκινάει 30 λεπτά μετά την κατανάλωσή της, σημειώνει το μέγιστο περίπου στα 60′ και διαρκεί για περίπου 2 ώρες.

Μάλιστα, μπορείς να το συνδυάσεις με μία μικρή ποσότητα ζάχαρης για καλύτερα αποτελέσματα.

Δήμζας Νικόλαος DVM, RD, MSc
Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος
Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Π.Θ.